Αναλαμβάνω τα καθήκοντά μου σε μία κρίσιμη για το νησί μας περίοδο. Η οικονομική κρίση της χώρας μας έχει προφανώς επηρεάσει και εμάς. Τόσο ο τουρισμός, όσο και τα επαγγέλματα που στηρίζονται από αυτόν, περνούν περίοδο σημαντικής ύφεσης. Παράλληλα, τα οικονομικά του Δήμου μας και των επιχειρήσεών του (Δ.Ε.Υ.Α.Σ., ΔΗ.Κ.Ε.Σ.) βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση, τόσο στο σκέλος των εσόδων (λόγω της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης, αλλά και των ανείσπρακτων απαιτήσεων), όσο και των υποχρεώσεων (δάνεια, προμηθευτές). Η κατάσταση είναι εκρηκτική και θα απαιτηθεί πολύς χρόνος για την εξυγίανση της οικονομικής κατάστασης και την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος.
Σχεδον ολες οι κυβερνησεις και δημοτικες αρχες υποστηριζουν στην αρχη της θητειας τους πως παρελαβαν.....χαος. Δεν εχω κανενα προβλημα να πιστεψω τα παραπανω. Μαλλον ετσι θα ειναι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘελω ομως να μαθω λεπτομερειες. Γιατι βρισκονται σε αυτη την κατασταση οι επιχειρησεις αυτες; Ποιοι ευθυνονται; Ποιοι χρωστανε; Γιατι εχουν νερο αυτοι που χρωστανε και ανταγωνιζονται αυτους που ειναι ενταξει στις υποχρεωσεις στους;
Επειδη η εποχη ειναι δυσκολη (μακαρι να ηταν απλα σχημα λογου), πιστευω πως οι επιχειρηματιες του νησιου, που πληρωνουν το νερο, το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ, το ρευμα κλπ, θα πρεπει να αρχισουν να σκεφτονται να κινηθουν νομικα. Ο αθεμιτος ανταγωνισμος εχει και νομικες προεκτασεις. Εχει επισης και ηθικους αυτουργους.
Πραγματικα θα ηθελα μιαν απαντηση απο εναν υπευθυνο. Πως ειναι δυνατον, ξενοδοχειο που χρωσταει περιπου 50000Ε στη ΔΕΥΑΣ....να πινουν το καλοκαιρι νερο οι πελατες του.
Το ρισκο δεν εχει μονο κερδος. Εχει και χασουρα.Ετσι λειτουργει το συστημα. Οι στρεβλωσεις τετοιου τυπου μας οδηγησαν εδω που φτασαμε...
STP
'Οντως...θα ταν πολύ καλό να ξέρουμε το ΓΙΑΤΙ βρίσκονται έτσι τα πράγματα? Αλλιώς, είναι άλλη μια γενικολογία ή οποία επιτρέπει να κρύβονται και άλλα ζητήματα κάτω από τον τάπητα με τη δικαιολογία ότι..."παραλάβαμε μεγάλο χρέος"...!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεί να οφείλεται στην τουριστική προβολή της Σκοπέλου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω μια απορία, αφού τα οικονομικά του Δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων ήταν σε τέτοια δυσμενή κατάσταση, ο κ. Βασιλούδης γιατί προκήρυξε 15 θέσεις ενώ το προσωπικό των Δημοτικών επιχειρήσεων, μετά τις συγχωνεύσεις θα περνούσε στον Δήμο και θα ήταν πλεονάζον δεν το ήξερε αυτό;
Αυτό το προσωπικό που προσλήφθηκε έχει τεράστιο ετήσιο κόστος, έπρεπε όπωσδήποτε να προσληφθούν;
Παρά την δυσμενή οικονομική κατάσταση κάποιες εκκρεμότητες πληρώθηκαν.
Δεν γνωρίζω Δήμο με πλεονασματικό ισολογισμό και ως εκ τούτου δεν υπάρχει Δήμος δίχως χρέη, κυρίως από δάνεια για τη πραγματοποίηση έργων. Μπορεί φυσικά να υπάρχουν και αυξημένα χρέη από κακή διαχείριση ή από διαφθορά. Είμαι βέβαιος ότι ούτε ο πρώην αλλά ούτε και ο νυν Δήμαρχος, ως ηθικά και έντιμα πρόσωπα, θα μας απασχολήσουν ως προς την διαχείριση των οικονομικών του Δήμου. Κρίνω όμως απαραίτητο να μάθουμε την κατάσταση που παρέλαβε ο κ. Μιχελής, ώστε να έχουμε σαφή στοιχεία για να τον κρίνουμε στο τέλος της θητείας του. Ολα στο φώς. Ετσι θα γίνουμε και εμείς ενεργοί πολίτες και θα τον βοηθήσουμε περισσότερο στο έργο του. Προς τούτο θα βοηθούσε πολύ η επαναλειτουργία του σάϊτ του Δήμου, στο οποίο να αναρτώνται όλες οι οικονομικές αποφάσεις του Δήμου και όχι μόνο. Ο ενημερωμένος πολίτης γίνεται αυτόματα παραγωγικός πολίτης για τον Δήμο. Και κάτι τελευταίο. Καλή η αντιπολίτευση και χρήσιμη. Χρησιμότερη όμως η προβολή και ανάρτηση ιδεών και απόψεων για τη προκοπή του νησιού μας, γιατί πιστεύω ότι θα διαβάζονται και θα αξιολογούνται.
ΑπάντησηΔιαγραφή17 ξενοίκιαστα καταστήματα στην Παπαδιαμάντη! 06 Ιανουαρίου 2011 15:37
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνοίκια - μαμούθ βάζουν θηλιά σε επιχειρηματίες της Σκιάθου, οι οποίοι μπροστά στη μέγγενη της οικονομικής κρίσης που συνεχώς στενεύει βρίσκουν μοναδική διέξοδο στα λουκέτα! Η Παπαδιαμάντη, ο κεντρικότερος δρόμος της Σκιάθου, μετρά ήδη 17 ξενοίκιαστα καταστήματα και είναι ακόμη η αρχή…
Τα αποτελέσματα της οικονομικής στενότητας είναι πλέον εμφανή. Η κρίση στα εμπορικά καταστήματα αλλά και στα καταστήματα εστίασης επιδεινώνεται συνεχώς και οι αδιάθετοι χώροι αυξάνονται, ενώ όσοι καταστηματάρχες μπορούν, μετακομίζουν σε φθηνότερους χώρους για να μειώσουν το κόστος ενοικίασης. Όπως είχε προβλεφθεί, ο χειμώνας είναι πολύ δύσκολος, καθώς η αγορά «στέγνωσε από χρήμα».
Μπορεί βέβαια ακόμα να είναι νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, ωστόσο τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως οι καταστηματάρχες είναι από τους πρώτους που βιώνουν την κρίση και θα είναι μάλλον από εκείνους που θα πληρώσουν το ακριβότερο τίμημα.
Οι καταστηματάρχες της Σκιάθου, και ειδικά όσοι διατηρούν τις επιχειρήσεις τους στην παραλία και την Παπαδιαμάντη, είναι αγανακτισμένοι και κάνουν λόγο για οικονομική καταστροφή.
Τα ενοίκια που καλούνται να πληρώσουν είναι πραγματικά υπέρογκα, με αποτέλεσμα ήδη να έχουν μπει λουκέτα σε 17 καταστήματα και σιγά – σιγά η αγορά όλο και ερημώνει.
Αυτό που θορυβεί ακόμα περισσότερο εμπόρους και καταστηματάρχες αλλά και τους αρμόδιους είναι πως οι επενδύσεις έχουν παγώσει. Δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για τα καταστήματα που μένουν άδεια στην Παπαδιαμάντη, καθώς κανείς πλέον δεν παίρνει εύκολα το ρίσκο να κάνει επενδύσεις.
Στη δίνη της καταστροφής, μετά από την δραματική πτώση του τζίρου του λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και του υπέρογκου ενοικίου, πιάστηκε και ο επί πολλά χρόνια επιχειρηματίας στη Σκιάθο Γιώργος Καρεπίδης, ο οποίος διατηρεί κατάστημα εστίασης στην παραλία του νησιού. Ο κ. Καρεπίδης καλείται να πληρώνει ενοίκιο της τάξης των 50.000 ετησίως, 4.170 ευρώ δηλαδή το μήνα!
Πριν 1.5 περίπου μήνα ο επιχειρηματίας - ενοικιαστής δέχθηκε έξωση, ωστόσο την προηγούμενη Πέμπτη κέρδισε την ανακοπή του εξωδίκου και το Μάρτιο εκδικάζεται η υπόθεσή του για επαναφορά των ενοικίων στο μισό, στο 50% δηλαδή του σημερινού μισθώματος.
«Η αφορμή της αγωγής μου για μείωση του ενοικίου οφείλεται στην κατακόρυφη πτώση του τζίρου στο μαγαζί τα τελευταία δύο χρόνια, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να αντεπεξέλθω στο πάρα πολύ υψηλό ενοίκιο», αναφέρει ο κ. Καρεπίδης.
Ο ίδιος προσθέτει πως εκτός από το γεγονός ότι ο ίδιος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά, επιπλέον το ενοίκιο που καλείται να πληρώνει είναι υπερβολικό σε σχέση και με τα ενοίκια που πληρώνουν οι διπλανοί καταστηματάρχες.
«Οι συνάδελφοι δεν πληρώνουν τα ίδια ενοίκια. Και εκείνοι έχουν πολύ υψηλά μισθώματα, αλλά στην δική μου περίπτωση το μίσθωμα είναι περίπου 70% πάνω», διευκρινίζει ο επιχειρηματίας.
ολα στο φως κυριε Μιχελη. Θελουμε να μαθουμε λεπτομερειες για την οικονομικη κατασταση του δημου οπως γραφεται και πιο πανω. Αν το κανεις θα ειμαστε μαζι σου. Οχι πια στον αθεμιτο ανταγωνισμο που δημιουργειται επειδη καποι εξυπνοι δεν πληρωνουν. Να εισπραξει ο δημος τα χρωστουμενα επειγωντος.... Οχι αλλο γαργαρα και ρεμουλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήNα πληρώσουν όσοι χρωστάνε έστω και με ρυθμίσεις...! Εγώ γιατι δε χρωστάω πουθενά...! Νικ. Καρβέλης
ΑπάντησηΔιαγραφήΜην είστε τόσο σκληροί, υπάρχουν όντως επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν αλλά δεν χρειάζεται να τους πάρουμε το κεφάλι, ο Δήμος ας εισπράξει τις οφειλές του με ευνοικές ρυθμίσεις για τον οφειλέτη. Ο τουρισμός στην Σκόπελο δεν αποφέρει μεγάλα κέρδη, πολλοί επιχειρηματίες δεν είναι σε θέση να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους δεν είναι έξυπνοι, είναι σε δύσκολη θέση. Μην παρουσιάζεται τον καινούριο Δήμο σαν τιμωρό, είναι δύσκολα τα πράγματα στην Σκόπελο, το φετινό καλοκαίρι προβλέπεται δυσοίνο. Και μη χειρότερα.
ΑπάντησηΔιαγραφή