Σελίδες

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Χωρίς παιδίατρο επτά νησιά της χώρας μας

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
Υπογραμμίζοντας ότι «η υγεία των παιδιών δεν είναι προς διαπραγμάτευση και όλοι οι πολίτες δικαιούνται παροχή υπηρεσιών υγείας, δημόσιας και δωρεάν, υψηλού επιπέδου», οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη (Λάρισας), Τάσος Κουράκης (Α’ Θεσσαλονίκης), Θανάσης Λεβέντης (Αττικής) και Βασίλης Μουλόπουλος (Επικρατείας), ανέδειξαν το θέμα έλλειψης παιδιάτρου σε 7 ελληνικά νησιά και συγκεκριμένα σε Ιθάκη, Σαμοθράκη, Σκόπελο, Πάτμο, Μήλο, Κίμωλο και Αλόννησο, με ερώτηση που κατέθεσαν στην υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Τονίζοντας ότι, αφενός, «η διακομιδή ασθενών παιδιών εκτός των νησιών, εκτός του κινδύνου που διατρέχουν τα ίδια, προκαλεί ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους, ενώ η απουσία παιδιάτρου αποθαρρύνει τα νέα ζευγάρια από το να επιλέξουν τα νησιά ως τόπο μόνιμης διαμονής τους, πράξη που θα μπορούσε να ενδυναμώσει και να αναζωογονήσει την ελληνική περιφέρεια» ζήτησαν να ενημερωθούν «με ποιο χρονοδιάγραμμα θα προχωρήσουν σε στελέχωση των Υγειονομικών Μονάδων των εν λόγω νησιών με παιδιάτρους, αλλά και σε όποια άλλα νησιά υπάρχουν ελλείψεις».
Αναφερόμενοι, τέλος, στην πρόσφατη κινητοποίηση στη Σκόπελο, όπου ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας πληροφόρησε τους διαμαρτυρόμενους ότι ο διορισμός παιδιάτρου και παθολόγου στο νησί βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας και ως το καλοκαίρι το θέμα θα έχει διευθετηθεί, ζήτησαν να μάθουν εάν επιβεβαιώνεται αυτός ο ισχυρισμός και πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις τους. 
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό
-Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
20/04/2010
ΘΕΜΑ: Χωρίς παιδίατρο επτά νησιά της χώρας μας
Έξι συν ένα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου και συγκεκριμένα η Ιθάκη, η Σαμοθράκη, η Σκόπελος, η Πάτμος, η Μήλος, η Κίμωλος καθώς και η Αλόννησος, παραμένουν για ένα εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς παιδίατρο. Ενδεικτική η περίπτωση της Σκοπέλου, όπου η οργανική θέση παιδιάτρου στο Κέντρο Υγείας παραμένει κενή εδώ και 3 χρόνια και οι γονείς αναγκάζονται να μεταβούν με τα παιδιά τους στα μεγάλα αστικά κέντρα (Βόλο, Αθήνα, Θεσ/νίκη) για ό,τι συμβεί, με όποιες καιρικές συνθήκες επιτρέπουν τον απόπλου.
Η κατάσταση δεν είναι λιγότερο χαλεπή και στα άλλα νησιά. Συγκεκριμένα στην Ιθάκη, ζουν 3.500 κάτοικοι εκ των οποίων 600 παιδιά μικρής ηλικίας. Στο τοπικό Κ.Υ. υπηρετούν τρεις γιατροί, αλλά κανένας παιδίατρος. Στη Σαμοθράκη διαμένουν 3.000 κάτοικοι, εξ αυτών 130 παιδιά του Δημοτικού και 110 Γυμνασίου και Λυκείου. Στη Σκόπελο και την Αλόννησος ζούνε 5.700 και 2.800 κάτοικοι με 725 και 350 παιδιά αντίστοιχα, ενώ το καλοκαίρι στα δύο αυτά νησιά ο πληθυσμός ξεπερνά τους 45.000. Η δε Πάτμος αριθμεί 3.000 κατοίκους με 350 παιδιά.
Σε πρόσφατη διαμαρτυρία στη Σκόπελο, όπου συμμετείχαν κάτοικοι και από τα υπόλοιπα νησιά που βιώνουν το ίδιο πρόβλημα, ο διευθυντής του εκεί Κ.Υ. πληροφόρησε τους διαμαρτυρόμενους ότι ο διορισμός παιδιάτρου και παθολόγου στο νησί βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας και ως το καλοκαίρι το θέμα θα έχει διευθετηθεί.
Επειδή η διακομιδή ασθενών παιδιών εκτός των νησιών, εκτός του κινδύνου που διατρέχουν τα ίδια, προκαλεί ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους.
Επειδή η απουσία παιδιάτρου αποθαρρύνει τα νέα ζευγάρια από το να επιλέξουν τα νησιά ως τόπο μόνιμης διαμονής τους, πράξη που θα μπορούσε να ενδυναμώσει και να αναζωογονήσει την ελληνική περιφέρεια.
Επειδή ο πληθυσμός των νησιών δεκαπλασιάζεται το καλοκαίρι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το βάρος που πέφτει στους ώμους των λιγοστών εργαζομένων στα κατά τόπους Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία. 
Επειδή η υγεία των παιδιών δεν είναι προς διαπραγμάτευση και όλοι οι πολίτες δικαιούνται παροχή υπηρεσιών υγείας, δημόσιας και δωρεάν, υψηλού επιπέδου
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
• Επιβεβαιώνει ότι ο διορισμός παιδιάτρου και παθολόγου στο Κ.Υ. Σκοπέλου βρίσκεται στο τελικό στάδιο; Εάν ναι, πότε θα ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις τους;
• Με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα προχωρήσουν σε στελέχωση των Υγειονομικών Μονάδων των εν λόγω νησιών με παιδιάτρους, αλλά και σε όποια άλλα νησιά υπάρχουν ελλείψεις;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ηρώ Διώτη
Αναστάσιος Κουράκης
Αθανάσιος Λεβέντης
Βασίλης Μουλόπουλος

2 σχόλια:

  1. Πόσα είναι τα νησιά της Ελλάδας που κατοικούνται κανονικά; Που έχουν δήμους, υπηρεσίες, νηπιαγωγεία, σχολεία, κλπ; Αρκετά, πολλά θα έλεγα.
    Γιατί αυτά τα παραπάνω επτά νησιά να είναι «τα νησιά των χαμηλών ταχυτήτων»;
    Ποιοι τα υποβαθμίζουν;
    Πως συμβαίνει τα 2 από τα 7 να βρίσκονται στις Σποράδες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΜΕ ΔΕΞΙΕΣ ΤΣΕΠΕΣ…
    Η σύντροφος του προέδρου της Κ.Ο. του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα, γέννησε τα ξημερώματα της Δευτέρας αγοράκι.
    ΝΑ ΤΟΥΣ ΖΗΣΕΙ!
    Η μεγάλη πολυτελής σουίτα 805 και 806 του μαιευτηρίου Ιασώ κόστισε 14.000 ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνεται η αμοιβή του γυναικολόγου.
    Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε Έλληνα να επιλέξει το που θα γεννήσει το παιδί του, όμως το ποσό φαντάζει απρόσιτο για τον κάθε μέσο εργαζόμενο, σαν αυτούς που δίπλα τους θα διαδηλώσει στην απεργία της Πέμπτης ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ φωνάζοντας συνθήματα κατά της λιτότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.