Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Θανάσης Νάκος: Αδικαιολόγητη η εξαίρεση των Βορείων Σποράδων

Ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Νάκος κατέθεσε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννη Ραγκούση, σχετικά με την αδικαιολόγητη εξαίρεση των Βορείων Σποράδων από τον ορισμό τους ως διακριτής περιφερειακής ενότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο βουλευτής...
με το νόμο 3852/2010 ο οποίος αφορά το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», καθορίσθηκαν οι περιφερειακές ενότητες της χώρας, βάσει των οποίων θα εκλέγονται οι νέοι περιφερειακοί σύμβουλοι των αιρετών περιφερειακών αυτοδιοικήσεων. Όμως οι Βόρειες Σποράδες δεν έχουν ορισθεί ως διακεκριμένη περιφερειακή ενότητα με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί μεγάλος προβληματισμός και αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Καλλικράτης που ψήφισε η κυβέρνηση, οι Βόρειες Σποράδες αποτελούν μέρος της ενιαίας περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και όχι όπως θα περίμενε κανείς  και θα εδικαιούντο τα νησιά, μία ανεξάρτητη διακριτή περιφερειακή ενότητα. Συνεπώς το νησιωτικό σύμπλεγμα των Βορείων Σποράδων δεν θα μπορεί να εκλέγει περιφερειακούς συμβούλους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ή και αντιπεριφερειάρχη. Επισημαίνεται ότι τα παραπάνω νησιά είναι τα μοναδικά που δεν έχουν ορισθεί ως ανεξάρτητες  περιφερειακές ενότητες, σε αντίθεση με ότι έχει προβλεφθεί για όλα τα υπόλοιπα νησιά της χώρας, που πολλά από αυτά αποτελούν περιφερειακές ενότητες αν και είναι πολύ μικρότερα ή έχουν λιγότερο πληθυσμό από αυτό των νησιών των Βορείων Σποράδων.
Οι Βόρειες Σποράδες είναι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα με σαφώς αυξημένες αναπτυξιακές δυνατότητες, δυναμικό τουριστικό υπόβαθρο και τοπικές οικονομίες που έχουν όλες τις δυνατότητες να εξελιχθούν προς μεγαλύτερο όφελος και συμφέρον των πολιτών της. Ταυτόχρονα εάν και είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα με το Νομό Μαγνησίας αποτελούν σαφώς διακριτό περιβάλλον από το χερσαίο τμήμα του νομού και για αυτό είναι απαραίτητο να έχουν όπως όλα τα υπόλοιπα νησιά της χώρας αυτόνομη παρουσία και εκπροσώπηση στο περιφερειακό συμβούλιο.
Ο κ. Νάκος, θέτοντας όλα τα παραπάνω υπόψη του αρμόδιου Υπουργού, ζητά να μάθει για ποιο λόγο εξαιρέθηκαν οι Βόρειες Σποράδες και εάν σκοπεύει να προβεί άμεσα στην απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση ώστε τα νησιά  να ορισθούν ως διακριτή περιφερειακή ενότητα μέχρι τις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου για την ανάδειξη των αιρετών αρχόντων της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.