Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Βαλσαμάκη Ανθή // Ακάθιστος Ύμνος

Ανθίβολα της εικονογράφησής του
Μετά από επισταμένη έρευνα πολλών χρόνων και αναδίφηση στο μυστηριακό και συνάμα αποκαλυπτικό κόσμο της τέχνης των αγιογράφων του παρελθόντος, η εικονογράφος Ανθή Βαλσαμάκη αποπειράθηκε να αποδώσει με σύγχρονο τρόπο τον πλούτο του Ακαθίστου Ύμνου. Ακολουθώντας την πλουσιότατη παράδοση και έχοντας πάντοτε ως στόχο την ορθή θεολογική ερμηνεία τους, εικονογράφησε με σινική μελάνη και γραμμοσκιάσεις κάθε έναν από τους 24 οίκους (στροφές) του ιδιαίτερου αυτού ύμνου της Ορθοδοξίας.
Η αποκάλυψη του θαύματος
της ενσάρκωσης
Η Ανθή Βαλσαμάκη, πτυχιούχος του Τμήματος Σκηνογραφίας της Σχολής Βακαλό και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (εργαστήρι αγιογραφίας Κ. Ξυνόπουλου), είναι υπεύθυνη του αγιογραφικού εργαστηρίου του Μουσείου Μπενάκη. Έχει κάνει ως τώρα οκτώ ατομικές εκθέσεις, έχει αγιογραφήσει πολλούς ναούς της Ελλάδος και του εξωτερικού, ενώ έργα της βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές. Είναι μία από τις ελάχιστες γυναίκες αγιογράφους που έχουν τη δυνατότητα να εικονογραφούν το εσωτερικό ναών μέσω της ειδικής ευλογίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Είναι η συγγραφέας...
σειράς βιβλίων, με τα οποία παρουσιάζει την τεχνική, αλλά και το συμβολικό χαρακτήρα των παραστάσεων της ορθόδοξης εικονογραφίας.
Κ' ΟΙΚΟΣ. Λεπτομέρεια απο την όλη σύνθεση.
"ΚΗΡΥΚΕΣ ΘΕΟΦΟΡΟΙ ΓΕΓΟΝΟΤΕΣ ΟΙ ΜΑΓΟΙ...''.
Τον τόμο προλογίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος και ο Διευθυντής του Μουσείου, καθηγητής κ. Άγγελος Δεληβορριάς.
Το έργο περιλαμβάνει εκτενή αναφορά στο ιστορικό της δημιουργίας, στη μορφή και το περιεχόμενο του Ύμνου, καθώς και στην εικονογραφία κάθε οίκου, όπως αυτή διαμορφώθηκε στα τελευταία χρόνια του 13ου αιώνα. Το εισαγωγικό σημείωμα συνέταξε ο βυζαντινολόγος, Δρ Σταύρος Ι. Αρβανιτόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.