Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Η υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα...

...Δεν χωράει σε επιχειρηματικές λογικές
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
«ΘΕΣΣΑΛΙΑ της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και της ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ»
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ (19/5) ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ
ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ
ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ
Στεκόμαστε ανήσυχοι μαζί με την υπόλοιπη θεσσαλική κοινωνία μπροστά στις πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο της υγείας και που αναδεικνύουν, πίσω από τις κυβερνητικές υποσχέσεις, την πλήρη υποταγή της κυβερνητικής πολιτικής στη δημοσιονομική πειθαρχία που επιβάλει η τρόικα και την ένταξή της στην ακραία νεοφιλελεύθερη στρατηγική συντριβής του κοινωνικού κράτους, με μια σειρά επιθετικές πολιτικές υπονόμευσης και ανατροπής του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας και εμπορευματοποίησής του.
Παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον τη χθεσινή σύσκεψη των φορέων της Θεσσαλίας, από την οποία προέκυψε η κατ’ αρχήν κοινή αντίθεση όλων στο σχέδιο του Υπουργείου Υγείας, την οποία και συμμεριζόμαστε. Έχουμε όμως να επισημάνουμε τα εξής:
Πρώτον, η ασκούμενη πολιτική στο χώρο της υγείας έχει...
ονοματεπώνυμο. Είναι γνήσιο τέκνο των κυβερνητικών επιλογών και των δύο μεγάλων κομμάτων. Η υποχρηματοδότηση, η αδιαφανής διαχείριση, η τραγική έλλειψη προσωπικού και η συχνή ανάθεση της διοίκησης στους εκάστοτε «ημετέρους» και μη ειδικούς σε θέματα υγείας οδήγησαν στην απαξίωση τα δημόσια νοσοκομεία προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας.
Δεύτερον, καμία μεταρρύθμιση, όσο προσεκτικά και αν σχεδιαστεί, δεν θα έχει αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών, αν δεν συνδυαστεί με γενναία αύξηση της χρηματοδότησης, εκσυγχρονισμό των υποδομών, πραγματική διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων και των υλικών και – κυρίως – ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, ώστε να προωθηθεί έμπρακτα η κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη. Θεωρούμε τουλάχιστον εμπαιγμό, τη στιγμή που σύμφωνα με τη Eurostat η χώρα μας βρίσκεται στην 23η θέση μεταξύ των 27 μελών της Ε.Ε. ως προς το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας και ενώ ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Τομάρας διαβεβαιώνει τους φορείς ότι θα προηγηθεί διάλογος πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης και θα επιδιωχθεί η σε μεγαλύτερο βαθμό εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα θέματα ιδίως πρωτοβάθμιας φροντίδας, την ίδια στιγμή να δηλώνει – σε αντίθεση με όσα έλεγε κάποτε ο πρωθυπουργός – πως «καλά όσα λέτε, αλλά να ξέρετε ότι λεφτά δεν υπάρχουν». Τι είδους εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση της υγείας μπορεί να υπάρξει, χωρίς χρηματοδότηση; Και τι νόημα έχει ο διάλογος και η συνεργασία με την Τ.Α., αν οι πολίτες, οι τοπικές κοινωνίες, οι φορείς και τα αυτοδιοικητικά όργανα δεν μπορούν να έχουν ποτέ λόγο για την ιεράρχηση των αναγκών και την κατανομή των πόρων;
Τρίτον, όσο θετικές και αν είναι οι τοποθετήσεις των φορέων μέσα στις αίθουσες συσκέψεων, πιστεύουμε με βάση πρόσφατες εμπειρίες ότι μόνο η μαζική κοινωνική αντίσταση μπορεί να προστατέψει το πολύτιμο αγαθό της δημόσιας υγείας.
Ως «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» με βάση τις παραπάνω σκέψεις καλούμε τους Θεσσαλούς πολίτες να απορρίψουν την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης και του μνημονίου, από την οποία εκπορεύονται όλες οι επιμέρους αντιδραστικές αλλαγές και στο χώρο της υγείας. Τους καλούμε να αγωνιστούμε από κοινού εντός και εκτός περιφερειακού συμβουλίου, διεκδικώντας την οικοδόμηση ενός ολοκληρωμένου δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας, με επαρκή χρηματοδότηση και ταυτόχρονη ορθολογική και διαφανή διαχείριση, τη δημιουργία ενός πλήρους δικτύου Κέντρων Υγείας σε όλη την επικράτεια και ειδικότερα στην περιοχή μας με βάση τα γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια, που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες και των τοπικών κοινωνιών, την αναβάθμιση της νοσοκομειακής περίθαλψης, αλλά και την ενίσχυση του δημοκρατικού ρόλου του Περιφερειακού Συμβουλίου με ουσιαστικές αρμοδιότητες στο σχεδιασμό της περιφερειακής πολιτικής υγείας.
Η υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα. Δεν χωράει σε επιχειρηματικές λογικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.