Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Απάντηση του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σκοπέλου στο Δήμαρχο Σκιάθου

Επιστολή – απάντηση(κλικ) στον Δήμαρχο Σκιάθου Νίκο Πλωμαρίτη, την οποία κοινοποιεί στο ΥΠΑΑΝ/ ΔΟΛΕΛ, στην Κ. Γερακούδη, Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό και στο Υπουργείο Εσωτερικών/ Γ.Δ.Τ.Α./ Δ/νση Οργάνωσης & Λειτουργίας ΟΤΑ/ Τμήμα Ν.Π., Ιδρυμάτων και Επιχειρήσεων ΟΤΑ, έστειλε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σκοπέλου, ή οποία έχει ως εξής:
Πάνος Μελαχροινάκης
«Αγαπητέ κ. Δήμαρχε Σκιάθου,
Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι είμαι Πρόεδρος ενός Ν.Π.Δ.Δ. του οποίου τα πέντε εκ των έξι μελών ορίζονται από το κράτος και ένα, λόγω έδρας, από το Δήμο Σκοπέλου και δεν είμαι πολιτικό πρόσωπο για να είμαι σε δημόσιες αντιπαραθέσεις.
Με υποχρεώνετε όμως να απαντήσω στη δημόσια επιστολή σας και να σας ενημερώσω όπως ήδη έχω κάνει προφορικά.
Κατανοώ ότι, ως πολιτικός είναι πιθανόν να έχετε κάποια προβλήματα ή κάποια αδιέξοδα, η πολιτική αρένα...
όμως για να τα λύσετε είναι αλλού και όχι το Λ.Τ.Σ.
Αναφέρω ακριβώς το νόμο που προβλέπει τη σχετική με τη διάσπαση του Λ.Τ.Σ. ρύθμιση: Είναι ο Ν. 4071/2012 (ΦΕΚ 85 Α) και συγκεκριμένα το άρθρο 46.
Στην παράγραφο 1 του ανωτέρω άρθρου αναφέρει τα νέα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, στην παράγραφο 2 ότι οι Λιμενικές Επιτροπές προβαίνουν σε απογραφή και παραδίδουν στα Δ.Σ. των νέων Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και στην παράγραφο 3 (που μας αφορά) αναφέρει ότι αν οι αρμοδιότητες μεταφέρονται σε περισσότερα από ένα Λιμενικά Ταμεία, τότε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, συστήνει επιτροπή προς επίλυση σχετικών αμφισβητήσεων με πρόεδρο τον Προϊστάμενο του Τμήματος Διοικητικού - Οικονομικού του νομού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Αυτά λέει ο Νόμος, αυτά μου είπαν και από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, άρα εκ του νόμου αναμένουμε τη σύσταση αυτής της επιτροπής για τη συνέχεια της διαδικασίας.
Σέβομαι απόλυτα το νόμο και ασφαλώς θα τον εφαρμόσω, δράττομαι όμως της ευκαιρίας να αναφέρω και πάλι την αντίθεσή μου με τη διάσπαση του Λ.Τ.Σ. γιατί όπως έλεγα στην από 29-02-2012 επιστολή μου και την συμπληρωματική διευκρινιστική δήλωση:
1) Διεκδικείτε να έχετε λιγότερα έσοδα αφού με τη δημιουργία τριών νέων γραφείων, άρα έξι τουλάχιστον υπαλλήλων και τριών εμμίσθων Προέδρων αυτά θα μειωθούν, ενώ τώρα το ενιαίο Λ.Τ.Σ. έχει μία μόνο υπάλληλο και ένα άμισθο Πρόεδρο.
2) Ο νομοθέτης όταν έκανε την επανασύσταση του Λ.Τ.Σ. το 2002 θεωρούσε τα τρία νησιά ως ενιαίο σύνολο, απέβλεπε στην ισόρροπη ανάπτυξη των, γνωρίζοντας ότι ανήκουν στον ίδιο νομό και έχουν τις ίδιες συγκοινωνίες. Ήξερε ότι η Σκιάθος εισφέρει την πλειοψηφία των εσόδων, αλλά λαμβάνοντας, όπως όλοι οι νόμοι, μέριμνα υπέρ του αδυνάτου, όρισε έδρα τη Σκόπελο να έχει όταν χρειάζεται περισσότερα έσοδα για να συντηρεί τα τρία λιμάνια της και βέβαια για γεωγραφικούς λόγους.
3) Ηθικά δεν έχετε το δικαίωμα να τα ζητάτε όλα και οι υπόλοιποι «να ρημάξουν». Η πολιτεία όπως έδωσε στη Σκόπελο το Λ.Τ., έδωσε στη Σκιάθο (και καλά έκανε) το αεροδρόμιο, με συνέπεια την υπερανάπτυξή της και τα άλλα δύο νησιά να μένουν πολύ πίσω.
Επανέρχομαι στην επιστολή σας και να δηλώσω με έκπληξη ότι δεν είχα καταλάβει ότι έχω τόση εξουσία ώστε οι δραστηριότητές μου «να χαντακώσουν» η να «νεκρώσουν» τα νησιά μας. Αντίθετα θεωρώ βέβαιο ότι, παίρνοντας ο Δήμος Σκιάθου πέραν αυτών που παίρνει, επιπλέον 100.000,00 € περίπου, απλώς θα πληρώνει τα έξοδα του νέου γραφείου και θα «χαντακώσει και νεκρώσει» τα τρία λιμάνια της Σκοπέλου κυρίως που χωρίς έσοδα δεν θα μπορούν να συντηρηθούν, αλλά και της Αλοννήσου που με τα λίγα έσοδα που θα έχει θα καλύπτει μόνο τα έξοδα του νέου γραφείου.
Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, το Λ.Τ.Σ. είναι φορέας Διοίκησης και Διαχείρισης των λιμανιών, εσείς είστε Φορέας Διεκδίκησης και ως τέτοιος φορέας δεν είδα να διεκδικείτε την κατασκευή τουριστικού λιμένα (είχε αποφασισθεί από το 1998, δεν έγινε το έργο λόγω διαφορών και η σύμβαση ακυρώθηκε). Δεν γνωρίζω καμία προσπάθειά σας να γίνει το έργο. Αντίθετα το Λ.Τ.Σ., επειδή ο χώρος ήταν δεσμευμένος και νομικά δεν έπρεπε να δένει κανένα σκάφος, ούτε να υπάρχουν πλωτές εξέδρες, ζήτησε με απόφασή του τον αποχαρακτηρισμό, για να δένουν νόμιμα τα σκάφη, να είναι νόμιμες οι πλωτές εξέδρες και νόμιμα να εισπράττει το Λιμεναρχείο. Η απόφαση αυτή εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας. Έτσι η Σκιάθος θα έχει σε νόμιμη λειτουργία όλο το λιμάνι και όχι τα δύο τρίτα του. Αυτή η πρωτοβουλία ήταν του Λ.Τ.Σ. και όχι βέβαια δική σας. Ασφαλώς και τώρα μεσούσης της δεύτερης θητείας σας μπορείτε να επιδιώξετε την δημιουργία τουριστικού λιμένα, που βέβαια θα τον διαχειρίζεται ο Δήμος Σκιάθου και με την ευκαιρία σας δηλώνω το αυτονόητο, ότι σε αυτή την προσπάθεια θα βοηθήσω όσο θα είμαι Πρόεδρος του Λ.Τ.Σ.
Έχω να πω πολλά ακόμη για τις προσπάθειες και τις ενέργειες που έκανα για τη Σκιάθο, για τις οποίες πήρα μπράβο από όλο το πολιτικό φάσμα του Δήμου σας, όταν πέρυσι το καλοκαίρι είχατε την ευγενή καλοσύνη να με καλέσετε.
Θα κλείσω λέγοντας ότι καλόν θα είναι να έχουμε υπόψη ότι του «λαλείν κρείτον εστί το σιγάν» και επειδή «έκαστος εφ’ ώ ετάχθη», σας παρακαλώ και πάλι ως καθ’ ύλην αρμόδιος να διεκδικήσετε με τους άλλους Δημάρχους τη σύνδεση των νησιών με τον Αγ. Κωνσταντίνο το χειμώνα.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Λ.Τ. ΣΚΟΠΕΛΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΑΚΗΣ»

2 σχόλια:

  1. Προσπαθώ να παρακολουθήσω το θέμα και από την προσωπική άποψη των εμπλεκομένων να διακρίνω την αλήθεια, τι ορίζει ο νόμος κλπ. Είναι προφανές οτι και οι δύο πλευρές έχουν τα επιχειρήματά τους. Πάνω από αυτά όμως είναι ο νόμος που ισχύει γιά όλους. Μπορεί ο διαχειριστής ή κάποιος με νομικές γνώσεις να μας διαφωτίσει, όχι για το τι ειναι σωστό ή λάθος, (αφού ο καθένας το βλέπει διαφορετικά) αλλά για το ποια από τις δύο απόψεις συμμορφώνεται με το νόμο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά τα σκάφη που φιλοξενούνται στη χερσαία ζώνη του λιμένα Σκοπέλου έχουν εφοδιαστεί με σχετική άδεια από το Λ.Τ.Σ και έχουν πληρώσει για μια τέτοια άδεια, ή έχουμε ένα καρινάγιο αυθαίρετο μέσα στον προβλήτα που ότι θέλει ο καθένας κάνει; Περιμένω απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.