Sporades newspaper | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | email: 18154poulios@gmail.com | Tηλ. 6942 22 62 01

ΣΚΟΠΕΛΟΣ / ΑΦΟΙ ΠΡΟΒΙΑ / ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER

Τρίτη, 6 Ιουνίου 2017

Ασκληπιείο Σποράδων: 2ος χρόνος λειτουργίας με εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες


Το Ιδιωτικό Ακτινοδιαγνωστικό Κέντρο και Πολυϊατρείο «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΣΠΟΡΑΔΩΝ» διανύει το δεύτερο χρόνο λειτουργίας του. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 παρέχει απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες και διαγωνιστικές εξετάσεις, προσθέτοντας παράλληλα νέες ειδικότητες γιατρών και εξετάσεων, προκειμένου να καλύψει τις ιατρικές ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών των Σποράδων.

Η Παρασκευή Τσουκνίδα, η οποία ίδρυσε και λειτουργεί το «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΣΠΟΡΑΔΩΝ», γράφει για την πορεία του Πολυϊατρείου, τις νέες υπηρεσίες που έρχονται και την προσφορά και τη στήριξη στο κοινωνικό σύνολο, σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, αυτό της υγείας.

"Το «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΣΠΟΡΑΔΩΝ» είναι ένα ιδιωτικό ακτινοδιαγνωστικό κέντρο και πολυϊατρείο που ξεκίνησε επίσημα την λειτουργία την 1η Σεπτεμβρίου 2015, και εξυπηρετεί ολόκληρο το νησί της Σκοπέλου και ασθενείς από την γειτονική Αλόννησο. Το εγχείρημα γεννήθηκε από τις αυξημένες ανάγκες των μόνιμων κατοίκων των νησιών ειδικά όσον αφορά εξετάσεις ακτινοδιαγνωστικές (υπερηχογράφημα, ακτινογραφίες, μαστογραφίες και μέτρηση οστεοπόρωσης ) αλλά και την κάλυψη από ιατρικές ειδικότητες που μέχρι τώρα δεν υπήρχαν στο νησί, όπως π.χ. ορθοπεδικός, δερματολόγος, ουρολόγος, κλπ.

Επίσης η έλλειψη ειδικού ιατρού ακτινοδιαγνώστη και του αντίστοιχου εξοπλισμού μέχρι πρόσφατα, είχε «καλλιεργήσει» την μειωμένη ευαισθητοποίηση στην αναγκαιότητα των προληπτικών εξετάσεων όπως η μαστογραφία και ο αγγειολογικός έλεγχος triplex αρτηριών/φλεβών κ.α., με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ειδικότερα για παράδειγμα, ο ρόλος της μαστογραφίας δεν είναι το μέσο για να χαρακτηρίσει μια βλάβη που είναι ήδη ψηλαφητή, αλλά ο ρόλος και η αξία της μαστογραφίας την καθιστούν το απόλυτο εργαλείο για πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση του καρκίνου. Τώρα λοιπόν που τα τεχνικά μέσα, η εξειδίκευση και η εμπειρία, βρίσκονται  πλέον μόνιμα στο νησί, είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας η συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας των προληπτικών ιατρικών εξετάσεων ανά περίπτωση, ώστε να αποφεύγονται τα δυσάρεστα, ιδίως όταν πρόκειται για νεαρές ηλικίες.

Σε ποιους απευθύνεται το Ασκληπιείο Σποράδων

Το Ασκληπιείο Σποράδων απευθύνεται στο σύνολο του πληθυσμού της Σκοπέλου και της Αλοννήσου, πρωτίστως στους μόνιμους κατοίκους, που μέχρι πρότινος για να κάνουν μία ακτινοδιαγνωστική εξέταση ή να επισκεφτούν ένα ειδικό ιατρό, έπρεπε να ταξιδέψουν – συνήθως συνοδευόμενοι- στο κοντινότερο μέρος που παρείχε τις ευκολίες αυτές, τον Βόλο. Πέραν των εξόδων και του απαιτούμενου χρόνου, το όλο εγχείρημα περιλάμβανε και μεγάλη ταλαιπωρία για τους εξεταζόμενους και τους συγγενείς τους αλλά και την ανάλογη αναστάτωση σε όλη την οικογένεια. Είναι ίσως περιττό να αναφερθεί κανείς στην διευκόλυνση που παρέχεται πλέον κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν τα δρομολόγια που συνδέουν τις Σποράδες καλύπτουν στοιχειωδώς τις βασικές ανάγκες του νησιώτικου πληθυσμού, όπως ιδιαίτερα δύσκολη υπήρξε η χειμερινή σαιζόν 2016-17.

Πέραν των μόνιμων κατοίκων (Ελλήνων και αλλοδαπών), το «Ασκληπιείο Σποράδων» είναι δομημένο έτσι ώστε να εξυπηρετεί και τους θερινούς επισκέπτες των νησιών, με το έμπειρο και πολυγλωσσομαθές προσωπικό του, αλλά και το συνεχές ωράριο με το οποίο θα καλύπτει  όλες τις ημέρες της εβδομάδας (365/7/24) από 1η Ιουνίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ποιες εξετάσεις μπορεί να πραγματοποιήσει ένας ασθενής και με ποιους γιατρούς

Σε καθημερινή βάση μπορούν να γίνονται οι κάτωθι εξετάσεις:

Υπερηχογραφήματα (κοιλίας/όλα τα όργανα, μαστών,αρθρώσεων, προστάτου, τραχήλου,θυρεοειδούς, γεννητικών οργάνων, οσχέου,κλπ)
Πλήρης μαστολογικός έλεγχος με μαστογραφία και υπέρηχο μαστών
Aγγειολογικός έλεγχος Τriplex (φλεβών , αρτηριών, καρωτίδων, κοιλιακή αορτή, νεφρικές αρτηρίες)
Ακτινογραφίες σε όλο το σώμα
Μέτρηση Οστεοπόρωσης σε σπονδυλική στήλη και ισχύο

Επίσης το κέντρο εξυπηρετεί περιστατικά γυναικολογικά, νευρολογικά, ουρολογικά, δερματολογικά, οφθαλμολογικά, ορθοπεδικά, ρευματολογικά, ενδοκρινολογικά, ωτορινολαρυγγικά, ενώ πραγματοποιείται και σπιρομετρία πνευμόνων, ηλεκτρομυογράφημα, δειγματοληψία ΠΑΠ τεστ, δερματοχειρουργικά περιστατικά, αντιμετώπιση καταγμάτων με νάρθηκες και γύψο, ενδοαρθικές θεραπείες με ενέσεις, κλπ. Επίσης, οι συνταγογραφήσεις φαρμάκων, ιατρικών βοηθημάτων, γυαλιών οράσεως και φυσικοθεραπειών πραγματοποιούνται σε όλα τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία.

Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η δημιουργία Γαστρεντερολογικού τμήματος με ειδικό εξοπλισμό με σκοπό να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων σε ειδικές γαστρεντερολογικές εξετάσεις, αλλά και γαστροσκοπήσεις, κολονοσκοπήσεις, κλπ, οι οποίες ως γνωστόν είναι ιδιαίτερα επίπονες, χρειάζονται ειδικές προετοιμασίες και σε περίπτωση που πραγματοποιούνται σε άλλες πόλεις είναι αναγκαία η παραμονή του εξεταζόμενου και του συνοδού του συνήθως για 2 ημέρες εκεί.

Τέλος, το κέντρο μας εξυπηρετεί στις αντίστοιχες ειδικότητες και ασθενείς σε κατάκλιση, με κατ’ οίκον επισκέψεις σε όλο το νησί. Συνιστούμε πάντοτε τον προγραμματισμό και κλείσιμο ραντεβού και ενθαρρύνουμε όλους τους συμπολίτες να μας τηλεφωνούν για ιατρική καθοδήγηση και συμβουλευτική για κάθε είδους πρόβλημα που τους απασχολεί, στο γνωστό τηλέφωνο 2424024500.

Υπηρεσίες αισθητικής ιατρικής

Η αισθητική δερματολογία εφαρμόζεται από τον ίδιο τον ειδικό ιατρό κατόπιν επίσκεψης και αξιολόγησης της εκάστοτε κατάστασης και μετά από διάλογο με το ενδιαφερόμενο άτομο, είτε πρόκειται για αισθητικές παρεμβάσεις στο πρόσωπο (Botox, υαλουρονικό, lifting με νήματα), είτε για αποτρίχωση με Laser, είτε για περιπτώσεις εφαρμογής τεχνολογίας PLEXR για αναίμακτη βλεφαροπλαστική ή περιοφθάλμιες παρεμάσεις.

Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές επεμβάσεις δερματοχειρουργικής που αφορούσαν αφαιρέσεις σπίλων και κηλίδων, καυτηριασμούς, κλπ.

Οι αισθητικές επεμβάσεις και παρεμβάσεις, δεν αφορούν μόνο όσους και όσες ενδιαφέρονται για την εξωτερική τους εμφάνιση υπό την έννοια του καλλωπισμού, αλλά εν δυνάμει όλες τις ηλικίες, γυναίκες και άνδρες, εφόσον έχουμε ήδη εξυπηρετήσει αφαιρέσεις παθολογικών σπίλων και περιπτώσεις παθολογικής βλεφαρόπτωσης που προκαλούσε μείωση οπτικού πεδίου των οφθαλμών.

Προσφορά στο κοινωνικό σύνολο

Εμείς στο Ασκληπιείο Σποράδων έχουμε απόλυτη ενσυναίσθηση της ανάγκης της υγείας ως ύψιστο αγαθό, και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών των νησιών, πάντα στο πλαίσιο λειτουργίας ενός ιδιωτικού φορέα όπως είμαστε.

Αναφορικά με την κοινωνική μας προσφορά ένας μικρός «απολογισμός» θα μπορούσε να συνοψισθεί στα παρακάτω:

1. Με πρωτοβουλία μας και την συνεργασία του ΔΗΜΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ, είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα υποστήριξης των πραγματικά απόρων συμπολιτών της νήσου Σκοπέλου σύμφωνα με το οποίο παρέχουμε ΔΩΡΕΑΝ τις ιατρικές μας υπηρεσίες και με ειδικές εκπτωτικές τιμές θα γίνεται εφικτή για αυτούς η εξέταση από τους ειδικούς έμπειρους γιατρούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε και επισκέπτονται το νησί. Το πρόγραμμα ισχύει για όλο το 2017 και για όλο το νησί.

2. Συνεργασία με τους «Γιατρούς χωρίς Σύνορα» με σκοπό την ενίσχυση των αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας.

3. Υποστήριξη και συνεργασία με τον Σύλλογο φίλων Καρκινοπαθών Σκοπέλου ο «ΦΑΡΟΣ» (έχει γίνει αναφορά και από τον Σύλλογο πρόσφατα)

4. Συμμετοχή στους  εορτασμούς για την «Παγκόσμια ημέρα κατά της ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ», στην «Παγκόσμια ημέρα Νεφρών» και στην «Παγκόσμια ημέρα κατά των ΘΡΟΜΒΩΣΕΩΝ» που έγινε με παροχή Δωρεάν εξετάσεων και ειδικές προσφορές στις αντίστοιχες εξετάσεις που διενεργούνται στο κέντρο μας (αγγειολογικός έλεγχος triplex, υπερηχογράφημα νεφρών και μέτρηση οστικής πυκνότητας).

5. Χορηγία ποδοσφαιρικών στολών στον Α.Ο. «ΚΕΡΑΥΝΟΣ» ΝΕΟΥ ΚΛΗΜΑΤΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ καθώς επίσης και παροχή ιατρικών εξετάσεων /δώρων στον Σύλλογο Γυναικών Σκοπέλου, Σύλλογο επαγγελματιών Γλώσσας- Λουτρακίου και στον Σύλλογο Κηδεμόνων Γυμνασίου- Λυκείου ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ και ΠΕΡ. ΙΑΤΡ. ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ.

Πέραν όμως των ανωτέρω κοινωνικών δράσεων και προσφορών μας, θεωρούμε ότι η μεγαλύτερη προσφορά του «Ασκληπιείου Σποράδων» προς την τοπική κοινωνία εντοπίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:

Α. Η συνεχής και αδιάκοπη παρουσία μας και λειτουργία του κέντρου καθ’όλη την διάρκεια του έτους και όχι μόνο την θερινή σαιζόν, και η εξυπηρέτηση του κοινού εντός και εκτός εργασίμων ωρών αλλά και εν μέσω αργιών και Σαββατοκύριακα.Γεγονός που εξυπηρετεί εξαιρετικά τον τουρισμό του νησιού, αναβαθμίζοντας το προφίλ του νησιού και καθιστώντας το «φιλικό» προς τον ξένο επισκέπτη που είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα υγείας.

Β. Η παρουσία του ειδικού ιατρού ακτινοδιαγνώστη κου Ιωάννη Βαρμπομπίτη, ειδικότητα που έλειπε από το νησί και η λειτουργία του αντίστοιχου εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας.

Γ.  Η διαθεσιμότητα και πρόσβαση σε ιατρικές ειδικότητες για τις οποίες μέχρι τώρα οι κάτοικοι έπρεπε να μεταβαίνουν στον Βόλο, Αθήνα, κλπ .

Το «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΣΠΟΡΑΔΩΝ» αν και προερχόμενο από ιδιωτική πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα, αποτελεί ένα πραγματικό έργο υποδομής για το νησί και ήρθε να συμπληρώσει τις παροχές των υφιστάμενων υποδομών δημόσιας υγείας, αναβαθμίζοντας το βιωτικό επίπεδο και το επίπεδο υγείας των μόνιμων κατοίκων αλλά και των τουριστών σε Σκόπελο και Αλόννησο, όχι μόνο μέσω των παρεχόμενων διαγνωστικών και ιατρικών υπηρεσιών του αλλά και μέσω της συνειδητοποίησης της αναγκαιότητας των προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων.

* Η Παρασκευή Τσουκνίδα είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, BSc, MSc

«ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΣΠΟΡΑΔΩΝ»
Περιφερειακή οδός, Σκόπελος
Τηλ.: 24240 24500
Facebook: Ασκληπιείο Σποράδων / Asclepieion of Sporades polyclinic & medical center