Σελίδες

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Δ. Καραθανάσης: Ζητάμε από την ΔΗΚΕΣ να αντιληφθεί επιτέλους τι σημαίνει αθλητισμός

Τον επί σειρά ετών πρόεδρο του Α.Ο. Σκοπέλου, παλαίμαχο ποδοσφαιριστή και φίλαθλο Δημήτρη Καραθανάση συναντήσαμε για να μας μιλήσει για τον αθλητισμό στο νησί, αλλά και για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την ομάδα του Α.Ο. Σκοπέλου. Ο κ. Καραθανάσης αφού επανέλαβε τη θέση του ότι ο Αθλητικός Όμιλος Σκοπέλου είναι η ναυαρχίδα του Αθλητισμού στο νησί και υποστήριξε ότι όσα χρήματα δόθηκαν για τον Όμιλο ήταν ανταποδοτικά τόσο σε σχέση με την διαφήμιση του ονόματος της Σκοπέλου, όσο και με την ευεργετική επίδραση του αθλητισμού στους αθλητές που πέρασαν αυτά τα χρόνια από τις ομάδες, μας είπε:
Ο Αθλητικός Οργανισμός και η ΔΕΠΑΣ, που υπήρχαν παλιότερα, είχαν την ευθύνη για τα αθλητικά δρώμενα του νησιού και είχαν επιτύχει πολλά πράγματα. Η σημερινή διάδοχη κατάσταση (ΔΗΚΕΣ) είναι ένα νεκρό κομμάτι του Δήμου στον...
τομέα του αθλητισμού, ένα τομέα που μπορούσε με μηδαμινό κόστος κάνει πολλά.
Πώς μπορούσε ή μπορεί να γίνει αυτό;
Αν υπήρχε συνεργασία με τον Α.Ο. Σκοπέλου ή το Δ.Σ. της ΔΗΚΕΣ είχε σαν μέλος του έναν άνθρωπο του Α.Ο. Σκοπέλου θα ήταν καλύτερα τα πράγματα. Θα μπορούσαν από κοινού να δραστηριοποιήσουν τους φίλαθλους του νησιού και να πραγματοποιηθούν όπως παλιά ποδηλατικοί γύροι, αγώνες ανωμάλου δρόμου, κλασικός αθλητισμός με την βοήθεια του «Κεραυνού» και του Α.Ο. Γλώσσας, ομαδικά αθλήματα στο ανοιχτό και κλειστό γυμναστήριο.
Γίνονται αυτά χωρίς χρήματα;
Το να κάνεις έναν ποδηλατικό γύρο Σκόπελο – Στάφυλο και επιστροφή ή για τα μικρότερα παιδιά μέχρι το ραδιοφάρο, όπως γινόταν παλιά και δώσεις μερικά βραβεία συμμετοχής, υπάρχει ικανοποίηση σε όλους και δεν χρειάζονται χρήματα.
Ζητάτε από το ΔΗΚΕΣ να ρίξει το βάρος και στον αθλητισμό;
Ζητάμε ή από το Δημοτικό Συμβούλιο ή από το Δ.Σ. της ΔΗΚΕΣ να αντιληφθεί επιτέλους ότι ένας από τους 4 τομείς που είναι στην αρμοδιότητά της είναι και ο Αθλητισμός. Να μην πιάσουμε τώρα και το Παιδεία και Πολιτισμός γιατί και εκεί έχουμε κάποια θεματάκια, αλλά θα τα πούμε εν καιρώ.
Έχει ζητηθεί να γίνει μια ημερίδα για το Αθλητισμό για να ακουστούν πολλές απόψεις. Γιατί δεν έγινε;
Το ζητήσαμε από τον Σεπτέμβριο του 2011. Ο Δήμαρχος μας υποσχέθηκε ότι θα γίνει μια ημερίδα που θα περιλαμβάνει το τρίπτυχο Παιδεία – Πολιτισμός – Αθλητισμός αλλά δεν έγινε ποτέ. Και έδω δεν μπαίνει θέμα οικονομικής κρίσης γιατί για να κάνεις μια ημερίδα δεν χρειάζονται χρήματα. Αντιθέτως σε περιόδους κρίσης σαν και αυτή που περνάμε ο αθλητισμός και ο πολιτισμός δημιουργούν τις κατάλληλες αντιστάσεις, δημιουργεί συνοχή της κοινωνίας...
Γιατί δεν γίνονται όλα αυτά που ακούγονται εύκολα; Όλοι λένε ναι στον μαζικό αθλητισμό.
Εδώ έχουμε και άλλο θέμα. Σε κάποιο δημοτικό συμβούλιο που ξεκίνησε μια συζήτηση για τον αθλητισμό, σύμβουλοι της πλειοψηφίας εγκαλούσαν το Α.Ο. Σκοπέλου γιατί δεν κάνει μαζικό αθλητισμό, αγνοώντας ότι την αποκλειστική ευθύνη για τον μαζικό αθλητισμό, σύμφωνα με το καταστατικό της, την έχει η ΔΗΚΕΣ.
Με τον Πρόεδρο της ΔΗΚΕΣ έχετε συζητήσει για όλα αυτά που μας λέτε;
Έχουμε μιλήσει και μου πρότεινε να μπω ως μέλος στο Δ.Σ. της ΔΗΚΕΣ και να ασχοληθώ με τον τομέα του Αθλητισμού, μεταφέροντάς μου ταυτόχρονα και την σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου. Μετά χαράς δέχθηκα να βοηθήσω λόγω εμπειρίας ή αν θέλετε αγάπης γενικά με τον αθλητισμό, του είπα όμως ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζουμε που θέλουμε να πάει το καράβι που λέγεται αθλητισμός, τι στόχους και τι προοπτικές θέλουμε να του δώσουμε.
Φυσικά δεν μπορώ να συμμετέχω σε ένα Δ.Σ. που το κομμάτι που λέγεται αθλητισμός το έχει απαξιωμένο.
Αν ξεκαθαρίζατε τα πράγματα σε μια πλατιά και ανοιχτή συζήτηση;
Ήταν ένας καλός τρόπος, θα υπήρχαν πολλές απόψεις, αλλά θα μπορούσαμε να συγκλίνουμε και να αποφασίσουμε πως θα βαδίσουμε.
Κάνατε μια πρόταση για αναστολή των δραστηριοτήτων του Α.Ο. Σκοπέλου μέχρι την λήξη της θητείας του σημερινού Δημάρχου. Μερικοί τον χαρακτήρισαν αντιπολίτευση προς τη σημερινή δημοτική αρχή. Είναι έτσι;
Δεν υπήρχε καμία πολιτική σκοπιμότητα. Δεν έχω σκοπό να σιγοντάρω πολιτικές καταστάσεις, αλλά μόνο αθλητικές. Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι μπροστά στον αθλητισμό την πολιτική την βάζω σε δεύτερη μοίρα. Δεν υπάρχει λόγος για διχασμό, εμείς και αυτοί...
Μερίδιο ευθύνης έχουν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων;
Βεβαίως επειδή δεν αντέδρασαν. Μίλησα μαζί τους και τους ζήτησαν να καταθέσουν κοινή πρόταση για σύγκλιση δημοτικού συμβουλίου. Μου απάντησαν ότι πρέπει να συμφωνήσουν και οι τρεις. Περιμένω να συμφωνήσουν, έστω και σε αυτό και από εκεί θα φανεί πως βλέπουν και αυτοί το θέμα αθλητισμός στη Σκόπελο.
Το ποδόσφαιρο «έφαγε» τα άλλα αθλήματα του Α.Ο.;
Η δραστηριοποίηση του μπάσκετ και του βόλεϊ στο Α.Ο. έγινε επί προεδρίας μου και τα έξοδα των μετακινήσεων ήταν αισθητά λιγότερα από το ποδόσφαιρο γιατί οι αγώνες ήταν λιγότεροι, όπως και οι αθλητές – αθλήτριες.
Καμία ομάδα δεν αφήσαμε ακάλυπτη σε αθλητικό υλικό, προπονητές, μετακινήσεις. Όταν έγινε η δραστηριοποίηση αυτών των τμημάτων, παραδώσαμε στην επόμενη διοίκηση του κ. Σκούρα 1.800.000 δραχμές, έχοντας τακτοποιήσει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις των ομάδων και 3 τμήματα σε λειτουργία.
Τα τμήματα έπαψαν να λειτουργούν με την αποχώρηση των γυμναστών που είχαμε και οι οποίοι αγαπούσαν τα συγκεκριμένα αθλήματα. Δεν υπήρξε διάδοχη κατάσταση γιατί οι συνάδελφοί τους που τους αντικατέστησαν δεν είχαν το ίδιο μεράκι...
Αυτή τη στιγμή το βόλεϊ γυναικών του Α.Ο. Σκοπέλου έχει πάνω από 25 αθλήτριες χάρη στον προπονητή Γιάννη Τσακάλη που του αρέσει το συγκεκριμένο άθλημα. Αν ο Γιάννης, ή ο “Χ” Γιάννης σταματήσει να ενδιαφέρεται γι΄αυτό ή πάρει κάποια μετάθεση και δεν υπάρξει διάδοχη κατάσταση το τμήμα θα ατονίσει.
Τι πρόκειται να γίνει; Διαλύεται ο Α.Ο. ή υπάρχει περίπτωση επανεκκίνησης της ομάδας;
Πρέπει να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο να συζητήσουμε και να κατασταλάξουμε. Μπορεί να έχουν δίκιο και όσοι εκφράζουν την άποψη, κύρια από την efimerida-sporades, ότι η ομάδα δεν πρέπει να έχει αγωνιστικό τμήμα, αρκεί να μας πείσουν γι΄ αυτό. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει ένα τέλμα. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις μετά από μία συζήτηση που θα προκαλέσει η σημερινή δημοτική αρχή.
Αυτή τη χρονιά θα υπάρξει κενό και αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι η όσο το δυνατόν διατήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων.