Σελίδες

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Αναγκαία η προστασία των υγροτόπων...

του Μιχάλη Πρώιου
Αρχιτέκτονα
 Πολεοδόμου
Η 2 Φεβρουαρίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.
Θα αναρωτιέται κανείς, μα τόσο σημαντικοί είναι οι υγρότοποι ώστε να τους αφιερώνεται και μια ημέρα από τις 365 του έτους;
Θα προσπαθήσω να αναφέρω κάποια στοιχεία, που συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι υγρότοποι δεν είναι μόνο σημαντικοί για το φυσικό περιβάλλον, για την προστασία της βιοποικιλότητας και απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση των οικοσυστημάτων. Είναι κάτι περισσότερο. Είναι ένας σημαντικός σύμμαχός μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μόνο στους υγρότοπους...
της Ελλάδας είναι αποθηκευμένοι έως και 300 εκατ. τόνοι άνθρακα. Με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ, αυτό ισοδυναμεί με 1,1 δις. τόνους διοξειδίου του άνθρακα που θα εκλύονταν ελεύθερα στην ατμόσφαιρα. Με λίγα λόγια, η διατήρηση των ελληνικών υγροτόπων προστατεύει τη Γη από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ίσες με τις ετήσιες εκπομπές έως και 10 χωρών σαν την Ελλάδα*.
Δυστυχώς στην Ελλάδα οι υγρότοποι υποβαθμίζονται, συρρικνώνονται, απειλούνται, είτε από την οικοπεδοποίηση, είτε από την αποξήρανση για καλλιέργεια, είτε από λαθροθηρίες.
Την τελευταία δεκαετία αποξηράνθηκε το 75% των ελληνικών υγροτόπων. Παρότι προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες όπως η συνθήκη Ραμσάρ, αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς πιέσεις.
Η Σκόπελος είχε την τύχη να φιλοξενεί τρείς σημαντικούς υγρότοπους, στη Λούτσα, στη Μηλιά και στην παραλία της πόλης της Σκοπέλου. Είχε και έναν τέταρτο στο Έλιος αλλά αποξηράνθηκε.
Ήδη στην Σκόπελο δεν υπάρχει πλέον παρά μόνο λάσπη, στη Μηλιά ένα τμήμα έχει γίνει υπαίθριο πάρκινγκ και ένα άλλο υφίσταται πιέσεις. Στην Λούτσα προσφάτως ένας διαμήκης φράκτης στερεί τη δυνατότητα της τοπικής πανίδας να έχει απρόσκοπτη πρόσβαση σε μια φυσική πηγή ζωής.
Η προστασία των υγροτόπων είναι αναγκαία, για να διασφαλίσουμε μια σειρά από πολύτιμες υπηρεσίες που μας παρέχουν. Οι υπηρεσίες αυτές δεν περιορίζονται μόνο στην αποθήκευση άνθρακα αλλά αφορούν τη βιοποικιλότητα, την οποία φιλοξενούν, την πολύ σημαντική προστασία από πλημμύρες και διάβρωση που παρέχουν, τη διατήρηση, τον εμπλουτισμό και τον καθαρισμό των φυσικών αποθεμάτων νερού, τη ρύθμιση του μικροκλίματος και την σύνδεσή τους με τον πολιτισμό και την εξέλιξη ολόκληρων περιοχών. Επιπλέον, η διατήρηση και η ορθή διαχείριση τους, μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή εισοδήματος για τις τοπικές κοινωνίες, μέσα από την ανάπτυξη του οικοτουρισμού, της παρατήρησης πουλιών και άλλων δραστηριοτήτων που σέβονται τη φύση.
* τα στοιχεία ελήφθησαν από το γραφείο του Έλληνα ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

2 σχόλια:

  1. Συγγνώμη για τα ελληνικά μου...

    Αν θέλουμε τη διατήρηση και την προώθηση των υγροτόπων μας, τους μήνες Απρίλιο και Μάιο θα μπορούσε να είναι πολύ καλός μήνας για τον τουρισμό.

    Παρατηρητές πουλιών (Birdwatchers) θα έρθουν στα νησιά μας
    εάν επιτρέψουμε να υπάρχει μια γενναιοδωρία των πουλιών και άλλων άγριων ζώων.

    H Λέσβος είναι ένας δημοφιλής προορισμός για τους παρατηρητές πουλιών, επειδή των υγροτόπων της Καλλονής. Οι Σποράδες θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν.

    Τom Dempsey
    Σκόπελος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μερικά νησιά, όπως για παράδειγμα η Λέσβος, έχουν ήδη γίνει προορισμός τουριστών που παρατηρούν πουλιά, κυρίως σε υγροτόπους. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση μαθητών και φοιτητών είναι ακόμα δυο δραστηριότητες για τις οποίες προσφέρονται οι υγρότοποι. Η παρουσία των υγροτόπων είναι επίσης σημαντική για τον τουρισμό διότι αποτελεί προστιθέμενη αξία στη γραφικότητα και την αισθητική του τοπίου, αυξάνοντας την ποικιλία και τη μωσαϊκότητά του.
    Λευτέρης Κυκλαδίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.