Μια Σολομώντεια λύση φαίνεται να δρομολογείται στο θέμα της δόμησης σε περιοχές Natura. Δεν φαίνεται να τα βρίσκουν, η Τίνα Μπιρμπίλη με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όσον αναφορά στα τετραγωνικά μέτρα που θα προβλέπει το νομοσχέδιο που προωθεί στη Βουλή σχετικά με τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορεί ένας κάτοχος γης να οικοδομήσει σε περιοχές Natura.
Ωστόσο, ενώ η κ. Μπιρμπίλη φαίνεται ανυποχώρητη στο να είναι δέκα τα στρέμματα που θα προβλέπει το νομοσχέδιο, όσοι έχουν νόμιμα κάνει κατάτμηση των οικοπέδων τους ανά τέσσερα στρέμματα ή θα προλάβουν να το κάνουν μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα μπορούν και μετά την ψήφιση του να οικοδομήσουν και στα τέσσερα στρέμματα.
www.protothema.gr
Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στη οποία ισχύει το καθεστώς τής εκτός σχεδίου δόμησης. Η Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων επισημαίνει ότι η εκτός σχεδίου δόμηση διατηρεί το πλέον άναρχο και αποσπασματικό μοντέλο ανάπτυξης και «αποτελεί την σημαντικότερη αιτία για την αλλαγή της χρήσης των δασών και δασικών εκτάσεων, πάντα σε βάρος της δημόσιας περιουσίας».
ΑπάντησηΔιαγραφήΣύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης κ. Ν. Μπόκαρη, «η πλήρης κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης είναι ο μόνος τρόπος για να προστατέψουμε τα δασικά - φυσικά οικοσυστήματα που είναι και κατά τεκμήριο δημόσια. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι η θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων, που εισάγει το προς συζήτηση νομοσχέδιο για την εκτός σχεδίου δόμηση, είναι ένα πρώτο βήμα για την αποτελεσματικότερη προστασία των Ειδικών Ζωνών Διατήρησης (ΕΖΔ) και των Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ)».
Τα περί του "καθεστώτος" της εκτός σχεδίου δόμισης κ.λ.π . . . είναι όλα σωστά και ενδιαφέροντα. Ετσι όμως που έχουν τα πράγματα σήμερα, το μόνο που μπορεί να γίνει "σαν πρώτο βήμα" είναι να εξετασθεί το ζήτημα μιας-μιας των περιοχών NATURA , αν θα έπρεπε να είναι [οι περιοχές αυτές]έτσι,όπως προσδιορίστηκαν, ή αλλιώς και κυρίως από πλεύρας της διαμορφωμένης ήδη καταστάσεως εντός αυτών ,σε σχέση και σε συνάρτιση με τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η προτεινομένη ρύθμιση επί της καλώς νοουμένης προστασίας της βιοποικιλότητας, αλλά και της προστασίας της ήδη δημιουργημένης καταστάσεως , για κάθε μια περιοχή NATURA ξεχωριστά. Ξέρετε , η ρύθμιση "πονάει κεφάλι,κόβει κεφάλι" δέν είναι ποτέ σωστή. Κ.Κ
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρος ΚΚ, 20 Ιανουαρίου 2011 1:35 ΜΜ. Αν το Θαλάσσιο Πάρκο των Βορείων Σποράδων δεν προστατεύονταν μέχρι τώρα από το NATURA, σίγουρα τα παρθένα αυτά νησάκια θα είχαν ξεπουληθεί σε ιδιώτες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρος 2 : 57/20-1-11. Κατάλαβες τι ομολογείς με το σχόλιο σου ;;;;Ώστε το θαλάσσιο Πάρκο των Βορείων Σποράδων και η αντίστοιχη περιοχή NATURA έγιναν για να "δημευτούν" οι περιουσίες του κόσμου . "Γλώσσα λανθάνουσα τ' αληθή λέγει"
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα παρθένα αυτά νησάκια μέσα στο Θαλάσσιο Πάρκο των Βορείων Σποράδων είναι δημόσια βιαστικέ σχολιαστή (20-1 / 10:38 M.M.), κάποιο ή κάποια ανήκουν στο Άγιο Όρος.
ΑπάντησηΔιαγραφή- Δημόσια, όπως είναι και ο υγροβιότοπος της Μηλιάς, κι όμως πουλήθηκε με κανονικά συμβόλαια.
- Δημόσια, όπως είναι και το κομμάτι μεταξύ υδροβιότοπου και παραλίας, αλλά κάποιος γνωστός άγνωστος το έχει φράξει με συρματόπλεγμα, κάνει το δερβέναγα στην περιοχή και δίνει το κλειδί της πόρτας όπου θέλει αυτός.
- Δημόσια, όπως είναι και ο υγροβιότοπος της Λούτσας, κι όμως πουλήθηκε με κανονικά συμβόλαια.
Τα Σκάτζουρα π.χ. τα ρήμαξαν με τα φουρνέλα για να πάρουν το μάρμαρο τους… την Κυρά Παναγιά ζήτησε να την αγοράσει γνωστός εφοπλιστής… στην Ψαθούρα είναι βυθισμένη αρχαία πόλη που φαίνεται ακόμα και με μάσκα…
Στη Σκόπελο λέμε . . ."απ' το Πύργο στα Νανιά ,να ζήσει ο μπάρμπας κι η θειά" ,κύριε 2 : 20 . Αμ είναι πολύ πιο κακός σύμβουλος η εμμονή,η εμπάθεια ,αλλα κυρίως η άγνοια, απ' τον βιαστικό σχολιασμό,αγαπητέ φίλε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι όμως υπάρχει δυνατότητα να χτίσει κανείς ακόμη και σε οικόπεδα μικρότερα των 10 στρεμμάτων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν κάποιος έχει ένα οικόπεδο δέκα στρεμμάτων δεν μπορεί να το “κόψει” σε μικρότερα, αν όμως το οικόπεδό του είναι τέσσερα στρέμματα, τότε διατηρεί το δικαίωμα που έχει σήμερα, μπορεί να χτίσει όποτε θέλει, ενώ μπορεί και να το μεταβιβάσει και ο νέος ιδιοκτήτης διατηρεί το δικαίωμα οικοδόμησης.
Ο παλιός ή ο νέος ιδιοκτήτης απλά δεν μπορεί πλέον να αλλάξει τα όρια του οικοπέδου. Παράλληλα σε ότι έχει να κάνει με τους φακέλους που έχουν ήδη κατατεθεί στις πολεοδομίες, αυτές θα εκδίδονται με βάση το παλιό καθεστώς ανεξάρτητα από το πότε έχουν κατατεθεί.
Το ίδιο θα ισχύει και για όσους καταθέσουν φάκελο μέχρι και την ημέρα εφαρμογής του νόμου...
ΘΕΩΡΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ.ΓΥΡΙΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΙΔΕ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ Η ΔΟΜΗΣΗ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ?????? ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΑΝ ΕΧΕΙ Π,Χ 10 ΠΟΛΕΙΣ,ΟΛΗ Η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΚΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΑΣΙΚΗ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΚΤΙΣΜΑ ????? ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΓΥΡΙΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ,ΕΧΩ ΔΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΠΟΛΕΙΣ, ΠΑΜΠΟΛΑ ΔΙΑΣΠΑΡΤΑ ΚΤΗΡΙΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφή