Σελίδες

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Πρωτοβουλίες για τον φάρο στη νησίδα Ρέπι

Mε πρωτοβουλία του Τοπικού Τμήματος Σκιάθου του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» στάλθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου επιστολή στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού με θέμα τη λήψη άδειας για διοργάνωση εκπαιδευτικών και περιβαλλοντικών δράσεων στο φάρου της νησίδας Ρέπι καθώς επίσης και για εργασίες καθαρισμού και ευπρεπισμού του κτηρίου του Φάρου.
Οι δύο φορείς έχουν στόχο να κινητοποιούν κατοίκους και φίλους του νησιού ώστε να βοηθούν στην πολιτιστική του ανάπτυξη, να αφυπνίζουν ήθη και έθιμα, και να ανακαλύπτουν την ιστορία του τόπου. Στα τελευταία χρόνια της...
συνεργασίας τους, έχουν διοργανώσει από κοινού και μεμονωμένα πολλές δράσεις ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σκιάθου.
Σκοπός της παραπάνω πρωτοβουλίας και στα πλαίσια του προγράμματος της τριετίας «Οδηγοί στην Κοινωνία. Γνωρίζουμε το παρελθόν δημιουργούμε το μέλλον» είναι τα παιδιά να γνωρίσουν την ιδιαίτερη φύση της νησίδας αλλά και το ιστορικό κτήριο.
Λίγα λόγια για τη νησίδα και το Φάρο
Το Ρέπι είναι μία μικρή ακατοίκητη νησίδα των Βορείων Σποράδων και βρίσκεται ανατολικά της Σκιάθου σε γεωγραφικό πλάτος 39ο 08΄ 48΄΄ και γεωγραφικό μήκος 23ο 31΄ 42΄΄. Το ύψος του πέτρινου κυλινδρικού πύργου του είναι 15,1 μέτρα , το εστιακό του ύψος είναι 42 μέτρα και η φωτοβολία του φθάνει τα 16 ναυτικά μίλια.
Ο Φάρος της νησίδας Ρέπι κατασκευάστηκε το 1914 από Γάλλους τεχνικούς χαρακτηρίζεται από έντονα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και είναι διατηρητέο μνημείο της νεότερης αρχιτεκτονικής.
Ο Φάρος ανήκει στο Δίκτυο Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και η νησίδα Ρέπι ανήκει διοικητικά στον Δήμο Σκιάθου.
Από την επικοινωνία με την Υπηρεσία Φάρων του Γ.Ε.Ν. στην οποία ανήκει η ευθύνη για την διαχείριση του δικτύου των Φάρων, προέκυψε η ανάγκη σύστασης μελέτης αποκατάστασης του Φάρου από ειδικό αρχιτέκτονα. Στη συνέχεια οι δύο φορείς αποτάθηκαν στον κ. Πρώιο, αρχιτέκτονα, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και πρόεδρο της Τοπικής Επιτροπής Βορείων Σποράδων της ΕΛΛΕΤ, ώστε να αναλάβει τη σύσταση της μελέτης. Ο κ. Πρώιος αποδέχθηκε την πρόταση και επισκέφτηκε μαζί με μέλη του Συλλόγου τη βραχονησίδα τον Οκτώβριο, για να εκτιμήσει την κατάσταση του κτηρίου.
Ακολούθως από κοινού το Τοπικό Τμήμα ΣΕΟ, η Τοπική Επιτροπή Βορείων Σποράδων της Ελληνικής Εταιρείας και ο πολιτιστικός «Η Σκιάθος», απέστειλαν στις αρχές Νοεμβρίου στην Υπηρεσία Φάρων, την έκθεση αυτοψίας που αφιλοκερδώς συνέταξε ο κ. Πρώιος.
Μέσα από την συνεργασία των φορέων του νησιού και την απαραίτητη συμβολή και καθοδήγηση της Υπηρεσίας θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να προχωρήσουν τα έργα επισκευής και αξιοποίησης αυτού του σημαντικού μνημείου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.