Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Ο θαυματουργός Άγιος Ρηγίνος, πολιούχος της Σκοπέλου

Δημοσίευμα του ανταποκριτή του ρώσικου πρακτορείου ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, Γιούρι Μαλίνοφ, ο οποίος συμμετείχε στο Press Trip (κλικ) ξένων δημοσιογράφων που είχαν επισκεφθεί τη Σκόπελο και φιλοξενήθηκαν στο “Skopelos Holidays Hotel & Spa”
Ο δημοσιογράφος Γιούρι Μαλίνοφ με
τον Δήμαρχο Σκοπέλου Γιώργο Μιχελή
«Ο Άγιος Ρηγίνος, πολιούχος του ελληνικού νησιού της Σκοπέλου, κάνει τακτικά θαύματα, δηλώνουν στην ομώνυμη Μονή». Με τη φράση αυτή αρχίζει ένα προσκυνηματικό αφιέρωμα του πρακτορείου ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ στα Μοναστήρια και τις Εκκλησίες της Σκοπέλου.

«Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς, ότι το νησί της Σκοπέλου είναι παράδεισος στο αρχιπέλαγος των ελληνικών νησιών των Σποράδων του Αιγαίου. Εκτός από το γεγονός, ότι είναι απίστευτα όμορφο και ειδυλλιακό, είναι επίσης ένας τόπος προσκυνήματος για όσους θέλουν να δουν τις αρχαίες εκκλησίες και τα μοναστήρια, που διατηρήθηκαν εδώ από την αυγή του Χριστιανισμού», σημειώνει ο ανταποκριτής του πρακτορείου στην Αθήνα, Γιούρι Μαλίνοφ, παραθέτοντας στη συνέχεια, τα όσα ανέφερε η ξεναγός Λένα Λιασκοβίτου, σχετικά με «364 εκκλησίες, παρεκκλήσια και μοναστήρια» και «123 ναούς στην πρωτεύουσα του νησιού», σημειώνοντας, ότι «πολλοί από αυτούς είναι πολύ παλαιοί».

Ο κ. Μαλίνοφ ξεκινά το αφιέρωμα, περιγράφοντας την επίσκεψή του στο μοναστήρι της «Αγίας Βαρβάρας», για το οποίο και αναφέρει:

«Είναι κτισμένο πάνω στο λόφο με μία υπέροχη θέα στην πόλη της Σκοπέλου. Στο μοναστήρι δεν υπάρχουν μοναχοί και εδώ και 14 χρόνια το διατηρεί μια κάτοικος της περιοχής, η Μάγδα Θεοκτίστου με το σύζυγό της, με τη βοήθεια της τοπικής εκκλησιαστικής κοινότητας. Σύμφωνα με την κα Θεοκτίστου, το μοναστήρι χτίστηκε το 1648 και ανακαινίστηκε το 1697. Χτίστηκε στα υψίπεδα για να κρύβονται γυναίκες και παιδιά, κατά τη διάρκεια των εχθρικών επιδρομών. Το μοναστήρι είναι περιτριγυρισμένο από έναν ψηλό και ισχυρό τοίχο, που θυμίζει μεσαιωνικό φρούριο, ενώ το εικονοστάσιο του θεωρείται το πιο παλιό στη Σκόπελο (15ος αιώνας), με μια σειρά από εικόνες από την...
Κωνσταντινούπολη, από την εποχή που οι Οθωμανοί κατεδάφισαν τις χριστιανικές εκκλησίες»
«Τώρα το μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας έχει γίνει ένας τόπος λατρείας, αλλά, όπως αποδείχτηκε, όχι για όλους», σημειώνει ο ανταποκριτής, παραθέτοντας δηλώσεις της κας Θεοκτίστου, σχετικά με την κλοπή, το 1973, 22 εικόνων, «από μια ομάδα Ιταλών εγκληματιών, που έκλεβαν εικόνες στην Ελλάδα», οι οποίοι στη συνέχεια συνελήφθησαν, αλλά οι εικόνες είχαν ήδη πωληθεί, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της Σκοπέλου να αναγκαστούν να παραγγείλουν νέες εικόνες για το εικονοστάσιο, οι οποίες, όπως τονίζει, είναι «καλυμμένες με φύλλο χρυσού και όχι με χρυσό χρώμα».

«Πέρυσι επισκέφθηκαν το μοναστήρι Ρώσοι προσκυνητές και η επίσκεψη αυτή της έχει κάνει μεγάλη εντύπωση, καθώς, όπως τόνισε, “φιλούσαν την πόρτα και υποκλίνονταν”», σημειώνει ο κ. Μαλίνοφ, με την κα Θεοκτίστου να αναφέρει: «Εμείς οι Έλληνες δεν συγκρινόμαστε σε αφοσίωση με τους Ρώσους. Ήξεραν για την εκκλησία μας, ακόμα και για μένα, σαν να είχαν έρθει εδώ πριν. Πολύ καλοί θρησκευόμενοι άνθρωποι. Οι Ρώσοι προσκυνητές δεν μιλούσαν μέσα στο ναό, μόνο προσευχόντουσαν και συνομιλούσαν μόλις έβγαιναν από την Εκκλησία».

Στη συνέχεια, γίνεται εκτενής παρουσίαση της Μονής του Αγίου Ρηγίνου, ο οποίος είναι και ο πολιούχος του νησιού, με τον ανταποκριτή να αναφέρει:

«Το μοναστήρι βρίσκεται σε απόσταση 4 χλμ βόρειο-δυτικά της πόλης της Σκοπέλου. Σύμφωνα με το μύθο, το μοναστήρι χτίστηκε πάνω στα ερείπια βυζαντινού ναού, το 1728, στην περιοχή, όπου οι κάτοικοι της Σκοπέλου κάποτε έθαψαν τα λείψανα του Αγίου Ρηγίνου, Επισκόπου που μαρτύρησε το 362 μ.Χ, κατά τη Βυζαντινή περίοδο. Στην αυλή του μοναστηριού υπάρχει ο τάφος του Αγίου με μία μικρή σαρκοφάγο. Τα λείψανα μεταφέρθηκαν στην Κύπρο, και, στη συνέχεια, κάποια από αυτά επέστρεψαν στη Σκόπελο και πρώτα φυλάσσονταν στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στην κύρια πόλη του νησιού, αργότερα μεταφέρθηκαν και από τότε βρίσκονται στον Καθεδρικό Ναό της Γέννησης του Χριστού, κοντά στο λιμάνι της Σκοπέλου».

«Το μοναστήρι του Αγίου Ρηγίνου το προσέχει η αδελφή Μάγδα, της οποίας το πλήρες όνομα είναι Μαγδαληνή. Οπως σημειώνει, “αυτό το όνομα είναι πολύ κοινό στη Σκόπελο, όπως τα ονόματα Ρηγίνος και Ρηγίνα, που οι ντόπιοι δίνουν συχνά στα παιδιά τους προς τιμήν του Αγίου”», σημειώνει ο κ. Μαλίνοφ και συνεχίζει: «Σύμφωνα με τη Μοναχή, ο Αγιος Ρηγίνος ήταν ο πρώτος που κήρυξε τον Χριστιανισμό στη Σκόπελο και η πρώτη εκκλησία χτίστηκε το 375 μ.Χ. στη θέση της ταφής του, που πλέον είναι κενοτάφιο. Το 1728,  η Εκκλησία, η οποία καταστράφηκε και από τους σεισμούς, ανοικοδομήθηκε και πάλι, ενώ το 1968, μετά τον καταστροφικό σεισμό κτίσθηκε η πέτρινη εκκλησία και άλλα μοναστηριακά κτίσματα, που εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα. Kάθε χρόνο, στις 25 Φεβρουαρίου, στο μοναστήρι του Αγίου Ρηγίνου καταφθάνουν χιλιάδες προσκυνητές από τα γύρω νησιά, τη Σκιάθο και την Αλόννησο, καθώς και από την ηπειρωτική πόλη του Βόλου, για τον εορτασμό του Πολιούχου και θεραπευτή».

Στη συνέχεια, παρουσιάζονται μαρτυρίες, σχετικά με θαύματα που έχουν παρατηρηθεί στη Μονή, με τη Μοναχή να αναφέρει ορισμένα παραδείγματα, όπως ατόμου που δεν ομιλούσε και απέκτησε τη φωνή του, γυναίκα που δεν τεκνοποιούσε και μετά το προσκύνημα απέκτησε αγόρι κ.α, ενώ δείχνει τις λεπτές ασημένιες πλάκες, οι οποίες απεικονίζουν διάφορα μέρη του σώματος και πλαισιώνουν τις εικόνες του ναού, τις οποίες, όπως παρατηρεί φέρουν οι προσκυνητές μετά τη θεραπεία τους και για τις οποίες ο ανταποκριτής σημειώνει, ότι «οι Έλληνες αποκαλούν τάματα». 

Το αφιέρωμα τελειώνει με παρουσίαση της Μονής της Ευαγγελίστριας, για την οποία και σημειώνεται, ότι «ένα αρχαίο μοναστήρι, που μοιάζει περισσότερο με φρούριο, διότι την εποχή που κτίστηκε δεν ήταν ασυνήθιστες οι επιθέσεις των πειρατών».  «Το μοναστήρι είναι γνωστό για την οχυρωμένη εκκλησία και την περίφραξη του, καθώς και για την πανοραμική θέα στο λιμάνι της Σκοπέλου. Χτίστηκε το 1712, πάνω στα ερείπια ενός αρχαίου βυζαντινού μοναστηριού, ενώ από το 1676 ανήκει στη Μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Ορους. Υπάρχουν επίσης αρχαίες εικόνες του 14ου αιώνα και το τέμπλο του ναού είναι καλυμμένο με φύλλα χρυσού, που έγιναν από τεχνίτες από την Κωνσταντινούπολη», αναφέρει ο κ. Μαλίνοφ, τονίζοντας, ότι «η  Σκόπελος έχει  πάνω από 40 μοναστήρια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.