Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Νέα παρέμβαση προς Γ. Ραγκούση για Σποράδες

  • Κ. ΚΑΡΤΑΛΗΣ:
  • Όμως είναι προφανές ότι οι αλλαγές που έγιναν υπέρ των Σποράδων, αποτελούσαν μέχρι πρότινος μακρινό όνειρο...
  • Είνα νωπό (2008) το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ επί Γ. Σουφλιά, που  θεωρούσε τα νησιά «χερσαία ζώνη» καθώς καθόριζε ότι η ανάπτυξη τους εξαρτάται από το χερσαίο άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης!
  • Σε ατοπήματα σαν και αυτό, οι «αγωνιώντες» σήμερα για τις Σποράδες βουλευτές της ΝΔ και των άλλων κομμάτων δεν αντέδρασαν. Όπως και καταψήφισαν το άρθρο του Καλλικράτη που κατοχύρωνε το νησιωτικό χαρακτήρα των Σποράδων.
  • Οπως και «πανηγύρισαν» για την «κατόπιν ενεργειών τους» ρύθμιση για διακριτή περιφερειακή ενότητα Σποράδων και την αμέσως επόμενη ημέρα κατήγγειλαν την ίδια τη ρύθμιση για την οποία πανηγύριζαν.
  • Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του…

Σε νεότερες επικοινωνίες του (22 και 23.7) με τον Υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση και τον Υφυπουργό Γ. Ντόλιο, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης ενημέρωσε για το αίτημα των τριών Δήμων για αυξημένη εκπροσώπηση των Σποράδων στο νέο αιρετό περιφερειακό συμβούλιο και ζήτησε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια που υπάρχουν. Ο κ. Ραγκούσης αναφέρθηκε στην ανάδειξη της νησιωτικότητας σε όλα τα νομοθετήματα του Υπουργείου Εσωτερικών επί της παρούσας Κυβέρνησης και επεσήμανε ότι τα κριτήρια του Καλλικράτη θέτουν συγκεκριμένα όρια στην περιφερειακή εκπροσώπηση.»
Όπως δήλωσε ο Κ. Καρτάλης «Τους τελευταίους τρεις μήνες διεκδικήσαμε και πετύχαμε η Κυβέρνηση, δια του Υπουργείου Εσωτερικών, να νομοθετήσει τα εξής για τις Σποράδες: 
1. Διατήρηση, στα πλαίσια του Καλλικράτη, της αυτονομίας των Δήμων Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου αντί της συνένωσης τους σε ένα Δήμο όπως ορισμένοι είχαν προτείνει.
2.  Νομοθετική κατοχύρωση του νησιωτικού χαρακτήρα των Σποράδων, γεγονός που οδηγεί σε δυνατούς νησιωτικούς Δήμους με αυξημένες αρμοδιότητες και πιστώσεις.  
3. Ορισμός των Σποράδων ως διακριτής περιφερειακής ενότητας, γεγονός που διασφαλίζει την εκπροσώπηση στο νέο αιρετό περιφερειακό συμβούλιο. 
4. Δυνατότητα ανάθεσης αυξημένων αρμοδιοτήτων σε περιφερειακό σύμβουλο για ειδικά θέματα (λ.χ. τη νησιωτικότητα).
Στηρίζουμε τα αιτήματα των νησιωτικών κοινωνιών και ελπίζουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, τώρα ή σε 2η φάση, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την περιφερειακή εκπροσώπηση των Σποράδων. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Όμως είναι προφανές ότι οι αλλαγές που έγιναν υπέρ των Σποράδων, αποτελούσαν μέχρι πρότινος μακρινό όνειρο. Είναι άλλωστε νωπό (2008) το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ επί Γ. Σουφλιά, που ουσιαστικά θεωρούσε τα νησιά «χερσαία ζώνη» καθώς καθόριζε ότι η ανάπτυξη τους εξαρτάται από το χερσαίο άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης!! Σε ατοπήματα σαν και αυτό, οι «αγωνιώντες» σήμερα για τις Σποράδες βουλευτές της ΝΔ και των άλλων κομμάτων δεν αντέδρασαν. Όπως και καταψήφισαν το άρθρο του Καλλικράτη που κατοχύρωνε το νησιωτικό χαρακτήρα των Σποράδων. Οπως και «πανηγύρισαν» για την «κατόπιν ενεργειών τους» ρύθμιση για διακριτή περιφερειακή ενότητα Σποράδων και την αμέσως επόμενη ημέρα κατήγγειλαν την ίδια τη ρύθμιση για την οποία πανηγύριζαν. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του.»

3 σχόλια:

  1. ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜ ΤΖΩΡΤΖΗΣ24 Ιουλίου 2010 στις 7:24 μ.μ.

    ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΒΟΥΛΕΥΤΑ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟ ΕΧΩ ΒΓΑΛΕΙ ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΕΝ ΤΟΥΤΟΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΑΛΙ ΘΑ ΒΓΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΞΙΖΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΞΙΖΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιτέλους κύριε Καρτάλη διαβάζοντας τό δελτίο αυτό μπορούμε να καταλάβουμε οτι ουσιαστικά δεν υπάρχει πρόβλημα με την νησιωτικότητα και οτι οι Σποράδες απολαμβάνουν όλα τα ευεργετήματα των Κυκλαδων π.χ.
    Επειδή υπάρχει παραπληροφόρηση και βλέπουμε με θλίψη φαινόμενα σαν τον καυγά του Νομάρχη με τον Δήμαρχο Σκιάθου, θα σας παρακαλούσα με νέο δελτίο τύπου να μας ενημερώσετε για το άρθρο του νόμου που όπως αναφέρετε παραπάνω έχετε νομοθετήσει και κατοχυρώσει την νησιωτικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. AΡΘΡΟ 204
    Ζ.Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, είναι δυνατή η μεταβίβαση άσκησης κατηγορίας ή μεμονωμένων αρμοδιοτήτων των προηγούμενων παραγράφων σε δήμους νησιών που περιλαμβάνονται και σε άλλες περιφέρειες, πέραν των αναφερομένων στο άρθρο αυτό, ύστερα από αίτημα του οικείου δημοτικού συμβουλίου και γνώμη του αντίστοιχου περιφερειακού. Με το ίδιο διάταγμα ρυθμίζεται η απόδοση των αντίστοιχων οικονομικών πόρων και καθορίζεται κάθε θέμα σχετικό με την άσκηση των ανωτέρω αρμοδιοτήτων.
    Αυτή είναι η Νησιωτικότητα των Σποράδων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.