Sporades newspaper / ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ • email: 3nisia@otenet.gr και 18154poulios@gmail.com • Tηλ. 6942 22 62 01

I.KTEO

ΣΚΟΠΕΛΟΣ / ΑΦΟΙ ΠΡΟΒΙΑ • ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER

Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2016

Παγκόσμια ημέρα κατά της Πνευμονίας με Ειδική Προσφορά Πνευμονολογικού Ελέγχου από το «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΣΠΟΡΑΔΩΝ»  

Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 
Η 12η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας έχει καθιερωθεί από το 2009 και παρέχει μια καλή ευκαιρία για να επιστήσουμε την προσοχή μας σε αυτή την τόσο γνωστή αλλά και τόσο σημαντική νόσο που επηρεάζει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού όλων των ηλικιών.
Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά της Πνευμονίας (το ερχόμενο Σάββατο 12 Νοεμβρίου) το «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΣΠΟΡΑΔΩΝ» παρέχει το πακέτο του ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ όπως αναλύεται παρακάτω, σε ειδική τιμή προσφοράς. (Τηλ. Επικοινωνίας: 2424024500)

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση πνευμονίας είναι οι εξής:

Η κακή διατροφή
Αδυναμία στο ανοσοποιητικό σύστημα από παθήσεις (πχ AIDS) ή φάρμακα (πχ χημειοθεραπεία)
Πρόσφατη νοσηλεία
Συχνά ταξίδια
Κακή συντήρηση κλιματιστικών ή υδραυλικών εγκαταστάσεων
Ρύπανση ατμόσφαιρας/ έκθεση σε χημικούς παράγοντες
Επιδημίες γρίπης
Κατοικίδια (πουλιά, τρωκτικά)- κτηνοτροφία (πρόβατα, κατσίκες, κοτόπουλα κτλ).

Γενικά  να θυμόμαστε ότι  τα άτομα που διατρέχουν τον σοβαρότερο κίνδυνο για πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις είναι αυτά που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:

Μικρά παιδιά άνω των 2 ετών και ενήλικες > 60 ετών
Άτομα με συγγενείς αντισωματικές ανεπάρκειες (κυρίως έλλειψη της IgG2)
Άτομα με μόλυνση με τον ιό HIV
Άτομα με επίκτητη ανοσοκαταστολή εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας ή άλλης (εκτός του HIV) ιογενούς λοίμωξης
Ατομα με μειονεκτική σπληνική λειτουργία ή ασπληνία π.χ. με δρεπανοκυτταρική νόσο, με υπερσπληνισμό, με χειρουργική αφαίρεση του σπλήνα
Ατομα με νεφρωσικό σύνδρομο ή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
Άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη διαβήτη
Άτομα που πάσχουν από Χρόνια συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια
Άτομα που πάσχουν από Χρόνιες πνευμονοπάθειες
Άτομα με διαφυγή εγκεφαλονωτιαίου υγρού από συγγενείς ή επίκτητες αιτίες
Επίσης το κάπνισμα προδιαθέτει σε λοιμώξεις του αναπνευστικού και επιδεινώνει την πορεία τους. Η διακοπή καπνίσματος αποτελεί βασικό μέτρο στην πρόληψη της πνευμονίας

Η πρόληψη και διάγνωση είναι εύκολη και γίνεται με διαγνωστικά μέσα που είναι διαθέσιμα και στην Σκόπελο. Το πακέτο του πνευμονολογικού ελέγχου που παρέχεται από το ιδιωτικό ιατρικό κέντρο «Ασκληπιείο Σποράδων» περιλαμβάνει:


-Ακτινογραφία Θώρακος με γνωμάτευση από ειδικό ιατρό ακτινοδιαγνώστη

-Σπιρομέτρηση (βρογχομέτρηση, καμπύλη ροής-όγκου, στατικοί / δυναμικοί όγκοι, αντιστάσεις αεραγωγών)
 - Οξυμετρία (μέτρηση ποσοστού οξυγόνου στο αίμα) 
- Κλινική εξέταση και ακρόαση πνευμόνων.

Aνά περίπτωση μπορεί να ζητηθεί από τον ιατρό να γίνει και εξέταση αίματος ή/και καλλιέργεια πτυέλων.

Ειδικά αναφερόμενοι στην παιδική επιβίωση, καθώς σήμερα η πνευμονία αποτελεί τη μοναδική κυριότερη αιτία θανάτου παιδιών κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως και είναι αιτία για το 18% των περίπου 6,9 εκατομμυρίων θανάτων παιδιών ετησίως - ή περίπου 1,3 εκατομμύρια παιδιά.

Η πνευμονία είναι η μοναδική κυριότερη αιτία θανάτου των παιδιών κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 18% των περίπου 6,9 εκατομμυρίων θανάτων παιδιών ετησίως - ή περίπου 1,3 εκατομμύρια παιδιά το χρόνο. Ένα παιδί πεθαίνει από πνευμονία κάθε 25 δευτερόλεπτα - περίπου 3.400 κάθε μέρα. Αν και η παγκόσμια κάλυψη για τα εμβόλια κατά των ασθενειών αυτών είναι 85% για την κάθε μία, τα φτωχότερα παιδιά συχνά παραμένουν απροστάτευτα.

Τα χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά καίνε ξύλα, άνθρακα, πλαστικές ύλες και άλλα στερεά καύσιμα για μαγείρεμα ή θέρμανση, σε ανεπαρκώς αεριζόμενες φωτιές και σόμπες, εκθέτοντας τα παιδιά σε υψηλό κίνδυνο πνευμονίας από τη ρύπανση του αέρα των σπιτιών. Τα συνωστισμένα σπίτια συμβάλουν επίσης σε υψηλότερα επίπεδα πνευμονίας στην παιδική ηλικία.

Η πνευμονία από στρεπτόκοκκο και η αιμοφιλική γρίπη τύπου b είναι δύο σημαντικές αιτίες της βακτηριακής πνευμονίας που μπορεί να προληφθεί μέσω των εμβολίων PCV και Hib.

Στις περισσότερες χώρες χαμηλού εισοδήματος γίνονται εμβολιασμοί κατά της αιμοφιλικής γρίπης τύπου b (Hib) κατά της πνευμονίας. Το πνευμονιοκοκκικό συζευγμένο εμβόλιο (PCV) είναι διαθέσιμο σε πολλές χώρες, αν και η πρόοδος στη χρησιμοποίηση αυτών των εμβολίων είναι βραδύτερη σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα.

Άλλα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν: καθαρό οικιακό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του ασφαλούς πόσιμου νερού και βελτιωμένων εγκατστάσεων υγιεινής, αδιάλειπτη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και επαρκή διατροφή για τις μητέρες και τα παιδιά, όπως ο μητρικός θηλασμός και συμπληρώματα διατροφής. Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης πνευμονίας κατά 23%, αλλά συνήθως δεν ασκείται επαρκώς στις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως μεταξύ των φτωχών.

Η έγκαιρη, αποτελεσματική θεραπεία για την πνευμονία μπορεί να σώσει ζωές, αλλά η διάγνωση μπορεί να είναι προβληματική σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, οι οποίες μπορεί να μη διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό. Οι φτωχές κοινότητες συχνά βασίζονται σε οικιακές συνταγές ή αναζητούν περίθαλψη εκτός του επίσημου συστήματος φροντίδας υγείας.

Λιγότερο από το ένα τρίτο των παιδιών με πνευμονία λαμβάνουν αντιβιοτικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, με τη Νότια Ασία να παρουσιάζει μέσο όρο 18%. Στις αναπτυσσόμενες περιοχές, τα παιδιά με πνευμονία σε αστικές περιοχές έχουν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να λάβουν αντιβιοτικά από ό, τι τα παιδιά στις αγροτικές περιοχές.

Μια πρόσφατη έκθεση της Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για Σωτήρια Εφόδια για τις Γυναίκες και τα Παιδιά, η οποία καθοδηγείται από τη UNICEF και το UNFPA, εκτιμά ότι περίπου 1,56 εκατομμύρια ζωές μπορούν να σωθούν μέσα σε 5 χρόνια με την αύξηση της διαθεσιμότητας της αμοξικιλλίνης, του φθηνού αντιβιοτικού που χρησιμοποιείται στην θεραπεία της πνευμονίας.

«ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΣΠΟΡΑΔΩΝ» 
Τηλ. Επικοινωνίας: 2424024500

ΠΗΓΗ: www.moh.gov.gr (YΠ.ΥΓΕΙΑΣ)