Σελίδες

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Να εξετασθεί η Αλόννησος κατά περίπτωση

Επιστολή σχετική με το σχέδιο νόμου περί «Διατήρησης της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» του Υ.Π.Ε.Κ.Α. έστειλε ο Δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης προς την υπουργό κα Τίνα Μπιρμπίλη. Η επιστολή κοινοποιείται και προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, βουλευτή κ. Γιάννη Δριβελέγκα, τους βουλευτές Μαγνησίας Ροδούλα Ζήση, Κων. Καρτάλη, Αθ. Νάκο, Απ. Νάνο, Π. Μαρκάκη, την Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και  Στερεάς Ελλάδας κα Καλλιόπη Γερακούδη, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστό και τον Φορέα Διαχείρισης Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ.
Η επιστολή έχει ως εξής:
«Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Ενημερωθήκαμε για την κατάθεση, στη Βουλή, Σχεδίου Νόμου σχετικά...
με τη «Διατήρηση της βιοποικιλότητας». Στο άρθρο 9 παρ. 2 του Σχεδίου, που αφορά «Ρυθμίσεις για την προστασία και διαχείριση των περιοχών του Δικτύου Natura 2000», ορίζεται το ελάχιστο όριο αρτιότητας και κατάτμησης των γηπέδων στα 10.000τ.μ. και δεν επιτρέπεται η εφαρμογή κανενός είδους σχετικών παρεκκλίσεων. Επίσης, στα κάθε είδους σχέδια χρήσεων γης δεν επιτρέπεται ο καθορισμός ελάχιστου εμβαδού γηπέδων μικρότερου των 10.000τ.μ.
Ολόκληρη η έκταση του Δήμου Αλοννήσου περιλαμβάνεται στην περιοχή του Δικτύου Natura 2000 «ΕΘΝΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ – ΒΟΡΕΙΩΝ ΣΠΟΡΑΔΩΝ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΚΟΠΕΛΟΣ» με κωδικό GR1430004.
Από το χαρακτηρισμό της περιοχής μας, ως προστατευόμενη, μέχρι και σήμερα, μία σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων και ειδικών περιβαλλοντικών μελετών και σχεδίων καθόρισαν το πλαίσιο προστασίας και διατήρησης του ιδιαίτερου περιβάλλοντος του Θαλασσίου Πάρκου. Με τις ρυθμίσεις αυτές διατηρήθηκε η οικιστική ανάπτυξη στο νησί της Αλοννήσου -το οποίο είναι το μοναδικό κατοικήσιμο- ενώ στα υπόλοιπα νησιά και νησίδες απαγορεύτηκε κάθε είδους δόμηση.
Παρά το πλήθος των διατάξεων, των νομοθετικών ρυθμίσεων, των σχεδίων και των μελετών για την προστασία και τη διατήρηση του περιβάλλοντος, που ισχύουν και εφαρμόζονται στην περιοχή μας, ποτέ ως τώρα δεν είχε τεθεί θέμα πολεοδομικών ρυθμίσεων και περιοριστικών μέτρων ρύθμισης του χώρου, προφανώς αναγνωρίζοντας την ανάγκη της συνύπαρξης και συμβίωσης ανθρώπου και περιβάλλοντος.
Ο Δήμος Αλοννήσου καταλαμβάνει έκταση 12.918,65 Ha. Από αυτή, ένα ποσοστό περίπου 88% αποτελεί δασική και άγονη γη. Το υπόλοιπο 12% της έκτασης του Δήμου είναι ιδιωτικές εκτάσεις, που δύνανται να χρησιμοποιηθούν για οικιστική ανάπτυξη. Λόγω του μικρού κλήρου, το ποσοστό των γηπέδων άνω των 10.000τ.μ. είναι μόλις 0,9% της χερσαίας έκτασης του Δήμου και αντιστοιχεί σε λιγότερες από 80 ιδιοκτησίες, από τις οποίες οι περισσότερες έχουν ήδη δομηθεί. Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η εφαρμογή του άρθρου 9 παρ. 2 του Σχεδίου Νόμου δεν περιορίζει τη δόμηση στο νησί της Αλοννήσου, αλλά ουσιαστικά την καταργεί.
Επιπρόσθετα, ποσοστό 30% του ενεργού πληθυσμού του νησιού απασχολείται στο δευτερογενή τομέα και 85% από αυτούς στον τομέα των κατασκευών, καταδεικνύοντας την ιδιαίτερη αξία του συγκεκριμένου τομέα στην οικονομία του νησιού. Ωστόσο, τα έργα που γίνονται ως επί το πλείστον είναι ιδιωτικά έργα μικρής κλίμακας, αφού μόλις μία ξενοδοχειακή μονάδα έχει κατασκευαστεί σε περιοχή εκτός σχεδίου δόμησης κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια.
Ο αφανισμός κάθε οικοδομικής δραστηριότητας, όχι μόνο θα καταδικάσει οικονομικά και αναπτυξιακά το νησί και θα οδηγήσει σε οικονομικό μαρασμό αλλά θα δημιουργήσει και δημογραφικό πρόβλημα, καθώς πολλοί από τους κατοίκους θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την Αλόννησο, προκειμένου να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητούμε:
Να εξεταστεί η Αλόννησος κατά περίπτωση
Να διατηρηθούν οι υφιστάμενοι όροι δόμησης τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει συνολικός προγραμματισμός και σχεδιασμός σε χωροταξική και πολεοδομική κλίμακα
Να ενισχυθεί η δράση του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου – Βορείων Σποράδων (Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ.) καθώς και του Λιμενικού Σταθμού Αλοννήσου, με την παροχή κατάλληλων και επαρκών υποδομών, εξοπλισμού και εξειδικευμένου προσωπικού, ως φορέων αρμόδιων για την εποπτεία, τη διαχείριση και τη φύλαξη της προστατευόμενης περιοχής
Την άμεση συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να σας γνωστοποιήσουμε αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί μας ως συνέπειες του Σχεδίου Νόμου «Για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας», αλλά και για να επιχειρήσουμε να βρούμε μαζί τις λύσεις ώστε να αντιμετωπιστούν όλες αυτές οι δυσκολίες.
Με ιδιαίτερη τιμή
Ο Δήμαρχος Αλοννήσου
Πέτρος Βαφίνης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.