Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Επιστολή Παπατόλια σε Ραγκούση

Με αντικείμενο την ανάγκη διακριτής εκπροσώπησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο της νησιωτικής Μαγνησίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας, απέστειλε σήμερα επιστολή στο Υπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση στην οποία αναφέρετε χαρακτηριστικά:
«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, και λόγω του όγκου της και λόγω της γεωγραφικής της διασποράς, αποτελεί μία Περιφέρεια με σημαντική συμβολή στο συνολικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα της χώρας. Παράλληλα, όμως, είναι και μία Περιφέρεια με σημαντικές ενδοπεριφερειακές ανισότητες, οι οποίες οφείλονται στην ανομοιογένεια που παρατηρείται στο εσωτερικό της. Η ιδιαιτερότητά της συνίσταται στο ότι, τα τελευταία χρόνια, έμειναν έξω από τον κεντρικό σχεδιασμό και τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία «πυλώνες» ανάπτυξης, στον εσωτερικό της ιστό, οι οποίοι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στο συνολικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα.
Τέτοιο «πυλώνα» ανάπτυξης αποτελεί το νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος), για το οποίο δεν υπήρξε ουσιαστικά καμία διακριτή αναπτυξιακή δομή από πλευράς Πολιτείας. Για το λόγο αυτό, στα πλαίσια της σημαντικής μεταρρύθμισης που προωθείται από την Κυβέρνηση, με τη νέα  αρχιτεκτονική του Κράτους, μέσω του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», θεωρούμε ότι επιβάλλεται η δημιουργία θετικών προοπτικών ανάπτυξης για τη νησιωτική Μαγνησία και νησιωτική Θεσσαλία πια, χωρίς τους ενδεχόμενους κινδύνους από τα προβλήματα του ηπειρωτικού τμήματος της Περιφέρειας.

Οι τρεις νησιωτικοί δήμοι της Σκιάθου, της Σκοπέλου και της Αλοννήσου βρίσκονται σε μικρή σχετικά απόσταση από το Βόλο, χρησιμοποιούνται, σε μεγάλο βαθμό, ως περιοχές παραθεριστικής κατοικίας, λόγω της εγγύτητάς τους, όλο και μεγαλύτερο μέρος του ενεργού πληθυσμού τους απασχολείται σε δραστηριότητες του τριτογενούς τομέα και ειδικότερα του τουρισμού, του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών, ενώ παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα σε υποδομές, όπως είναι τα δίκτυα υδροδότησης και ο τομέας διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων. Εξάλλου, και οι τρεις νησιωτικοί δήμοι παρουσιάζουν έντονα προβλήματα ακτοπλοϊκής εξυπηρέτησης, ενώ τα εισιτήρια είναι πανάκριβα και τα δρομολόγια λίγα.Κύριε Υπουργέ,
Με βάση τα προαναφερθέντα, είναι προφανής, στο πλαίσιο του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», η ανάγκη εφαρμογής μίας νέας αρχιτεκτονικής δομής για τους νησιωτικούς δήμους της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για τη διαφύλαξη και ενίσχυση της νησιωτικότητας, με τη θεσμοθέτηση της διακριτής εκπροσώπησής τους, με ποσόστωση, στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο. Μια τέτοια προοπτική, που αποτελεί και αίτημα των κατοίκων των νησιών μας, θα βοηθήσει ουσιαστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιωτικών δήμων, τη διαφύλαξη του φυσικού και πολιτιστικού τους πλούτου και την πραγματική τους σύνδεση με το ηπειρωτικό κομμάτι της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ανάλογη, εξάλλου, με τους νησιωτικούς Θεσσαλικούς δήμους περίπτωση, με ανάλογα χαρακτηριστικά και προβλήματα, η οποία αφορά στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Περιφέρειας Αττικής (νησιά Αργοσαρωνικού – Κύθηρα και Αντικύθηρα), αντιμετωπίστηκε με ειδική πρόβλεψη στον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ».
Στο πλαίσιο της προτεινόμενης παραπάνω διακριτής εκπροσώπησης των νησιωτικών δήμων, με ποσόστωση, στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για διακριτή και δεσμευμένη κατανομή πόρων από το ΠΕΠ Θεσσαλίας 2007-2013 για το νησιωτικό χώρο, με έμφαση στις περιβαλλοντικές υποδομές, στις ΑΠΕ, στην ενίσχυση και προβολή της τουριστικής δραστηριότητας, στην ενίσχυση της ποιότητας ζωής, με την ανάπτυξη ειδικών αναπλάσεων στα νησιά, και στην ανάπτυξη των υποδομών ευρυζωνικότητας και κοινωνίας της πληροφορίας. Η αποτελεσματική λύση είναι η εκπόνηση ειδικού αναπτυξιακού και διακριτού προγράμματος και η κατανομή πόρων για το νησιωτικό χώρο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για να ξαναγίνουν τα νησιά μας κύτταρα ανάπτυξης και δημιουργίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.