Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Η Θάλασσα, δίοδος πολιτισμού...

...και πηγή πλούτου για την Ελλάδα
Άρθρο-παρέμβαση
της Αντιπροέδρου της Βουλής, Ροδούλας Αθ. Ζήση,
με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει επίσημα να γιορτάζει τα επιτεύγματα και τις προοπτικές της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και τον πλούτο των ευρωπαϊκών θαλασσών, καθιερώνοντας την 20η Μαΐου ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα». Η ευρωπαϊκή αυτή πρωτοβουλία έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και να δώσει την ευκαιρία να τονιστεί ο κρίσιμος ρόλος των θαλασσών στην καθημερινή ζωή όχι μόνο των παράκτιων κοινοτήτων αλλά όλων των ευρωπαίων πολιτών. Η Βουλή των Ελλήνων έχει εγκρίνει ομόφωνα τη σχετική ευρωπαϊκή απόφαση, τιμώντας την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θαλασσών.
Πράγματι, είναι προφανής η σημασία της θάλασσας για...
την Ελλάδα και για το λαό μας, από τις απαρχές της ιστορίας μας μέχρι σήμερα, αλλά και για το μέλλον. Η θάλασσα ήταν πάντα η διέξοδος για τον Έλληνα, πηγή πλούτου, ελευθερίας αντικείμενο αγάπης και νοσταλγίας. Στον 21ο αιώνα, και μπροστά στην κρίση και τις προκλήσεις για την πατρίδα μας, η θάλασσα μπορεί να είναι και πάλι η δύναμή μας. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται μια πολύπλευρη κινητοποίηση που θα στοχεύει στην πλήρη, αλλά και βιώσιμη αξιοποίηση του θαλάσσιου πλούτου και των οικονομικών δυνατοτήτων που προσφέρει η θάλασσα: είναι ο θαλάσσιος τουρισμός, η αλιεία, το εμπόριο από τα μεγάλα λιμάνια της πατρίδας μας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου και της Πάτρας που είναι οι ευρωπαϊκές πύλες προς και από την ανατολική Μεσόγειο και η ποντοπόρος ναυτιλία, που είναι διαχρονικά το καμάρι της χώρας μας.
Η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι μια άλλη πολύ σημαντική πτυχή αυτής της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής. Περιβαλλοντική ευαισθησία και τολμηρή οικονομική αξιοποίηση είναι οι λέξεις – κλειδιά που συνοψίζουν το νέο όραμα που χρειάζεται να χαρακτηρίζει αυτήν την πολιτική βιώσιμης διαχείρισης των θαλασσών μας, του πλούτου που αυτές μας προσφέρουν τόσο απλόχερα και της βιοποικιλότητας που τους δίνουν ζωή. Η θάλασσα είναι πηγή ζωής, αρκεί να τη σεβόμαστε, να την προστατεύουμε και να τη διαχειριζόμαστε σωστά. Κυρίως, για την Ελλάδα και τους Έλληνες, η θάλασσα ήταν και παραμένει πηγή πολιτισμού, έμπνευση για τους ποιητές και τους καλλιτέχνες μας και σημείο αναφοράς για τις παραδόσεις του λαού μας. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θαλασσών είναι μια καλή ευκαιρία να το θυμηθούμε αυτό, όπως και το χρέος μας να παραμείνει η Θάλασσα στο επίκεντρο της Ελληνικής Ψυχής.
Ροδούλα Αθ. Ζήση
Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

4 σχόλια:

  1. ΠΩΣ ΜΙΛΑΤΕ ΚΥΡΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΑΛΛΑΣΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ,ΠΩΣ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΘΑΛΛΑΣΑ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΕ ΕΘΝΙΚΑ ΚΥΡΙΑΡΧΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΑΛΛΑΣΑΣ,ΠΩΣ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΑΛΛΑΣΑ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ 12 ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΜΙΛΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑ ΝΟΜΙΜΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΠΟ ΤΟ 1982,ΠΩΣ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΘΑΛΛΑΣΑΣ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η Ε.Ε ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙΤΕ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΩΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΝΟΡΟΤΗΣ ΜΕ ΤΡΙΤΗ ΧΩΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυρά Ροδούλα λίγο ακόμα και θα μας πείσετε,εσείς πάντως έχετε πείσει τον ευτό σας αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
    ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ
    http://youtu.be/mrA6Lka2NUk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ροδούλα στο Νησί της Σκοπέλου δραστηριοποιείτε ο ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΣ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ Ν.Ι.Κ.Ο.Σ. ένας όμιλος που έχει σκοπό τη συνέχιση της Ναυτικής παράδοσης της Σκοπέλου με τεράστιο έργο στο Νησί μας..... . Δώστε και κανένα χέρι βοηθείας, τόσα παιδάκια μαθένουν την ναυτική τέχνη και αρμενίζουν στο πέλαγος . Ο Πρόεδρος του που έχει δώσει ψυχή και σώμα είναι σύντροφος σας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://nikosskopelos.com/ προς την Ροδούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.