Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Τα καράβια μου καίω...

Από πείσμα και τρέλα, ναι, ζούμε στα νησιά και το χειμώνα. Για κάποιους από εμάς, είναι επιλογή και για άλλους ανάγκη λόγω της εργασίας μας. Λόγω συχνών μετακινήσεων, έχουμε ζήσει σε αρκετά νησιά. Είναι γνωστό ότι οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες πέφτουν σε χειμερία νάρκη από τον Οκτώβρη μέχρι το Μάη. Βλάβες, απαγορευτικά, συντήρηση είναι μέσα στο πρόγραμμα, όταν τα παραπάνω συμβαίνουν σε λογικά πλαίσια. Φέτος, όμως, στη Σκόπελο δοκιμάζονται τα όρια της λογικής, της ανοχής και της υπομονής μας.
  • Δεν ήταν ένα μικρό καράβι που ήταν α α αχ ταξίδευτο..
Πρώτο καράβι: Express Skiathos. Βλάβη στις 2/ 12/ 2010 και ακόμα φτιάχνεται..(στην πραγματικότητα πήγε για συντήρηση αλλά εμείς δεν το ξέρουμε...
εμάς μας πληροφόρησαν ότι φτιάχνουν τη βλάβη... και τους πιστεύουμε.-).
Δεύτερο καράβι: Express Santorini. Πρώτη βλάβη 14/ 2/ 2011, δεύτερη βλάβη 16/2/ 2011. Μια εβδομάδα μετά τη δεύτερη βλάβη, το επέλεξαν- μετά από casting φανταζόμαστε- για να πάει στη Λιβύη. Ίσως γι’ αυτό αγκομαχούσε στο ταξίδι Σκόπελος – Βόλος. Το πειρατικό του Captain Jim προτιμούσε το εξωτερικό.
Τρίτο καράβι: Express Πήγασος. Χωρίς θέρμανση. (Πρώτο ταξίδι 25/2 χωρίς θέρμανση. Δεύτερο ταξίδι 27/2 χωρίς θέρμανση. Μετά από παράπονα στο προσωπικό του πλοίου, μας ενημερώνουν ότι υπάρχει βλάβη και προσπαθούν να την φτιάξουν. Μετά από ενημέρωση του Λιμεναρχείου για τις συνθήκες του ταξιδιού, και επικοινωνία του λιμεναρχείου με τον καπετάνιο- ο οποίος δεν γνώριζε το πρόβλημα- μας διαβεβαίωσαν ότι θα ανοίξουν τη θέρμανση. Αλλά φτάσαμε στον Αγνώντα και δεν προλάβαμε να αισθανθούμε τη διαφορά. Κρίμα!
Κι έχουμε ακόμα Φεβρουάριο!
  • Εμείς το φτιάχνουμε και το ελέγχουμε το ενυδρείο σας...
Μια λέξη. Μονοπώλιο. Η Hellenic Seaways ανταγωνίζεται με ζήλο τον εαυτό της και έρχεται αισίως πρώτη. Είναι «δικό τους» το «ενυδρείο» στο οποίο ταξιδεύουμε. Και μας το θυμίζουν με κάθε ευκαιρία. Εισιτήριο πλοίου γραμμής 27, 50 Ε, εισιτήριο flying cat 46 Ε, δρομολόγια που ευνούν το flying cat. (π.χ. το πλοίο της γραμμής φεύγει την Κυριακή στις 9.00 ενώ το το flying cat στις 14.30).
  • Με μια πιρόγα φεύγεις και σφυρίζεις, τις ώρες που αγριεύει η βροχή...
Η Σκόπελος έχει τρια λιμάνια, της Σκοπέλου, του Αγνώντα και της Γλώσσας. Σε περίπτωση κακοκαιρίας το καράβι φεύγει συνήθως από το λιμάνι του Αγνώντα (ένα τέταρτο από τη Σκόπελο και 10-15 ευρώ για ταξί αν δεν διαθέτεις ι.χ.), καθώς ο βορεινός προσανατολισμός του λιμανιού της Σκοπέλου δεν εξυπηρετεί. Πέρα από τον κακό καιρό, όμως, υπάρχει η υποψία ότι η συχνή άφιξη και αναχώρηση του καραβιού από Αγνώντα γίνεται για να μειωθεί η κατανάλωση των καυσίμων του πλοίου. Δεν είμαστε ειδήμονες για να το κρίνουμε. Όμως, παρατηρούμε, ακούμε, καταλαβαίνουμε. Επίσης, εκτός από το express skiathos, το express santorini και το express Πήγασος δεν δύνανται να αγκυροβολήσουν στη Γλώσσα, παρακάμπτοντας το λιμάνι και αναγκάζοντας τους κατοίκους να κάνουν διαδρομή 40 λεπτών και πολλών στροφών ώστε να φύγουν από τη Σκόπελο. Τέλος, το express Πήγασος ανακοινώθηκε ότι δεν θα δένει στο λιμάνι της Σκοπέλου, αλλά στον Αγνωντα μέχρι την αντικατάστασή του λόγω του βάθους του λιμανιού της Σκοπέλου. 27, 50 + 15 = 42, 50 ευρώ Σκόπελος- Βόλος. Ευθύνονται οι επιβάτες για το μέγεθος του καραβιού ή το βάθος του λιμανιού; Εφόσον το πλοίο δεν πιάνει πια στη χώρα του νησιού δεν πρέπει να υπάρχει δωρεάν μετακίνηση από και προς το λιμάνι του Αγνώντα; Ερώτημα ρητορικό προς το δήμο και την εταιρεία.
  • Καράβια βγήκαν στη στεριά...
Πέπλο μυστηρίου καλύπτει το γεγονός ότι πλειάδα απαγορευτικών βγαίνουν σε μέρες όπου η κίνηση είναι μειωμένη... Είναι πια κοινό μυστικό ότι ανάλογα με τα εισιτήρια που κόβονται κρίνεται η καταλληλότητα των καιρικών συνθηκών. Σημειωτέον, ότι στο μίζερο ενυδρείο μας τα απαγορευτικά είναι ημερίσια και όχι εξάωρα, όπως συμβαίνει στις Κυκλάδες ή στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Παραθέτουμε συνομιλία με πρακτορείο (όταν, αφού μάθαμε ότι το Express Santorini έφυγε για Λιβύη, μας ενημέρωσαν ότι έρχεται το Express Πήγασος από Κρήτη και αν έπιανε Σκόπελο, θα ήταν κατά πάσα περίπτωση αργά το βράδυ)
~Εαν έρθει το πλοίο αργά το βράδυ, εσείς θα ταξιδέψετε;
~Προσωπικά εγώ;
~Όχι, οι συνάδελφοι, οι γνωστοί σας που ήταν να ταξιδέψουν, θα ταξίδευαν τόσο αργά;
Τελικά δεν ήρθε εκείνη τη μέρα. Είχε απαγορευτικό...
  • Άσπρα καράβια στα όνειρά μας
Έστω ότι αποφασίζουμε να ταξιδέψουμε μια μέρα κατά τη διάρκεια της οποίας τα μποφόρ ξεπερνούν τα 6. Η διασκέδαση είναι εγγυημένη καθώς η εταιρεία, το λιμεναρχείο, το τοπικό ταξιδιωτικό γραφείο και τα ταξιδιωτικά γραφεία του Βόλου έχουν παντελώς διαφορετική πληροφόρηση για το αν θα υπάρχει πλοίο, πού θα αγκυροβολήσει, κ.τ.λ. Ο συνδυασμός παραλόγου, συμφέροντος και αγένειας είναι τοξικός. Κι εμείς εγκλωβισμένοι στα απόνερά του. Άλλωστε τι θα κάνουμε; Δεν θα ταξιδέψουμε;
  • Τώρα το πλοίο έχει σαλτάρει κι από τα μάτια σβήνει η συγκατάβαση...
Ναι, δεν θα ταξιδέψουμε. Ναι, το πλοίο της ανοχής έχει σαλπάρει εδώ και καιρό. Το παράλογο φθείρει την αξιοπρέπειά μας.
(ακολουθούν υπογραφές κατοίκων της Σκοπέλου)

5 σχόλια:

  1. Καλα να παθουμε εμεις φταιμε. Οταν πηγε να γινει η λαικη βαση και καλα με ενα μικρο πλοιο απο την σκιαθο δεν το προτιμησαμε και αναγκαστηκα επεσε εξω. Για αυτο λεω καλα να παθουμε εμεις φταιμε και οχι αλλος. Τρια νησια που μπορουμε να κανουμε κατι καλο για μας και μονο που ζουμε τον χειμωνα εδω δεν γινετε τιποτε. Για αυτο λεω ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντως είμαστε προνομοιούχοι δε μπορείς να πεις.Και τη κρουαζιέρα μας κάνουμε με 27,50,
    πλοία μας αλάζουν κάθε λίγο και έτσι ΄μαθαίνουμε όλο το στόλο σιγά σιγά,έχουν την ευκαιρία οι νησιώτες να επισκέπτονται και τον Αγνώντα.!!!!!!!!
    Εκτός αυτού η εταιρία δεν έχει να φοβηθεί το κακό μάτι καθόλου, διότι συνεχώς προσευχόμαστε και κάνουμε τάματα για να μη χαλάσουν τα πλοία και ο καιρός.
    Οπότε είμαστε και πολύ τυχεροί διότι δεν θα μας αφήσουν ποτέ,επειδή τους προσέχουμε τόοοοοοοοοσο πολύ μας προσέχουν και αυτοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΛΑΙΚΗ ΒΑΣΗ,ΑΛΛΑ ΟΙ ΑΛΑΖΟΝΕΣ ΣΚΙΑΘΙΤΕΣ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ.ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΣΚΟΠΕΛΟ ΚΑΙ ΑΛΟΝΝΗΣΟ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΧ ΠΙΚΡΟΚΑΜΕΝΕ ΛΕΩΝΤΑ !!!ΠΟΥ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝΕ ΤΑ ΛΕΠΤΑ? ΟΙ ΜΠΙΣΤΑΧΤΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΟΙ ΕΧΕΙΣ ΚΑΜΙΑ ΙΔΕΑ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ξαναμαζευτείτε, καθίστε σε ένα τραπέζι Σκιαθίτες, Σκοπελίτες, Αλοννησιώτες,τα συμφέροντα είναι κοινά. Αναθέστε σε νέους, άφθαρτους ανθρώπους να "δημοσιοποιήσουν" το θέμα, να το προβάλλουν ακόμη και σε φόρα στο εξωτερικό, ΔΕΝ είναι δυνατόν να μένουν αποκλεισμένα τα διαμάντια των Σποράδων απο όλο τον υπόλοιπο πλανήτη, δεν είναι δυνατόν να κάνω τον γύρο της μισής Ελλάδας σε οκτάωρο ταξίδι για να έρθω απο τη Θεσσαλονίκη (ναι τόσο και παραπάνω είναι, την μια με την παράκαμψη των Τεμπών, την άλλη με την μόδα του αποκλεισμού των εθνικών οδών), δεν είναι δυνατόν να κοστίζει φθηνότερα αεροπορικά το Θεσσαλονίκη- Λονδίνο απο ότι το Βόλος-Σκόπελος αυτά τα πράγματα δεν μπορεί να συμβαίνουν σε Ευρωπαική χώρα.
    Εκείνο που με εξοργίζει όμως περισσότερο είναι ότι αντι να κάνουμε βήματα εμπρός συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, λες ότι εδώ πραγματικά ισχύει το κάθε πέρσι και καλύτερα. Νομίζω ότι ο νέος δήμαρχος έχει πιάσει ζεστά το θέμα αν κρίνω απο τις πρώτες επαφές που είχε σαν Δημοτική Αρχή. Πιστεύω πρέπει όλοι να τον βοηθήσουμε. Και επιτέλους άς σταματήσουμε αυτή τη μοιρολατρική γκρίνια και τα παρακάλια προς τους πολιτικούς, ας δραστηριοποιηθούμε όλοι μαζί και τα τρία νησιά και να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ αφού πλέον γνωρίζουμε ότι κανείς δε θα μάς χαριστεί.Δεν είμαι γνώστης όλων των παραμέτρων του θέματος αφού δεν ζώ και στο νησί και δεν μπορώ να ξέρω πώς θα έπρεπε να γίνει αυτή η κινητοποίηση, απλά θέλω να εκφράσω την λύπη μου αλλά και την συμπαράσταση μου στο αυτονόητα εύλογο αίτημα σας.
    Ενας φίλος απο Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.