Σελίδες

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Η σημασία της διατροφής στην ανάπτυξη του καρκίνου μαστού

Γράφει ο
XEIΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ
Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος του γυναικείου πληθυσμού στις αναπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου. Δεδομένου ότι η επίπτωση της νόσου συνεχώς αυξάνεται, ενώ η γενετική σύνθεση του πληθυσμού δεν μεταβάλλεται, φαίνεται ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο: η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης και η κακή διατροφή.
Η παχυσαρκία είναι ένα σημαντικό πρόβλημα της σύγχρονης εποχής. Περίπου το 37% των γυναικών της χώρας μας έχουν σωματικό βάρος μεγαλύτερο του φυσιολογικού. Πρωτογενής πρόληψη του καρκίνου του μαστού μπορεί να επιτευχθεί όταν ο δείκτης μάζας σώματος (= βάρος δια ύψος στο τετράγωνο) είναι 18,5 — 24.
Ο πληθυσμός της Κρήτης βρέθηκε να έχει τους...
λιγότερους θανάτους από καρκίνο και έμφραγμα μυοκαρδίου. Η κύρια πηγή λίπους — λαδιού στη διατροφή των Ελλήνων ήταν το ελαιόλαδο (τα μονοακόρεστα αποτελούσαν το 29% της συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας) με μέση ημερήσια κατανάλωση 70-ΙΟΟ γρ. Όμως σήμερα η χρήση του έχει ελαττωθεί πολύ και έχει αντικατασταθεί με σπορέλαια. Το ελαιόλαδο πιστεύεται ότι ελαττώνει τον κίνδυνο καρκίνου λόγω του μονοακόρεστου ελαικού οξέος που είναι ανθεκτικό στις οξειδώσεις και λόγω της μεγάλης ποικιλίας των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει (τοκοφερόλες, πολυφαινόλες, φυτοστερόλες, σκουαλένιο κλπ.). Οι ουσίες αυτές δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που φαίνεται να είναι το αίτιο της έναρξης της καρκινικής διεργασίας.
Η μείωση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών από τον ελληνικό πληθυσμό κατά τα τελευταία χρόνια είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που σχετίζεται με αύξηση της συχνότητας του καρκίνου μαστού. Συνεπώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού παίρνει λιγότερο από το 60% των συνιστώμενων ποσοτήτων αντιοξειδωτικών — αντικαρκινικών βιταμινών ημερησίως, όπως η βιταμίνη Α και τα καροτενοειδή, οι τοκοφερόλες (βιταμίνη Ε), η βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ. Ανεπαρκής είναι επίσης η λήψη αντιοξειδωτικών ουσιών όπως οι πολυφαινόλες, τα φλαβονοειδή, οι λιγνίνες, οι φυτοστερόλες, οι κατεχίνες (τσάι του βουνού, σταφύλια), η ρεσβερατρόλη (σταφύλια, κρασί, φυστίκια) και η γενιστείνη (σόγια, όσπρια, και άλλα φυτικά προιόντα). Όμως τα ερευνητικά δεδομένα μέχρι σήμερα είναι ανεπαρκή για να θεμελιώσουν την προστατευτική δράση των φυτοοιστρογόνων στο καρκίνο του μαστού.
Τέλος μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή υψηλή κατανάλωση οινοπνεύματος ευνοεί τον καρκίνο του μαστού.
Συνοπτικά θα λέγαμε ότι στην πρωτογενή πρόληψη του καρκίνου μαστού μπορεί να συμβάλει το χαμηλό σωματικό βάρος, η καθημερινή μέτρια έως έντονη σωματική άσκηση, 500-600γρ. φρούτων και λαχανικών καθημερινά, και η συχνή χρήση ελαιόλαδου. Το κόκκινο κρέας θα πρέπει να αντικατασταθεί από θαλασσινά και ψάρια (500-6ΟΟγρ / εβδομάδα). Επίσης θα πρέπει να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά. Τέλος το καλό πρωινό με δημητριακά που περιέχουν διαιτητικές ίνες και εμπλουτισμένα με φυλλικό οξύ, σίδηρο και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά, γάλα με χαμηλά λιπαρά και φρούτα ή φυσικοί χυμοί φρούτων, θα πρέπει να γίνει καθημερινή συνήθεια από την παιδική ηλικία.
KOΛΟΒΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ MD.M.Sc
XEIΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ
Πτυχιούχος Ιατρικής Αθηνών
-Ειδίκευση στην πανεπιστημιακή Μαιευτική –Γυναικολογική κλινική του ΑΡΕΤΑΙΕΙΟΥ νοσοκ.Αθηνών
-Εξειδίκευση στις παθήσεις μαστού στο αντικαρκινικό ογκολογικό νοσοκ. Αθηνών ‘’ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ’’
-Μέλος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού (ΕΧΕΜ)
Βόλος / Γκλαβάνη 44 & Ερμού, τηλ. 2421034585
Σκόπελος / Περιοχή Μώλου, τηλ. για ραντεβού 6985860638

1 σχόλιο:

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.