Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Ενεργειακή αναβάθμιση συστήματος παραγωγής ζεστού νερού χρήσης σε ξενοδοχείο της Σκιάθου

Σκοπός:

Το ζητούμενο στο έργο αυτό ήταν η μείωση, όσο το δυνατόν, του κόστους για την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων ζεστού νερού χρήσεως για τις ανάγκες του ξενοδοχείου Kivo στην Σκιάθο. Η προϋπάρχουσα εγκατάσταση χρησιμοποιούσε ένα λέβητα πετρελαίου αποκλειστικά για τις ανάγκες ζεστού νερού χρήσης με το κόστος λειτουργίας να είναι ιδιαίτερα υψηλό και κυρίως συνεχώς αυξανόμενο. Με την τιμή του πετρελαίου να ακολουθεί στην αγορά τη συνεχώς ανοδική τιμή ήταν επιτακτική η ανάγκη για μία ενεργειακά αποδοτική λύση που θα μπορούσε να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες του συγκεκριμένου ξενοδοχείου.
Χαρακτηριστικά του ξενοδοχείου / συστήματος ζεστού νερού χρήσης:
Το ξενοδοχείο Kivo βρίσκεται σε απόσταση 6 χλμ. από τη Σκιάθο. Είναι ξενοδοχείο 4 αστέρων, έχει 42 δωμάτια και δυναμικότητα 100 περίπου κλινών. Στις εγκαταστάσεις του υπάρχουν επίσης εστιατόριο και μπαρ. Η λειτουργία του είναι κατά τη θερινή περίοδο (6 μήνες). Ο λέβητας πετρελαίου που ήταν εγκατεστημένος για να καλύπτει τις ανάγκες για ζεστό νερό χρήσης είχε ισχύ 100.000 kcal/h και 3...
δοχεία αποθήκευσης σύνολο χωρητικότητας 900 λίτρων.

Η τελική απόφαση:

Με δεδομένη την επιθυμία για κατάργηση του συστήματος πετρελαίου μία λύση με ηλιακούς συλλέκτες δε θα μπορούσε να είναι αυτόνομη ώστε να καλύπτει 100% τις ανάγκες του ξενοδοχείου. Παράλληλα, το αρχικό κόστος εγκατάστασης για ηλιακά θα ήταν κατά πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με τη λύση της αντλίας θερμότητας. Έτσι αποφασίστηκε η εγκατάσταση μονάδων Daikin Altherma, σύστημα ικανό να καλύψει τις ανάγκες του ξενοδοχείου ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Το συγκεκριμένο σύστημα βασίζεται στην τεχνολογία στο Daikin Altherma Υψηλών Θερμοκρασιών με δυνατότητα νερού προσαγωγής στους 80C θερμοδυναμικά και χωρίς τη χρήση ηλεκτρικής αντίστασης.

Η εφαρμογή από τεχνική σκοπιά:

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της εφαρμογής όπως των αριθμό των ατόμων, τον όγκο αποθήκευσης ζεστού νερού και το χρόνο αναθέρμανσης των δοχείων καθώς και τα χαρακτηριστικά τους, την επιθυμητή θερμοκρασία αποθήκευσης, τα κλιματολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής καθώς επίσης και την επιθυμία για όσο το δυνατό λιγότερες επεμβάσεις έγινε η επιλογή του συστήματος. Εγκαταστάθηκαν 1 εξωτερική μονάδα 16 kW και 1 εσωτερική μονάδα.
Ο συγκεκριμένος συνδυασμός αποδίδει στο μέγιστο 16 Kw και σε κάθε περίπτωση μπορεί να καλύψει απόλυτα τις ανάγκες για ζεστό νερό χρήσης του ξενοδοχείου. Η λογική ελέγχου του Daikin Altherma εξασφαλίζει πάντα ότι η παραγωγή ζεστού νερού θα γίνεται με τον πλέον αποδοτικό τρόπο προσαρμόζοντας συνεχώς τις στροφές των inverter συμπιεστών ανάλογα με τη θερμοκρασία που έχει οριστεί από το χρήστη, τη θερμοκρασία επιστροφής νερού καθώς και τη θερμοκρασία του νερού εντός του δοχείου. Εξίσου σημαντική είναι και η δυνατότητα για λειτουργία απολύμανσης κατά της λεγεωνέλλας. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται για τη συγκεκριμένη δυνατότητα σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Αυτό γίνεται θερμοδυναμικά και χωρίς τη χρήση ηλεκτρικών αντιστάσεων συνεπώς πολύ πιο οικονομικά.
Το σύστημα επιτρέπει αφενός την αποθήκευση σε θερμοκρασίες 75°-80°C εφόσον ζητηθεί εξαλείφοντας έτσι τα όποια προβλήματα με τη λεγεωνέλλα και αφετέρου σαν εναλλακτικό σενάριο την αποθήκευση σε χαμηλότερες θερμοκρασίες συνεπώς και μεγαλύτερη οικονομία με την ταυτόχρονη δυνατότητα αυτόματης λειτουργίας απολύμανσης ανά τακτά διαστήματα. Το κόστος λειτουργίας ήταν με βάση το ιστορικό κατανάλωσης και με τις τρέχουσες τιμές πετρελαίου περίπου 7.500 € ανά σεζόν. Στην εγκατάσταση τοποθετήθηκε μετρητής ηλεκτρικής ενέργειας και τα αποτελέσματα από τους πρώτους κιόλας μήνες λειτουργίας ήταν εντυπωσιακά.
Υπολογίζεται πως με λιγότερα από 1.400€ (και με τρέχουσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, Μάρτιος 2012) θα καλύπτονται 100% οι ανάγκες του συγκροτήματος για ζεστό νερό χρήσης για τους 6 μήνες λειτουργίας κάθε σεζόν. Με δεδομένο πως τα τελευταία χρόνια οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάζουν μια πολύ μεγαλύτερη σταθερότητα σε σύγκριση πάντα με τις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του υγραερίου είναι ευνόητο πως η διαφορά αυτή υπέρ του συστήματος της αντλίας θερμότητας κάθε άλλο παρά θα αμβλυνθεί μελλοντικά.
Η εφαρμογή αυτή ανοίγει λοιπόν το δρόμο και δείχνει τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην αγορά. Ξενοδοχεία, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, κτήρια διαμερισμάτων, μεγάλες κατοικίες είναι μόνο κάποιες από τις εφαρμογές που μπορούν να προσεγγιστούν με το σύστημα Daikin Altherma τόσο για ανάγκες θέρμανσης χώρου όσο και για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.
Τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση των συστημάτων Daikin Altherma έκανε η εταιρεία Καρεπίδης Α. Γεώργιος και Σια Ο.Ε., που έχει έδρα τη Σκιάθο, με επικεφαλής τον κ. Καρεπίδη Γεώργιο, Μηχανολόγο Μηχανικό. Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Μανιάτη Α. Πολιτικό Μηχανικό ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, για την άψογη συνεργασία και την εμπιστοσύνη του στην εταιρεία μας.
Καρεπίδης Γεώργιος
Μηχανολόγος Μηχανικός
Τέρμα Κοραή - Σκιάθος
24270 24254
aioliki1@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.