Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Το λοβόψαρο (Lobotes surinamensis) ζει και αναπαράγεται στα νερά της Σκοπέλου (φωτογραφίες)

Το ψάρι που βλέπετε στις φωτό έχει αναγνωριστεί από τον Οκτώβριο του 2013, αν και ζητούσαμε πληροφορίες από ειδικούς (Ε. Καλλίνικος, Ιχθυολόγος Προϊστάμενος Τμήματος Αλιείας-Δ/νσης Αγροτικής. Οικ. & Κτηνιατρικής – ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων) από το 2007, όταν ο φακός της εφημερίδας “Βόρειες Σποράδες” έκανε την πρώτη φωτογραφική καταγραφή στην Ελλάδα.
Ο ψάρι εντοπίστηκε στο λιμάνι της Σκοπέλου και ο Δαυίδ Κουτσογιαννόπουλος, συγγραφέας, δύτης και φωτογράφος μας έγραψε σχετικά:
«Το άγνωστο ψάρι που βρήκατε είναι λοβόψαρο (Lobotes surinamensis). Είναι ένα είδος που εδώ και χρόνια ζει στα νερά μας, αλλά δεν εμφανίζεται συχνά. Η αναφορά επομένως είναι πολύ σημαντική. Η αρχική του κατανομή είναι τα ήρεμα, ζεστά νερά της Ινδονησίας και της Ταϋλάνδης. Κολυμπάει με το σώμα πλαγιαστό γιατί στα νερά που ζει μπερδεύεται με τα ξερά φύλλα που πέφτουν στη θάλασσα από τα μαγκρόβια δάση.Υπάρχει σχετική αναφορά στο βιβλίο μου "Τα Ψαρια της Ελλάδας" σελ. 268 (κλικ).»
Οι  λόγοι που επανερχόμαστε με σημερινές (Οκτώβριος του 2016) φωτογραφίες είναι δύο:

Πρώτον ότι εντοπίσαμε νεαρά άτομα, άρα το είδος αναπαράγεται στα νερά της Σκόπελου.

Δεύτερον, το ψάρι εμφανίζεται στην επιφάνεια κάθε Οκτώβριο, παρόλο που το αναζητούμε όλες τις εποχές.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.