Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας του Οδυσσέα Ελύτη, από το 3ο Νηπιαγωγείο Σκιάθου

Οι μαθητές του 1ου τμήματος του 3ου Νηπιαγωγείου Σκιάθου, ετοιμάζονται για να ανεβάσουν τον Ιούνιο, Τον Ήλιο τον Ηλιάτορα, του Οδυσσέα Ελύτη!

Όνειρο που παίρνει σάρκα και οστά! Το έργο γράφτηκε το 1971, που στην Ελλάδα κυριαρχούσε το καθεστώς των συνταγματαρχών. Ο ποιητής  του Αιγαίου  καταφέρνει  να δείξει ότι, παρόλες τις δυσκολίες που περνάει η Ελλάδα, υπάρχει πάντα ο φωτεινός ήλιος   που βοηθά τους ανθρώπους να λύνουν τα προβλήματά τους με αισιοδοξία. Ο ποιητής περιγράφει την πατρίδα μας  σε όλες της τις στιγμές. Πρόκειται λοιπόν για μια ιστορική αναδρομή μέσα στους αιώνες και στις περιπέτειες που πέρασε ο τόπος μας. Κεντρική θέση, όχι μόνο στο ποίημα αυτό, αλλά στην ποίηση του Ελύτη γενικότερα, κατέχει ο ήλιος που είναι σύμβολο φωτός και δικαιοσύνης.

Πρόκειται για ένα λυρικό ποίημα με έντονα φυσιολατρικό περιεχόμενο και θεατρική δομή. Ακριβώς σε αυτά τα στοιχεία οφείλεται κι ο δυναμισμός του ποιήματος, πράγμα που το βιώνουν καθημερινά στις πρόβες τους! Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας μοσχοβολάει Ελλάδα! Γεμάτο εικόνες πλούσιες σε χρώματα. Το πράσινο, το χρώμα της ελπίδας. Το κόκκινο του έρωτα. Το κίτρινο, το χρώμα του φωτός.

Ο ήλιος αναγγέλλει πως η Ελλάδα είναι η αγαπημένη του χώρα. Ο Ελύτης ζωγραφίζει την Ελλάδα σαν βαπόρι… ένα βαπόρι που ξεφορτώνει βάσανα κι αναστεναγμούς… κι όμως αντέχει… βουνά, κουκουναριές, θάλασσα, εικόνες πλούσιες σε χρώματα και ήχους.

Τα παιδιά νιώθουν αυτό το δυναμισμό κι έχουν κάνει το έργο κομμάτι δικό τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα συγκινητικό. Τραγουδούν με πάθος τα τραγούδια και πέρα από τις πρόβες κι αυτό είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση.

Πολλά δε θέλει ο άνθρωπος

να 'ν' ήμερος να 'ναι άκακος


λίγο φαΐ λίγο κρασί

Χριστούγεννα κι Ανάσταση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.