Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Μπιφτέκια που… χλιμιντρίζουν

ΒΡΕΤΑΝΙΑ/ΙΡΛΑΝΔΙΑ Σουπερμάρκετ-κολοσσοί,
όπως τα Tesco, Lidl και Aldi, εμπλέκονται στο νέο διατροφικό σκάνδαλο
Της Βίκυς Καπετανοπούλου
Σοκ στους Βρετανούς και Ιρλανδούς καταναλωτές προκάλεσε η είδηση ότι βρέθηκαν υπολείμματα από αλογίσιο κρέας σε κατεψυγμένα και νωπά μπιφτέκια από βοδινό κρέας. Η αποκάλυψη του νέου διατροφικού σκανδάλου ανάγκασε τέσσερις από τις μεγαλύτερες βρετανικές αλυσίδες σουπερμάρκετ να αποσύρουν άρον άρον από τα ράφια και τα ψυγεία τους παρτίδες μπιφτεκιών και άλλων προϊόντων με βοδινό κρέας που πωλούνταν στη Βρετανία και την Ιρλανδία, ενώ οι έρευνες διευρύνονται και σε προμηθευτές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η ιρλανδική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (FSAI) εντόπισε DNA αλόγου σε...
10 από τα 27 δείγματα μπιφτεκιών από βοδινό που εξέτασε. Τα αλλοιωμένα προϊόντα πωλούνταν στα σουπερμάρκετ Tesco, Lidl, Aldi και Iceman και είχαν παρασκευαστεί σε δύο εργοστάσια επεξεργασίας στην Ιρλανδία και σε άλλο ένα στη Βρετανία.
Σε δείγμα μπιφτεκιού τής Tesco ανιχνεύτηκε μάλιστα γενετικό υλικό από κρέας αλόγου σε ποσοστό 29%. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η αλλοίωση από DNA χοιρινού κρέατος, το οποίο βρέθηκε όχι μόνο σε μπιφτέκια, αλλά σε πίτες και ζυμαρικά που περιέχουν βοδινό κρέας, προκαλώντας ιδιαίτερη ανησυχία σε μουσουλμάνους και Εβραίους καταναλωτές, η θρησκεία των οποίων τους απαγορεύει να τρώνε χοιρινό.
«Εντελώς απαράδεκτη» χαρακτήρισε την υπόθεση ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ζήτησε επείγουσα έρευνα από την αρμόδια βρετανική υπηρεσία. Θορυβημένος από τον αρνητικό αντίκτυπο στην κοινή γνώμη, ο τεχνικός διευθυντής του ομίλου Tesco ζήτησε συγγνώμη από τους καταναλωτές, ωστόσο το πλήγμα για τη μεγαλύτερη επιχείρηση λιανικής πώλησης στη Βρετανία είναι ισχυρό.
Η μετοχή της έκανε χθες βουτιά κατά 1,7%, προκαλώντας υποχώρηση της χρηματιστηριακής αξίας της εταιρείας ύψους 480 εκατομμυρίων στερλινών. Ο όμιλος, στον οποίο ανήκει το ένα από τα δύο ιρλανδικά εργοστάσια επεξεργασίας και παρασκευής των αλλοιωμένων προϊόντων, ανακοίνωσε ότι ερευνά τυχόν ευθύνες ξένων προμηθευτών από την Ολλανδία και την Ισπανία.
Οι επιπτώσεις του διατροφικού σκανδάλου μπορεί να αποδειχτούν σοβαρές για τον αγροτικό τομέα της Ιρλανδίας, που αποτιμάται σε 9 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, οι παρασκευαστές και οι έμποροι λιανικής πώλησης θα υποστούν ακόμη μεγαλύτερες συνέπειες.
Όσοι εργάζονται στην αρχή της τροφικής αλυσίδας, κυρίως οι αγρότες, αλλά και ειδικοί για την ασφάλεια των τροφίμων υποστηρίζουν πως η υπόθεση αναδεικνύει για άλλη μια φορά τα ελλείμματα και τις επικίνδυνες παγίδες της μαζικής παραγωγής εδώδιμων προϊόντων, αλλά και τους ανεπαρκείς ελέγχους εκ μέρους της πολιτείας. Η κατανάλωση κρέατος αλόγου δεν αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία, αλλά δεν είθισται να τρώγεται στη Βρετανία και την Ιρλανδία.
www.efsyn.gr

1 σχόλιο:

  1. Αν τα τρόφιμα σε αυτές τις χώρες περνούν από ανεπαρκείς ελέγχους και γίνονται τέτοιες χοντράδες, σκεφτείτε στην Ελλάδα, που δε γίνεται κανένας απολύτως έλεγχος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.