Σημεία της ομιλίας του υπεύθυνου Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη Ν.Δ, Βουλευτή Μαγνησίας, Θανάση Νάκου στην εκδήλωση της ΝΟΔΕ Μαγνησίας με θέμα: «Οικονομική Πολιτική και Παραγωγικές Τάξεις» που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ξενοδοχείου «ΠΑΡΚ» στο Βόλο.
Την ανάγκη για μία «αναπτυξιακή επανάσταση», όχι στα λόγια «αλλά με συγκεκριμένες και στοχευμένες πολιτικές που θα την κάνουν πράξη», τόνισε ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. και επικεφαλής του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του κόμματος, Θανάσης Νάκος, μιλώντας σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Μαγνησίας για τις παραγωγικές τάξεις, με θέμα: «Οικονομική Πολιτική και Παραγωγικές Τάξεις».
Ο κ. Νάκος αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση της οικονομίας, τονίζοντας ότι «η ύφεση είναι πρωτοφανής, και οι συνέπειες αναμενόμενες. Οι επιχειρήσεις η μια μετά την άλλη κλείνουν, η ανεργία...
διογκώνεται, το χρήμα στην αγορά σπανίζει, κι όταν βρεθεί το κόστος είναι δυσβάσταχτο», ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι «παρά την αποδεδειγμένη αποτυχία του μνημονίου (…) όχι μόνο συνεχίζει την ίδια αντιαναπτυξιακή τακτική, αλλά επιζητεί τρόπους για την επιβολή νέων εισπρακτικών μέτρων, έχοντας αποτύχει παταγωδώς στις προβλέψεις της τόσο στο σκέλος των εσόδων, όσο και των εξόδων της κεντρικής κυβέρνησης».
διογκώνεται, το χρήμα στην αγορά σπανίζει, κι όταν βρεθεί το κόστος είναι δυσβάσταχτο», ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι «παρά την αποδεδειγμένη αποτυχία του μνημονίου (…) όχι μόνο συνεχίζει την ίδια αντιαναπτυξιακή τακτική, αλλά επιζητεί τρόπους για την επιβολή νέων εισπρακτικών μέτρων, έχοντας αποτύχει παταγωδώς στις προβλέψεις της τόσο στο σκέλος των εσόδων, όσο και των εξόδων της κεντρικής κυβέρνησης».
Ο βουλευτής Μαγνησίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., επισημαίνοντας ότι «μπορεί να δίνουν μια ανάσα, με την επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους και την κατά μόλις 1% μείωση του επιτοκίου, αλλά φυσικά δεν επιλύουν το πρόβλημα». Όπως σημείωσε, «η απόφαση για την ίδρυση του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας, εφ’ όσον εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των 27 χωρών μελών της Ε.Ε. και πάρει σάρκα και οστά μετά από 2 χρόνια, είναι πράγματι πολύ σημαντική, όμως για να χρησιμοποιήσουμε –όπως και κάθε χώρα– το μηχανισμό, πρέπει να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, να συνδεθούν οι μισθοί με την παραγωγικότητα και να ενσωματωθούν στους προϋπολογισμούς αυστηροί όροι για το χρέος και το έλλειμμα».
«Για να μειωθεί το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ πρέπει να αυξηθεί το ΑΕΠ, δηλαδή ο παρονομαστής, που αυξάνει μόνο εάν υπάρξει ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νάκος, συμπληρώνοντας ότι «ο πρόεδρός μας, ο Αντώνης Σαμαράς, παρουσίασε από πέρσι τις προτάσεις μας, λεπτομερείς, αξιολογημένες, μετρημένες, για την έξοδο από την κρίση».
Όπως τόνισε, «το ζητούμενο για μας είναι να δούμε πώς θα βγει η χώρα μας από την κρίση. Με βήματα που όχι μόνο θα λύσουν το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, αλλά και θα θέτουν γερά θεμέλια έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα δεν θα ξαναβρεθεί στην ίδια άσχημη θέση» και πρόσθεσε: «Ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δεν μπορεί να υπάρξει. Για το δημόσιο τομέα τα εργαλεία είναι συγκεκριμένα και γνωστά: Η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, η ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, των συμβάσεων παραχώρησης, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, οι ΣΔΙΤ, και οι αποκρατικοποιήσεις, για να αναφέρω τα σπουδαιότερα. Για τον ιδιωτικό τομέα είναι η αύξηση των επενδύσεων, που κινούνται σήμερα στην περιοχή του μηδενός. Η ενεργοποίηση σύγχρονου επενδυτικού νόμου είναι προϋπόθεση. Χωρίς όμως παράλληλη άρση των αντικινήτρων κάθε μορφής που φρενάρουν κάθε σκέψη για να τολμήσει κανείς, ανάπτυξη δεν πρόκειται να υπάρξει. Με πρώτη και καλύτερη την πάταξη της γραφειοκρατίας, της αδιαφορίας και της διαφθοράς του δημόσιου τομέα».
Ο κ. Νάκος τόνισε την ανάγκη «να δοθεί έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, να ενισχυθούν οι τομείς που είναι ανταγωνιστικοί (…). Να γίνουμε, με λίγα λόγια, μια χώρα φιλική στις επενδύσεις και στους επενδυτές», εκτίμησε όμως ότι «δυστυχώς για όλα αυτά εκτός από εξαγγελίες και μεγαλόστομες διακηρύξεις, τίποτα το ουσιαστικό δεν έγινε και δεν γίνεται».
«Όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι τα προβλήματα της αγοράς δεν είναι θεωρητικά. Είναι πραγματικά και έντονα», σημείωσε ο βουλευτής και συνέχισε: «Θεωρητική, αντίθετα, είναι η θεραπεία της κυβέρνησης. Με προπαγάνδα δεν γίνεται ανάπτυξη».
Κλείνοντας, ο κ. Νάκος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η περιοχή μας διαθέτει πιθανόν τα περισσότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας», σχολίασε ωστόσο πως «επάνω που αρχίσαμε να διαγράφουμε αναπτυξιακή τροχιά αξιοζήλευτη, οι πολιτικές της κυβέρνησης του μνημονίου που προανέφερα μας καταδικάζουν στην υποβάθμιση, που ζούμε καθημερινά».
Τέλος, συνεχάρη τη ΝΟΔΕ και τον πρόεδρο της Δημήτρη Κολλυνδρίνη για την πρωτοβουλία τους να γίνει αυτή η συζήτηση, λέγοντας ότι «μας δίνει τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις για τη έξοδο από την δραματική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει. Απόψεις που διαμορφώνουν τη συνολική πρότασή μας και τις δεσμεύσεις μας για μια απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος νέα κυβερνητική θητεία, που σύντομα θα κληθούμε να υπηρετήσουμε».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.