Σελίδες

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Τοπική Αυτοδιοίκηση, θεσμός και δύναμη της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής

Της Γιώτας Αγγελέτου/αντιδημάρχου Σκοπέλου
Την Τρίτη, 24 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η Γενική Συνέλευση Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των δήμων της χώρας. Ο Δήμος Σκοπέλου εκπροσωπήθηκε από την αντιδήμαρχο, Γιώτα Αγγελέτου.
Μετά από διεξοδική συζήτηση και αναλυτική περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης των δήμων όλης της χώρας, όλοι οι παρευρισκόμενοι δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι συμφώνησαν ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι...
κοινά και προέρχονται κυρίως από την προσπάθεια απαξίωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση.
Τα συμπεράσματα που προέκυψαν είναι τα εξής:
  1. Η χρηματοδότηση των δήμων εξακολουθεί να μειώνεται απελπιστικά από την κεντρική διοίκηση, ενώ παράλληλα μεταβιβάζονται στους δήμους συνεχώς νέες αρμοδιότητες, οι οποίες δεν συνοδεύονται από την αντίστοιχη χρηματοδότηση. Οι δήμοι σήμερα έχουν φτάσει στο σημείο να παρέχουν το 90% των υπηρεσιών και καθημερινών συναλλαγών των πολιτών με το δημόσιο. Αδειες λειτουργίας καταστημάτων, πολεοδομία, συντήρηση και καθαρισμός σχολικών κτιρίων, επιδόματα πρόνοιας κλπ.
  2. Λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης, οι υποχρεώσεις των δήμων δεν ικανοποιούνται επαρκώς. Έτσι οι επαγγελματίες της ελεύθερης αγοράς αρνούνται να συνεργαστούν με τους δήμους, καθώς η πληρωμή τους είναι αμφίβολη και τους θεωρούν αναξιόπιστους συνεργάτες. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι Δήμοι να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να κλείσουν αφού η λειτουργία τους χωρίς καύσιμα, γραφική ύλη και λοιπές προμήθειες είναι αδύνατη.
  3. Την εποχή της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης του Καλλικράτη, δεν είναι δυνατό οι δήμοι να χρηματοδοτούνται -όταν και εφόσον συμβαίνει αυτό- αποκλειστικά σύμφωνα με πληθυσμιακά κριτήρια, όπως συνέβαινε πριν από 50 χρόνια, μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν γεωγραφικές, οικονομικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες. Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, ένας νησιωτικός δήμος με 10.000 δημότες, ο οποίος αποτελείται από πολλά χωριά που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από την ηπειρωτική Ελλάδα, να χρηματοδοτείται ακριβώς με τα ίδια χρήματα όσο μια κωμόπολη του θεσσαλικού κάμπου που απέχει 2 ώρες από την Αθήνα.
  4. Η έλλειψη προσωπικού στους δήμους είναι, κατά κοινή παραδοχή, πρωτόγνωρη πραγματικότητα για την τοπική αυτοδιοίκηση και έρχεται σε αντίθεση με την αύξηση των αρμοδιοτήτων. Οι δήμοι πλέον δεν μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό για να καλύψουν τις βασικές λειτουργικές τους ανάγκες, με αποτέλεσμα οι αιρετοί να παίζουν αυτό το ρόλο. Επιπλέον, δεν επιτρέπεται στους δήμους ούτε η ανακατανομή του υφιστάμενου προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν κάποιες από αυτές τις ανάγκες. Οι υπάλληλοι από τις καταργηθείσες νομαρχίες δεν μετατάχθηκαν ποτέ στους δήμους.
Μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης, οι εκπρόσωποι των δήμων πραγματοποίησαν πορεία προς το Υπουργείο Εσωτερικών όπου και παρέδωσαν στον ίδιο τον Υπουργό, κ. Γιαννίτση το ψήφισμα που προέκυψε από τη Γενική Συνέλευση, αποσπώντας υποσχέσεις για την αύξηση της χρηματοδότησης για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Γιώτα Αγγελέτου – Αντιδήμαρχος Σκοπέλου
giotalazarou@yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.