Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Η Υγεία και η πρόσβαση στις υποδομές της πρώτη προτεραιότητα

Άρθρο του
Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου,
βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ
"Επίκαιρη όσο ποτέ η προεκλογική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο σύστημα Υγείας που εξαγγέλθηκε εκ νέου από τον πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα, κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Υγείας"
Το υπουργείο Υγείας, σε πλήρη εναρμόνιση με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις περί δωρεάν πρόσβασης στο ΕΣΥ, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στα φάρμακα και στη νοσηλεία των ανασφάλιστων, έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αλλαγή του σχετικού θεσμικού πλαισίου που αφορά την περίθαλψη των ανασφάλιστων, προκειμένου να διασφαλιστεί η άρση των αποκλεισμών από το αυτονόητο αγαθό της υγειονομικής περίθαλψης και της δωρεάν πρόσβασης όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Οι άνθρωποι που δεν διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη και αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας είναι χρήσιμο να γνωρίζουν πως τους παρέχεται η δυνατότητα να νοσηλεύονται σε Νοσοκομείο και να εξετάζονται στα επείγοντα περιστατικά (ΤΕΠ) χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά. Στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης των βαρών στην...
καθημερινότητα όλων των ασθενών, έγινε από τη νέα Κυβέρνηση και η κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής αμοιβής εξέταστρου των πέντε ευρώ στις δημόσιες δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) με την κοινή υπουργική απόφαση των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών κ. Δημήτρη Μάρδα, Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού και του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη. (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 490/ 1 Απριλίου 2015).
Είναι λοιπόν καλό να γνωρίζουμε κάποιες διαδικασίες, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα ασθενών να προσέρχονται αργά στο Νοσοκομείο, επειδή δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη, είτε λόγω μακροχρόνιας ανεργίας ή λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών προς τα Ταμεία τους, παρά το ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η υγεία τους.
ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΝΟΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥ
Όταν κάποιος εισάγεται για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας σε τμήμα του Νοσοκομείου και νοσηλευτεί, με την έξοδό του γίνεται το εξιτήριο στο Γραφείο Κίνησης (στο Βόλο βρίσκεται στο Ισόγειο), αμέσως μετά συνυποβάλλει την Αίτηση για δωρεάν νοσηλεία στη Γραμματεία (στο Νοσοκομείο του Βόλου βρίσκεται στον 1ο όροφο), έχοντας μαζί του και μια Γνωμάτευση του Διευθυντή Κλινικής που νοσηλεύθηκε και τον λόγο νοσηλείας: Παθολογικός, Χειρουργικός, Ψυχιατρικός.
Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: Από τη Γραμματεία, η Αίτηση με την Γνωμάτευση κατατίθενται σε μια Επιτροπή που έχει συσταθεί στο Νοσοκομείο στην οποία συμμετέχουν ως: Πρόεδρος, ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας και ως μέλη, ο Συντονιστής Διευθυντής του αντίστοιχου Τομέα που νοσηλεύθηκε ο ασθενής και ο Διευθυντής της Διοικητικής-Οικονομικής Υπηρεσίας. Υπάρχει και γραμματέας της Επιτροπής, ένας διοικητικός υπάλληλος του Νοσοκομείου. Η επιτροπή συνεδριάζει εντός ωραρίου εργασίας εγκρίνοντας τις νοσηλείες.
ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ (ΤΕΠ), πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν πληρώνουμε 5 ευρώ. Αν χρειαστεί να γίνουν εξετάσεις και είμαστε ανασφάλιστοι και δεν έχουμε χρήματα, μπορούν να γίνουν εργαστηριακές ή απεικονιστικές εξετάσεις παίρνοντας, τη γνωμάτευση από τον ειδικευμένο γιατρό του ΤΕΠ του ανάλογου τμήματος που εξεταστήκαμε, την οποία πηγαίνουμε στην Γραμματεία του Νοσοκομείου. Εκεί συμπληρώνουμε Αίτηση και ακολουθείται η ίδια διαδικασία με την Νοσηλεία στο Νοσοκομείο. Εξετάζεται το πρόβλημα από την ίδια επιτροπή.
ΣΤΟ ΠΕΔΥ Βόλου, Πρώην ΙΚΑ, εξετάζονται δωρεάν ανασφάλιστοι, διενεργείται και εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος και συνταγογραφούνται φάρμακα. Τηλέφωνο για ραντεβού, 2421 0 32220.
Για εμβολισμούς ανασφάλιστων παιδιών, στο ΠΕΔΥ Νέας Ιωνίας Βόλου με ραντεβού στο τηλέφωνο 2421 0 81553.
Αναφορικά με την φαρμακευτική περίθαλψη, οι ανασφάλιστοι ασθενείς έχουν την δυνατότητα να λαμβάνουν φάρμακα με τους ίδιους όρους που λαμβάνουν και οι ασφαλισμένοι, δηλαδή, καταβάλλοντας το ποσοστό συμμετοχής (ένα ευρώ ανά συνταγή) και ενδεχόμενη προκύπτουσα διαφορά της λιανικής τιμής από την τιμή αναφοράς, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ. Προϋπόθεση κάλυψης των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ είναι η προηγούμενη συνταγογράφησή τους από γιατρό δημόσιου νοσοκομείου ή μονάδας ΠΕΔΥ.
Επίκαιρη όσο ποτέ η προεκλογική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας που εξαγγέλθηκε εκ νέου από τον πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα, κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.