Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

«Δραστική ουσία» και ...δραστικός περιορισμός της Αυτοδιοίκησης

Απόστολος Παπατόλιας
Γενικός Γραμματέας Ένωσης
Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.)
Ουσιαστικό και αναγκαίο βήμα στη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας αποτελεί η νομοθέτηση της συνταγογράφησης της «δραστικής ουσίας». Οι γιατροί των Νοσοκομείων και των Ταμείων θα αναγράφουν πλέον τη δραστική ουσία του χορηγούμενου φαρμάκου και όχι την εμπορική του ονομασία, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.
Με την εξοικονόμηση τεράστιων ποσών από την χρήση ισοδύναμων φαρμάκων επιτυγχάνονται έτσι και ο επιβεβλημένος περιορισμός της σπατάλης στο χώρο της υγείας, αλλά και η εξασφάλιση της βιωσιμότητας των Ασφαλιστών Ταμείων και των θεραπευτικών ιδρυμάτων που...
βρίσκονται σήμερα σε οικονομικό αδιέξοδο. Ας μη λησμονούμε ότι η επιβίωση των Ταμείων αποτελεί βασική προϋπόθεση της ικανότητας του κράτους να ασκεί κοινωνική πολιτική. Χωρίς στοιχειώδη οικονομική επάρκεια πολύ απλά δεν θα επιβιώσει κανένας φορέας για να προσφέρει αξιόπιστη περίθαλψη και ασφαλιστική κάλυψη.
Από πολύ νωρίς η «Θεσσαλών Δύναμη», με τρόπο πρωτοποριακό και διορατικό, είχε αναδείξει το ζήτημα αυτό, έχοντας μάλιστα συμπεριλάβει στο επίσημο πρόγραμμά της τη συνταγογράφηση της «δραστικής ουσίας». Σε σχετική ανακοίνωσή μας από το Νοέμβριο του 2010 είχαμε προτείνει προφητικά όσα χθες υιοθετήθηκαν στη Βουλή. Αναφέραμε χαρακτηριστικά ότι η «λύση για τη δραστική μείωση του κόστους των φαρμάκων» είναι η συνταγογράφηση της «δραστικής ουσίας» και η νοσοκομειακή συσκευασία των φαρμάκων. (Παραθέτω αυτούσιο απόσπασμα από το Δελτίο Τύπου):
«Το Νοσοκομείο του Βόλου επισκέφθηκε σήμερα στο πλαίσιο των περιοδειών του στους φορείς υγείας της Θεσσαλίας, ο κ. Απόστολος Παπατόλιας. Κατά τη συνάντησή του με το Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Ζαχαρόπουλο, υπήρξε συμφωνία σε ένα κομβικό ζήτημα για την ποιότητα και τη μείωση του κόστους των υπηρεσιών υγείας μέσα από τη μείωση τους κόστους των φαρμάκων. Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Παπατόλιας ανακοίνωσε πως θα εγκαινιάσει σε συνεργασία με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου τη συνταγογράφηση της «δραστικής ουσίας». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα χορηγούνται στους ασφαλισμένους νοσοκομειακές συσκευασίες φαρμάκων, γεγονός που επιφέρει μείωση στο κόστος τους κατά 40%.»
Βεβαίως η «Θεσσαλών Δύναμη» διεκδικούσε παράλληλα και την ταχεία μεταφορά των υγειονομικών αρμοδιοτήτων στην Αιρετή Περιφέρεια, ώστε να εκπληρωθεί η πρόβλεψη του Καλλικράτη για τη συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου και αποκεντρωμένου Συστήματος Υγείας. Οι αρμοδιότητες αυτές, δυστυχώς, με το νομοθέτημα του Υπουργείου Υγείας σήμερα αποψιλώνονται και προς το παρόν μπαίνουν στο περιθώριο. Έτσι η νομοθέτηση της «δραστικής ουσίας» συνδέεται ατυχώς με το δραστικό περιορισμό της αυτοδιοικητικής δράσης στο χώρο της υγείας… Εκφράζουμε την πίστη και την προσδοκία ότι το Κεντρικό Κράτος θα αντιληφθεί αυτή τη θεσμική υποχώρηση και θα αναθεωρήσει σύντομα αυτή την αδικαιολόγητη στάση δυσπιστίας απέναντι στους φορείς της Αυτοδιοίκησης.

1 σχόλιο:

  1. Σταμάτης Ι. Ορφανός2 Μαρτίου 2012 στις 6:52 μ.μ.

    Καλό θα ήταν ο πρώην νομάρχης Μαγνησίας να μας αναφέρει με βάση ποια κριτήρια αναφέρει πως αποτελεί λύση η συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας από τους ιατρούς και με βάση ποια στοιχεία το αναφέρει.
    Είναι γνωστό σε όλους όσους έχουν ασχοληθεί με το θέμα ότι ένα σκεύασμα δεν αποτελείται μόνο από την κύρια φαρμακευτική ουσία αλλά και από έκδοχα και διαλύτες και άλλες χημικές ουσίες που κάνουν την κύρια φαρμακευτική ουσία να γίνεται δεκτή στον οργανισμό του ασθενούς . Επίσης οι μελέτες βιοδιαθεσιμότητας επιτρέπουν την κυκλοφορία γενοσήμων δηλαδή αντιγράφων στην αγορά με παρέκκλιση έως και 25% της αρχικής σύνθεσης του φαρμάκου .
    Είναι επίσης γνωστό ότι δεν έχουν γίνει invitro μελέτες σε όλα τα γενοσημα που κυκλοφορούν στην αγορά η μπορούν να πάρουν άδεια κυκλοφορίας.
    Μήπως λοιπόν ο αγαπητός πρώην νομάρχης και νομικός είναι καλό να συμβουλευτεί τους λειτουργούς υγείας που είναι μέλη της παράταξής του για να καταλάβει ότι μια επιτυχημένη θεραπεία ενός ασθενούς είναι κατά πολύ οικονομικότερη από την επαναληπτική θεραπεία με φάρμακα που ίσως βλάψουν τον ασθενή;
    Μήπως καλό θα είναι να έχουμε σαν παράδειγμα τις άλλες χώρες της Ε.Ε όπου η συνταγογράφηση δραστικής ουσίας συμβαίνει μονό στην Λιθουανία και σε 5 περιφέρειες της Πορτογαλίας;
    Η οικονομία στην υγεία θα έλθει όταν η θεραπεία του ασθενούς γίνεται άμεσα και αποτελεσματικά. Όταν χτυπάμε την ασθένεια στα πρώιμα στάδια της και δεν την αφήνουμε να εξελιχθεί σε χρόνια νόσο. Όταν υπάρχει πρόληψη υγείας και προγραμματισμός εξετάσεων. Μήπως είναι τυχαίο ότι ακόμη και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες ζητούν την πραγματοποίηση ετήσιων διαγνωστικών εξετάσεων στους ασφαλισμένους τους προκείμενου αυτοί να μην εξελιχθούν σε χρόνια πάσχοντες;
    Η συνταγογράφηση δραστικής ουσίας από τα νοσοκομειακά ιδρύματα είναι άλλης τάξης θέμα σε σχέση με την συνταγογράφηση δραστικής ουσίας από ιατρούς ταμείων και ιδιώτες ιατρούς. Έχει να κάνει με την χορήγηση στο νοσοκομείο μόνο συγκεκριμένων ποσοτήτων φαρμάκων και όχι ολόκληρων συσκευασιών. Επίσης είναι γνωστό ότι στα νοσοκομεία κατά βάση χορηγούνται ενέσιμα σκευάσματα και λιγότερο σε μορφή κάψουλας ή χαπιού εναιωρηματα κτλ. Είναι επίσης γνωστό στην ιατρική κοινότητα ότι ένα σκεύασμα μπορεί να έχει διαφορά απόκρισης σε σχέση με την Invitro μέτρηση στην Invivo μέτρηση.
    Καλό είναι όλοι να αγωνιστούμε να μην υπάρχει υπερσυνταγογραφιση να εδραιωθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τέλος να πάψει η πολυφαρμακία με έλεγχο τόσο του ασθενούς, όσο και του γιατρού . Η καλή υγεία του πολίτη σημαίνει και οικονομία για το κράτος. Το να μεταβιβάζουμε την παροχή υγείας σε άλλους υγειονομικούς λειτουργούς είναι θέσεις και πράξεις πρωτόγνωρες.
    Στελεχώστε τα κέντρα υγείας με ειδικούς ιατρούς, νοσηλευτές και μηχανήματα. Αυτή πρέπει να είναι η πρώτη σας ενασχόληση και όχι η επιβράβευση του εκάστοτε παραταξιακού υπουργού.
    Πολύ σωστά τέλος αναφέρετε ότι έπρεπε ο τομέας υγείας να αποκεντρώθει και να περάσει στα χέρια της περιφέρειας μιας και αυτή γνωρίζει και ασχολείται με τα τοπικά προβλήματα. τουλάχιστον θεωρητικά. 

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.