Σελίδες

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Ομιλία του Δημάρχου Σκοπέλου στην εκδήλωση για την «Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος»

Εκδήλωση για την «Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος» πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 11.15 π.μ. στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βόλο.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων η εκδήλωση συνεχίστηκε στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας με άναμμα κεριών στη μνήμη των 6.000.000 Εβραίων του Ολοκαυτώματος. Ακολούθησαν προσφωνήσεις από τους Κωνσταντίνο Αγοραστό, Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Μαρσέλ Σολομών, Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, ομιλία από τον Κωνσταντίνο Λούλη, Επίτιμο Πρόξενο Ολλανδίας Κεντρικής Ελλάδας και τιμητικές διακρίσεις σε Δημάρχους του Νομού Μαγνησίας.
Μεταξύ των τιμηθέντων και ο Δήμαρχος Σκοπέλου Γιώργος Μιχελής για την συμπαράσταση, περίθαλψη και κάλυψη που παρείχαν οι κάτοικοι των χωριών Γλώσσας και Κλήματος σε ομόθρησκους, κατά την περίοδο της ναζιστικής κατοχής.
Ο Γιώργος Μιχελής στη σύντομη ομιλία του είπε:
«Θέλω να ευχαριστήσω την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου και...
τον Πρόεδρό της κ. Μαρσέλ Σολομών για την πρωτοβουλία τους να τιμήσουν το Δήμο Σκοπέλου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Εθνική Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.
Είχα την τύχη και την τιμή να γνωρίσω τους Γλωσσώτες που με κίνδυνο της ζωής τους βοήθησαν Εβραίους φυγάδες να ξεφύγουν από τα χέρια των διωκτών τους και να μην καταλήξουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Είναι εδώ μαζί μας σήμερα ορισμένοι από τους απογόνους τους, για να μοιραστούν μαζί μας αυτές τις σημαντικές και συγκινητικές ανθρώπινες στιγμές. Ο γυιός του Στέφανου Κορφιάτη Χρήστος, η κόρη του Ντίνα Παπαγεωργίου και ο εγγγονός του Γιάννης Πολύζος.
Επιτρέψτε μου αντί άλλων σχολίων, να διαβάσω μια επιστολή που έλαβε η Μαγδαληνή Μιτζελιώτη στις 10.1.2000 από το Ίδρυμα Survivors of the Shoah.
«Αξιότιμη Κυρία Μιτζελιώτη
Με την κατάθεση της προσωπικής μαρτυρίας που μας εμπιστευτήκατε δώσατε στις επόμενες γενιές την ευκαιρία να βιώσουν μια προσωπική σχέση με την ιστορία.
Η συνέντευξή σας θα διαφυλαχτεί προσεκτικά στην πιο σημαντική Βιβλιοθήκη Μαρτυριών της SHOAH. Στο απώτερο μέλλον ο κόσμος θα μπορεί να γνωρίσει ένα πρόσωπο, να ακούσει τη φωνή του και να παρακολουθήσει την ιστορία της ζωής του. Θα μπορέσει να αφουγκραστεί και να μάθει τα γεγονότα έτσι ώστε να καταγράψει στη μνήμη του για πάντα αυτήν την ανείπωτη ιστορία.
Τεκμήριο εσωτερικού σθένους και πνευματικής γενναιοδωρίας, η προσωπική σας μαρτυρία αποτελεί ανεκτίμητη προσφορά στο έργο μας.
Δεχτείτε παρακαλούμε τις πιο εγκάρδιες ευχαριστίες μας
Στήβεν Σπίλμπεργκ
Πρόεδρος»
Τέλος, κλείνοντας, θέλω να αναφέρω τα ονόματα των 14 Εβραίων που βρήκαν άσυλο στη Γλώσσα και βγήκαν σώοι από τη θύελλα.
Ισαάκ Λεών, Ενριέττα Λεών, Ζαλ Λεών, Μπέρτα Ματαθία, Μωρίς Λεών, Ηλίας Κοέν, Ιωάννα Κοέν, Γιουδά και Βικτώρια Λεών, Νίνα Καμχή, Νίκος Λεών, Σολομών Μόλχο, Σαρίνα Σαλτιέλ και Ισσάκ Ρούσο.
Τιμή και δόξα στους Γεώργιο και Μαγδαληνή Μιτζελιώτη, Στέφανο και Μαγδαληνή Κορφιάτη και όλους τους Γλωσσώτες και Κληματιανούς που συμμετείχαν σε αυτές τις ηρωϊκές πράξεις.»

2 σχόλια:

  1. Σημαντικό μέρος της ιστορίας του νησιού μας. Am Yisrael chai - Τα παιδιά του Ισραήλ ζουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οι ΕΒΡΑΟΙ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ

    ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ ??

    ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

    ΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ \

    ΤΗΣ ΤΡΙΠΛΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ 1940- 1944

    ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΙΜΗΘΟΥΝ ???


    ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΛΛΑ ΤΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

    Δ.ΘΕΟΔΩΡΕΛΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.