Σελίδες

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Η υγιεινή και η ασφάλεια στο χώρο εργασίας

ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Υγιεινή και ασφάλεια: Δύο όροι πολλοί γνωστοί σε όλους τους εργαζόμενους και εργοδότες σε όλους τους κλάδους των επιχειρήσεων.
Ανάλογα με το είδος λοιπόν των επιχειρήσεων οι παραπάνω όροι αποκτούν και περισσότερη βαρύτητα. Έτσι λοιπόν σε μια βιομηχανία ή σε επιχείρηση που το είδος των εργασιών απαιτεί χειρισμό βαρέων και επικίνδυνων μηχανημάτων είναι αυτονόητο ότι η τήρηση των κανόνων ασφαλείας και η χρήση των μέσων ατομικής προστασίας κρίνονται απαραίτητα, ζωτικά, θα λέγαμε για την απρόσκοπτη λειτουργία της παραγωγής χωρίς μοιραία λάθη που θα έχουν μεγάλες κοινωνικοοικονομικές συνέπειες και στις δύο πλευρές (εργοδότη – εργαζόμενου) στην απευχόμενη περίπτωση που...
συμβούν. Είναι χαρακτηριστικό (και φωτεινό) παράδειγμα μεγάλης βιομηχανίας στην περιοχή της Λάρισας που στην είσοδό της αναγράφει και ενημερώνει κάθε μέρα, τις μέρες χωρίς εργατικό ατύχημα.
Από τις αρχές του αιώνα που η βιομηχανία και οι μεγάλες κατασκευές άρχισαν να ανθούν, κάποιοι έσκυψαν πάνω από το πρόβλημα των εργατικών ατυχημάτων (που ήταν πολλά και θανατηφόρα εκείνη την εποχή) και παρατήρησαν το κοινωνικό, οικονομικό, αλλά και το ψυχολογικό κόστος που υπήρχε με άμεσο αντίκτυπο στην απόδοση μίας παραγωγής ή στην κατασκευή ενός έργου. Μετά από μελέτες πάνω στην εργονομία και την ανθρωπομετρία στην τότε νέα επιστήμη της βιομηχανικής ψυχολογίας άρχισαν να εισάγουν νέους κανόνες ασφάλειας στον κάθε τρόπο εργασίας και να θεσπίζονται μέτρα για την ατομική προστασία των εργαζομένων.
Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν μια κατακόρυφη αύξηση της παραγωγής που δεν οφείλονταν μόνο στην απρόσκοπτη λειτουργία της παραγωγής ή την ομαλή εξέλιξη ενός έργου αλλά και σε έναν ακόμη παράγοντα: Ο εργαζόμενος γινόταν πιο αποδοτικός δεδομένου ότι αισθανόταν σημαντική και υπολογίσιμη οντότητα στο χώρο.
Σήμερα, όπως παντού στον αναπτυγμένο κόσμο, ο ρόλος του Τεχνικού Ασφαλείας είναι τόσο απαραίτητος όσο απαραίτητη είναι η ομαλή και αποδοτική παραγωγή σε μια επιχείρηση. Ο ρόλος του λοιπόν είναι να ελέγχει τον χώρο εργασίας, τις εγκαταστάσεις με τους βοηθητικούς χώρους του προσωπικού, τα μέτρα πυρασφάλειας και της εγκαταστάσεις αυτόματης πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης, να παρέχει συμβουλές προς τους εργοδότες για την τήρηση των μέτρων, για την λήψη πρόσθετων όπου απαιτούνται και επιπροσθέτως να παρέχει συμβουλές μέσα από μελέτη, για αύξηση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας μέσα στον χώρο παραγωγής η σε ένα κατασκευαστικό έργο. Από την άλλη πλευρά έρχεται σε επαφή με τους εργαζόμενους τους εξηγεί την σπουδαιότητα των κανόνων και την χρήση των μέτρων ασφαλείας, ακόμη και σε κάποιες περιπτώσεις που η χρήση τους καθιστά πιο δύσκολη την εργασία και επισημαίνει την αναγκαιότητα της τήρησης και χρήσης των μέτρων αυτών.
Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα ενός Τεχνικού Ασφαλείας είναι η ειδικότητα του Μηχανολόγου μηχανικού με μια μακρά εμπειρία στο χώρο των κατασκευών και της βιομηχανίας, όχι μόνο από επιτελικές θέσεις, αλλά και μέσα από την παραγωγή ώστε να μπορεί όχι μόνο γνωρίζει θεωρητικά τους κινδύνους και τις ανάγκες που προκύπτουν, αλλά να τους νιώθει και πολλές φορές να βλέπει πέρα από αυτούς που διαφαίνονται ώστε να προλαμβάνονται νέοι.
Mηχανολόγος Μηχανικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.