Σελίδες

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Η Ρ. Ζήση για τη Διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Άλλη μια ημέρα καταγραφής συμπερασμάτων, απολογισμού ενεργειών, απονομής ευθυνών, ευχών και υποσχέσεων για το μέλλον. Αν ο καθένας από εμάς αναλογιστεί πόσες φορές στην καθημερινότητά του γίνεται μάρτυρας ενός εμφανούς ή «αθέατου» περιστατικού «βίας ή διάκρισης» κατά των γυναικών, τότε ίσως αντιληφθεί ότι το δικαίωμα των γυναικών στην ισότητα, στην αξιοπρέπεια αποτελεί μακρινή επιδίωξη παρά κατάκτηση.
Αδιαμφισβήτητα, οι προσπάθειες πολλές, σε επίπεδο διαμόρφωσης νομικού πλαισίου πρόληψης και...
καταπολέμησης του φαινομένου της βίας αλλά και ευρύτερης εδραίωσης της ισότητας των δύο φύλων. Αδιαμφισβήτητα, έχουμε διανύσει πολλά χιλιόμετρα προς την επίτευξη του στόχου αλλά ακόμα φαντάζει να στέκεται πολλά περισσότερα μακριά μας…
Οι προσπάθειες θέσπισης κανόνων (με πιο πρόσφατη τη συνθήκη του Συμβουλίου της Ευρώπης που υπεγράφη από την πλειοψηφία των κρατών-μελών στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Απρίλιο για την ποινικοποίηση της βίας κατά των γυναικών) για την ισότητα των φύλων, την κατάργηση των διακρίσεων και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών είναι ίσως ισάριθμες με τις ακυρώσεις τους στην καθημερινή πρακτική.
Το γεγονός ότι πράξεις βίας (μικρότερης ή μεγαλύτερης έντασης) κατά των γυναικών καταγράφονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη ανεξαρτήτως, κουλτούρας, ιστορίας των διαφορετικών εθνών, βαθμού μόρφωσης, επιπέδου διαβίωσης, μαρτυρά ίσως τη γενεσιουργό αιτία του φαινομένου.
Πόσο γονιδιακά μπολιασμένη με την ανθρώπινη φύση όμως είναι η άσκηση βίας; Πόσο βαθιά στην ανατροφή και τη διαπαιδαγώγηση των αυριανών θυτών και θυμάτων έχει τις ρίζες του το φαινόμενο που αντιστέκεται σθεναρά στις πυρετώδεις και συντονισμένες προσπάθειες εξάλειψής του, παραμένοντας δυστυχώς επίκαιρο; Πόσο προηγμένη μπορεί να χαρακτηρισθεί η κοινωνία που θρέφει την παραδοξότητα της βίας λόγω φύλου;
Η ολοσχερής εξάλειψη των ποικίλων και πολλαπλών μορφών βίας κατά των γυναικών ίσως να αποτελεί ένα μακρινό και δυσεπίτευκτο στόχο, ωστόσο αυτό δε θα πρέπει να μας αποθαρρύνει, τουναντίον, να μας πεισμώνει περισσότερο. Τα πεδία δράσης δεν εστιάζονται αποκλειστικά και μόνο στη διαμόρφωση ενός κανονιστικού πλαισίου, η εφαρμογή του οποίου δεν φαίνεται να παράγει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Ο καθένας από τη θέση του και υπό την ιδιότητά του μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης του προβλήματος, αρκεί να συνειδητοποιήσει ότι αποτελεί ένα εν δυνάμει παράδειγμα προς μίμηση ή αποφυγή, είναι φορέας συμπεριφορών και επηρεάζει κατά το πλείστον ή έλασσον. Η Βουλή των Ελλήνων, θεματοφύλακας αρχών και αξιών της δημοκρατίας μας και του πολιτισμού μας αλλά και της ισότητας των δύο φύλων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει ανοίξει το διάλογο, την ενημέρωση και τη δράση με την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και τις ελληνικές κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στους διεθνείς οργανισμούς, ώστε να συνεργαστούμε όλοι για να απωθήσουμε το κύμα μισογυνικής βίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.