Σελίδες

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Από την Αγρυπνία στην Αγία Μαρίνα

Την Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012 πραγματοποιήθηκε Αγρυπνία στο εξωκκλήσι της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης, στο Κάστρο, μέσα σε μια ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα. Παρά τον καύσωνα, και την αναμενόμενη άπνοια που επικρατούσε στο Κάστρο, και ιδιαίτερα στο Ναό της Αγίας Μαρίνης, πλήθος σκιαθιτών αλλά και επισκεπτών του νησιού ήρθαν να συμμετάσχουν κι αυτοί στην πανήγυρη.
Ο Ναός της Μεγαλομάρτυρος δεσπόζει στο υψηλότερο σημείο του Φρουρίου, κάτω από το ονομαστό ‘‘Κανόνι της Αναγκιάς’’ ή αλλιώς ‘‘Μπαρμπεράκι’’. Χτίστηκε τον...
17ο αιώνα όπως και οι περισσότερες Εκκλησίες του Φρουρίου, και όταν εκατοικείτο το Κάστρο αποτελούσε και Ενορία, μια από τις 3 οι τέσσερις ενορίες, μαζί με τον Ναό του Χριστού, το Ναό του Αγίου Νικολάου και το Ναό του Αγίου Βασιλείου.
Από την παλαιά Εκκλησία σώζονται η Εφέστιος Εικόνα της Αγίας Μαρίνης, πλαισιωμένης από σκηνές του Μαρτυρίου της, ιστορημένη το 1752, καθώς και ένα Λάβαρο της Αναστάσεως, έργο πιθανώς του 18ου αιώνα. Σε αυτό ο εικονογράφος αντιγράφει δομές της Κρητικής Σχολής, ενώ το έργο εκπροσωπεί το δυτικό τύπο Αναστάσεως, στο αριστερό άκρο της οποίας απεικονίζεται και η Αγία Μαρίνα.
Ανακαινίστηκε την δεκαετία του ‘50 και έκτοτε στην μνήμη της Αγίας τελείται Αγρυπνία, με την επιμέλεια της οικογένειας Νικολάου και Μαριάνθης Διολέττα, που επιμελείται και εξωραΐζει όλο το χρόνο το Ναό Της.
Η Αγρυπνία ξεκίνησε στις 8:00μ.μ. με την Ακολουθία του Αποδείπνου και του Μεγάλου Εσπερινού. Μετά το πέρας του Εσπερινού και της Αρτοκλασίας, μετέβησαν όλοι στο προαύλιο χώρο του Ναού της Γεννήσεως του Χριστού, για τη διανομή του άρτου, καφέ και άλλων κερασμάτων, ενώ ο παπά-Γιώργης Σταματάς, ανέγνωσε το διήγημα του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη ‘‘Φτωχὸς Ἅγιος’’ .
Την ευλογημένη αυτή συνήθεια να διαβάζονται διηγήματα είτε του Παπαδιαμάντη είτε του Μωραϊτίδη, στην λεγόμενη ‘‘Διακοπή της Αγρυπνίας’’, σχετιζόμενα με την Εορτή ή τον τόπο όπου τελείται η Αγρυπνία, την καθιέρωσε εδώ και 40 χρόνια ο παπά-Γιώργης Σταματάς, Αρχιερατικός Επίτροπος Σκιάθου, την οποία και αγκάλιασαν όλοι οι πανηγυριστές των Εξωκκλησίων της Σκιάθου, με αγάπη. Η Εκκλησιαστική μας Παράδοση τοποθετεί στο σημείο αυτό την Ανάγνωση του Συναξαρίου, δηλαδή του βίου του εορταζόμενου Αγίου ή άλλης ομιλίας σχετικής με το περιεχόμενο της Εορτής. Στο πλαίσιο αυτό και η ανάγνωση του λαϊκού Συναξαρίου, όπως θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τα διηγήματα των δύο Αλεξάνδρων της Σκιάθου, αποτελεί τη φυσική συνέχειά Της. Και είναι ιδιαίτερα κατανυκτικό να βρίσκεται κανείς στο Κάστρο και να ακούει στον τόπο όπου συνέβησαν ‘‘Τὸν Ἀβασκαμό τοῦ Ἀγᾶ’’ ή ‘‘Τὸν Γάμο τοῦ Καραχμέτη’’, μέσα στο ημίφως των κεριών και των λύχνων.
Η Αγρυπνία συνεχίστηκε κατόπιν με τον Όρθρο, όπου εψάλη και ο Πολυέλεος, στοιχείο δομικό της σκιαθίτικης Αγρυπνίας, και την Θεία Λειτουργία, που έληξε τις πρώτες πρωινές ώρες. Ευχή όλων η Αγία να προστατεύει το νησί, τους πανηγυριστές της και ιδιαίτερα τον Νικόλαο Διολέττα και την οικογένειά του που επιμελούνται το Εξωκκλήσι Της με τόση φροντίδα.
Κωνσταντίνος Κουτούμπας / filoitoukastrou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.