Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Στήριξη Καρτάλη στο ψήφισμα

Τους τελευταίους 4 μήνες, και στα πλαίσια συναντίληψης με τις νησιωτικές κοινωνίες, η Κυβέρνηση, δια του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Οικονομίας, νομοθέτησε ή δρομολογεί τη νομοθέτηση των εξής για τις Σποράδες:
1. Διατήρηση, στα πλαίσια του Καλλικράτη, της αυτονομίας των Δήμων Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου αντί της συνένωσης τους σε ένα Δήμο όπως ορισμένοι είχαν προτείνει.
2. Νομοθετική κατοχύρωση -στα πλαίσια του νόμου για τον Καλλικράτη- του νησιωτικού χαρακτήρα των Σποράδων, γεγονός που οδηγεί σε δυνατούς νησιωτικούς Δήμους με αυξημένες αρμοδιότητες και πιστώσεις. 
3. Ορισμός των Σποράδων ως διακριτής περιφερειακής...
ενότητας, γεγονός που διασφαλίζει την εκπροσώπηση στο νέο αιρετό περιφερειακό συμβούλιο.
4. Δυνατότητα ανάθεσης αυξημένων αρμοδιοτήτων σε περιφερειακό σύμβουλο για ειδικά θέματα.
5. Συμπερίληψη στο νέο αναπτυξιακό νόμο του Υπουργείου Οικονομίας των νησιών των Σποράδων με τα μέγιστα ποσοστά ενισχύσεων (40%-45%-50% για μεγάλες, μεσαίες και μικρές/πολύ μικρές επιχειρήσεις). Σημειώνεται ότι κάτι τέτοιο γίνεται γιατί για 1η φορά διαφοροποιούνται οι Σποράδες ως προς τα αναπτυξιακά τους κριτήρια από τη χερσαία Θεσσαλία/Μαγνησία και εντάσσονται στην κατηγορία των νησιωτικών περιοχών που ανήκουν διοικητικά σε νομούς της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ουσιαστικά πρόκειται για την 1η θετική επίπτωση από τον ορισμό των Σποράδων ως διακριτής περιφερειακής ενότητας.
Κατά συνέπεια ορισμένα σημεία του ψηφίσματος έχουν ήδη καλυφθεί και άλλα (λ.χ. σημείο 5) μπορούν να καλυφθούν μέσα από τις δομές που δημιουργούνται. 
Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα σημεία του ψηφίσματος, συμφωνώ και στηρίζω την αναγκαιότητα για:
α) για την αυξημένη περιφερειακή εκπροσώπηση και για τη νομοθετική κατοχύρωση της αρμοδιότητας της νησιωτικής πολιτικήςσε ένα αντιπεριφερειάρχη,
β) για ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τις Σποράδες ώστε να αμβλυνθούν τα προβλήματα που προκαλεί η νησιωτικότητα και να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή,
γ) για περιφερειακά γραφεία εξυπηρέτησης σύμφωνα με το ψήφισμα.
Αν σε αυτή τη φάση δεν είναι εφικτή η ενίσχυση της περιφερειακής εκπροσώπησης, είμαι βέβαιος ότι σε 2η φάση, μετά δηλαδή από ένα διάστημα εφαρμογής της νέας αρχιτεκτονικής της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα προκύψει με σαφήνεια η ανάγκη για μία σχετική νομοθετική πρόνοια.
Κώστας Καρτάλης

1 σχόλιο:

  1. Οι Βόρειες Σποράδες είναι νησιά γεωγραφικά αποδεδεδειγμένο,εκτός και αν γύρω γύρω δεν περιβρεχόμαστε από θάλασσα.Διευκδικούμε το αυτονόητο την νησιωτικότητά μας.Αυτό μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει.Ο μόνος τρόπος διαμαρτυρίας και διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας είναι η ενότητα.Μόνο όταν πλησιάζουν οι εκλογές μετράνε τα κουκιά ας εκμεταλλευτούμε τουλάχιστον αυτή τους την αδυναμία.Γιατί περί αδυναμίας πρόκειται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.