Σελίδες

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Κώστας Αγοραστός: Επανεκκίνηση χρειάζεται η ελληνική αγροτική οικονομία

«Ο καλύτερος τρόπος να τιμούμε τη μνήμη των εξεγερμένων αγροτών στο Κιλελέρ δεν είναι τα λόγια, αλλά οι πράξεις, τα έργα, τα αποτελέσματα», τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας στην εκδήλωση για τον εορτασμό της 101ης επετείου από την εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών.
«Τιμούμε σήμερα τους εξεγερμένους αγρότες, τους κολίγους της Θεσσαλίας,
που διεκδίκησαν:
-να είναι κύριοι της γης τους,
-να απολαμβάνουν τους καρπούς του μόχθου τους,
- να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια με τις οικογένειές τους», επισήμανε ο κ. Κώστας Αγοραστός σημειώνοντας ότι οι Θεσσαλοί αγρότες «αγωνίστηκαν για την «ελευθερία», αυτή «τη μικρή και ψυχρή λέξη» όπως γράφει...
ο Βίκτωρ Ουγκό στους «Αθλίους», που όμως αποτελεί την κινητήριο δύναμη της ιστορίας και το ύψιστο ιδανικό του ανθρώπου».
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας διευκρίνισε ότι αναφέρεται «στην έννοια της ελευθερίας όχι μόνο ως απουσία εξωτερικών καταναγκασμών αλλά ως θετική ελευθερία κατά την έκφραση του Βρετανού φιλοσόφου του 19ου αι. T.H. Green, δηλαδή την ενίσχυση της ικανότητας κάθε ανθρώπου
-να διαπιστώνει τις δυνατότητές του,
-να αποκτά ικανότητες και γνώση,
-να επιτυγχάνει την ολοκλήρωση, την αυτοπραγμάτωσή του».
Ο κ. Κ. Αγοραστός τόνισε ότι «τα αιτήματα των εξεγερμένων αγροτών της Θεσσαλίας καθίστανται σήμερα δραματικά επίκαιρα όπως και η Έκθεση Beveridge η οποία εκπονήθηκε το 1942 και αποτέλεσε τη βάση για την οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους στη μεταπολεμική Δυτική και Κεντρική Ευρώπη.
Η έκθεση Beveridge – εξήγησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας - περιέγραφε ένα σχέδιο για εκτεταμένο κοινωνικό κράτος μέσα από την επίθεσή της στους επονομαζόμενους «πέντε γίγαντες», τα πέντε «Α»:
-Την ανάγκη
-Την ασθένεια,
-Την αμάθεια,
-Την αθλιότητα,
-Την ανεργία.
Αντιλαμβάνεται ο καθένας μας ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική σήμερα στη χώρα μας αλλά και γενικότερα κάνει το αντίθετο: αφυπνίζει αυτούς τους 5 γίγαντες:
-Η ανεργία καλπάζει,
-Οι ανισότητες μεγαλώνουν, εμφανίζονται ρωγμές στον κοινωνικό ιστό,
-Σχολεία κλείνουν,
-Οι υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής ασφάλειας συρρικνώνονται,
-Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν ακόμη και βασικές ανάγκες τους.
Στην ελληνική περιφέρεια οι δεσμοί σε επίπεδο οικογένειας, γειτονιάς, χωριού είναι ακόμη ισχυροί και καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό το κενό που αφήνει υποχωρώντας το κοινωνικό κράτος, όμως οι οιωνοί για το μέλλον δεν είναι ευοίωνοι», είπε ο κ. Κώστας Αγοραστός και υποστήριξε ότι «τα βαριά, μολυβένια σύννεφα που μαζεύονται απειλητικά πάνω από τη χώρα μας και την κοινωνία μας, μπορεί να διαλυθούν μόνο από τον ήλιο της δημιουργίας και της ανάπτυξης.
Ο ελληνισμός έχει αποδείξει διαχρονικά τις ακατάβλητες δυνάμεις του, το μεγαλείο της ψυχής του», σημείωσε και επανακατέθεσε την άποψή του ότι «η λύση στην κρίση είναι Ελληνική, η λύση στην κρίση μπορεί και πρέπει να προέλθει από τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Αν παρομοιάσουμε την εθνική οικονομία με ένα αυτοκίνητο που τρέχει προς τον γκρεμό, η αγροτική οικονομία είναι το φρένο για να σταματήσει αυτή η πορεία», διευκρίνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρότεινε «επανεκκίνηση στην ελληνική αγροτική οικονομία. Χρειάζεται η στροφή νέων κυρίως αλλά και ανθρώπων από μεγαλύτερες ηλικίες στον πρωτογενή τομέα μια στροφή που σήμερα γίνεται από ανάγκη, να γίνει επιλογή με προοπτική.
Η γεωργία και η κτηνοτροφία μπορούν και να θρέψουν τον ελληνικό λαό και να φέρουν εισόδημα στη χώρα μας. Αυτό, όμως, δεν θα γίνει αυτόματα», πρόσθεσε και έκρινε αναγκαία: τη λήψη ουσιαστικών μέτρων, την παροχή γενναίων κινήτρων και την ισχυρή πολιτική βούληση».
Ο κ. Κ. Αγοραστός ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτικού τομέα όταν
-Το κόστος παραγωγής εκτοξεύεται στα ύψη (πετρέλαιο, ρεύμα, ΦΠΑ, σπόροι, λιπάσματα, ζωοτροφές) κυρίως από την αυξανόμενη φορολογική επιβάρυνση.
-Όταν οι παραγωγοί μένουν επί της ουσίας ανασφάλιστοι από το νέο νόμο του ΕΛΓΑ.
-Όταν υπάρχουν σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα στην αγορά και οι συνεταιρισμοί καλούνται να χρηματοδοτούν τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις.
-Όταν το κράτος είναι αναξιόπιστο και ασυνεπές στις υποχρεώσεις του απέναντι των παραγωγών (επιδοτήσεις, πληρωμές, αποζημιώσεις, επενδύσεις).
-Όταν έχει γεμίσει η Ελλάδα μισοτελειωμένα έργα κυρίως αρδευτικά την ώρα που κάποιοι στην ασφάλεια των γραφείων τους παίζουν με το νερό αγνοώντας ότι παίζουν με την φωτιά…»
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας χαρακτήρισε λέξη – κλειδί την εμπιστοσύνη για την επιτυχή πορεία της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια κι έκρινε αναγκαία τη συλλογική προσπάθεια με τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και αλιείς στην πρώτη γραμμή της πραγματικής οικονομίας.

7 σχόλια:

  1. Φωτεινω παραδειγμα για νεους αγωνες-ξεσηκωμους, 101 χρονια μετα ειμαστε παλι κολιγες στους τσιφλικαδες του Δ.Ν.Τ- Ε.Κ.Τ- Ε.Ε μηπως πρεπει να κανουμε κατι και εμεις για τις επομενες γενιες οπως εκαναν οι αγανακτησμενοι εξεγερθεντες του κιλελερ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1981
    Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΕ ΑΦΘΟΝΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

    2011 ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΡΕΜΟΥΝ
    Ν ΠΕΙΝΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ?

    ΠΕΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΦΑΚΑ ΤΗΣ Ε.Ε ΣΑΝ ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ
    ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προτείνω να ξεκινήσει άμεσα η επανάσταση. Να πάρουμε όλοι τις τζιπάρες μας και να ξεκινήσουμε την διαμαρτυρία απέναντι σε όλους αυτούς που αμφισβητούν το δικαίωμά μας να καθόμαστε και να εισπράττουμε είτε από την "κακούργα" Ευρώπη, είτε από τους "χαζούς" Ευρωπαίους.
    Μου αρέσει που θέλουμε να συγκριθούμε και με τους αγρότες του Κιλελέρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ Ο 3.39 ΠΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΤΖΙΠΑΡΕΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ,ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΤΟΥ ΠΩ ΟΤΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗΤΟΥΣ ΑΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΟΣΑ ΕΣΟΔΑ ΕΙΧΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΕΛΩΝΙΑΚΟΥΣ ΔΑΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΩΡΩΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ. ΝΑ ΤΟΥ ΠΩ ΕΠΙΣΗΣ ΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΡΗΞΗ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΙΟΤΙ ΑΣΩΨΩΝΤΑΙ ΟΙ ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ,ΕΚΕΙ ΝΑ ΔΩ ΠΟΥ ΘΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΑ ΛΕΟΠΡΝΤ ΚΑΙ ΤΑ ΟΣΑΚ ΤΑ ΒΟΛΚΣ ΒΑΓΕΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΙΝΤΡΟΕΝ.ΟΣΟ ΤΟ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ ΤΟΥ 1910 ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ 2011 ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΕΚΗΝΕΙ ΕΙΧΑΝ ΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΠΙΑΤΟΝΑ ΦΑΝΕ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΑΛΜΑ ΕΙΣ ΚΑΔΟΥΣ ΤΟ ΨΞΙΜΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΔΙΑ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΟΤΙ ΠΕΤΑΝΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΜΑΡΚΕΤ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΝΕ.ΤΩΡΑ ΤΙ ΛΕΤΕ ΘΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ Η ΘΑ ΥΠΟΤΑΧΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΜΟΡΦΗ ΔΟΥΛΟΠΑΡΙΚΙΑΣ.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καθε αποψη ειναι σεβαστη. Καθε αποψη επισης εχει και ενα ειδικο βαρος που μεγαλωνει ή μικραινει αναλογως με αυτον που την εκφερει κι απο τα επιχειρηματα που χρησιμοποιει.

    Ενας φιλος πιο πανω θεωρει πως οι ευρωπαιοι,στο συνολο τους, ηθελαν σωνει και καλα να μας ριξουν στη φακα! Αποριας αξιο ειναι το γιατι; Γιατι να φερθουν τοσο ασχημα σε μια χωρα που δεν τους ειχε κανει κατι κακκο; Απο διαστροφη ισως;

    Ο κ. Αγοραστος βοηθαει στην δημιουργια κλιματος "αδικημενων" ελληνων, υποστηριζοντας στον λογο του επιχειρηματα, που μονο σκοπο εχουν την προσελκυση πελατων κι οχι την αποκαλυψη της αληθειας.

    Λεει, μεταξυ των αλλων:
    "-Όταν το κράτος είναι αναξιόπιστο και ασυνεπές στις υποχρεώσεις του απέναντι των παραγωγών (επιδοτήσεις, πληρωμές, αποζημιώσεις, επενδύσεις)."

    Σε αλλη χωρα μαλλον συμβαινουν αυτα. Στην δικη μας κ.Αγοραστε συμβαινουν κατι τετοια:

    ¨ Νέα τρύπα στον προϋπολογισμό ανοίγει το πρόστιμο ύψους 343,7 εκατ. ευρώ που αναμένεται να επιβάλλει η Κομισιόν στη χώρα μας, για παράνομες αγροτικές ενισχύσεις που δόθηκαν κατά την περίοδο 2004-2007.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το εν λόγω ποσό δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, καθώς τους επόμενους μήνες τα πρόστιμα ενδέχεται να ανέλθουν στο 1,3 δις. ευρώ, τινάζοντας το έλλειμμα στον αέρα." http://www.econews.gr/

    Οπως επισης κι αυτα:
    " OΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ όλα αυτά τα χρόνια έκαναν τα «στραβά μάτια» και έδιναν σκανδαλωδώς επιχορηγήσεις και αποζημιώσεις σε αγρότες για καλλιέργειες σε εκτάσεις 1.650 στρεμμάτων, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί επίσημα με απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Χαλκιδικής τον Ιούλιο του 2007 ως αναδασωτέες.
    Οι αγρότες για τις παράνομες αυτές καλλιέργειες κατάφερναν και έπαιρναν τόσο την ενιαία όσο και τη συνδεδεμένη κοινοτική ενίσχυση μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και αποζημιώσεις για καταστροφές από τις καιρικές συνθήκες μέσω ΕΛΓΑ, καθώς και επιδοτήσεις για... βιολογικά, για πάνω από 300 στρέμματα." http://www.paseges.gr/

    Ειναι μια εποχη που πραγματικα πρεπει να ειμαστε σεμνοι και ταπεινοι. Οι λεονταρισμοι μας ξεφτιλιζουν και στους εξω, αλλα πιο πολυ στα ιδια μας τα ματια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η αλήθεια είναι ότι οι μεγαλο-αγρότες έπαιρναν τις επιδοτήσεις και αγόραζαν τις τζιπάρες, για κάντε μια βόλτα στο θεσσαλικό κάμπο και στην Μακεδονία να δείτε τι συμβαίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ΣΕΜΝΟΤΗΤΑ-ΤΑΠΕΙΝΟΤΕΙΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ,ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗΣ ΤΙΜΩΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΑΠΑΡΤΙΖΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.