Σελίδες

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την άφιξη της Task Force και για την εγκληματική υποβάθμιση της Σκοπέλου

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, με αφορμή την άφιξη της Task Force στη Σκόπελο σήμερα και αύριο, αλλά και για την εγκληματική, όπως χαρακτηρίστηκε, υποβάθμιση του νησιού, πραγματοποιήθηκε πριν λίγη ώρα στην παραλία μετά από κάλεσμα της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα, στο οποίο ανταποκρίθηκαν πάρα πολλοί Σκοπελίτες, διαφόρων πολιτικών απόψεων.
Στη μεγάλη συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισμό, εκ μέρους των δημοτικών υπαλλήλων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ο Γιώργος Γούλας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι τη χρονιά που πέρασε οι δημοτικοί υπάλληλοι βρέθηκαν στο στόχαστρο των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο και περίπου 6.000 σχολικοί φύλακες και δημοτικοί αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με τους περισσότερους απ' αυτούς να έχουν πάρει το δρόμο της απόλυσης. Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται και ενόψει του Φεβρουαρίου, οπότε και υπολογίζεται άλλοι τόσοι δημοτικοί υπάλληλοι να βρεθούν στο δρόμο.

Την ίδια στιγμή επιταχύνονται οι εξελίξεις στη μετατροπή των δήμων σε φορομπηχτικά - φοροεισπρακτικά εργαλεία καθώς στόχος της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι η κατάργηση των ΚΑΠ και η χρηματοδότησή τους από την είσπραξη του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. Εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης  - ΔΝΤ - Κεφαλαίου, οι Δήμοι εξελίσσονται σε ιμάντες μεταφοράς της...
αντεργατικής πολιτικής υλοποιώντας προγράμματα "κοινωφελούς" απασχόλησης με εξευτελιστικές αμοιβές, ενώ τομείς των δημοτικών υπηρεσιών παραδίδονται στο μεγάλο κεφάλαιο, με τα βάρη των ανταποδοτικών τελών να μετακυλίονται στις πλάτες των δημοτών.

Όσον αφορά στην Task Force, επισήμανε ότι η αποστολή της είναι η παροχή τεχνογνωσίας στην κυβέρνηση για την προώθηση των αντιδραστικών αλλαγών στο Δημόσιο και τους Δήμους, με τη σύμφωνη γνώμη των δημοτικών αρχών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της "συνεισφοράς" της  "Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα", όπως είναι η επίσημη ονομασία της Task Force, ήταν και η παροχή συμβουλών για το "συμμάζεμα" της φορολογικής διοίκησης, που είχε ως θύμα, ανάμεσα στα άλλα, και τη ΔΟΥ Σκοπέλου, με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα για το νησί.

Μέσω της αξιολόγησης των δομών εξάλλου, σε συνεργασία και με άλλες ομάδες συμβούλων που υποστηρίζουν τεχνικά την εκπλήρωση των μνημονιακών δεσμεύσεων, στόχος είναι και ο εντοπισμός τυχόν πλεονάζοντος προσωπικού.

Ο ομιλητής κάλεσε τους εργαζομένους να είναι σε εγρήγορση για την απόκρουση όποιων αρνητικών εξελίξεων, ενισχύοντας τον ταξικό πόλο στο κίνημα, με πρώτο βήμα την πανελλαδική στάση εργασίας της Παρασκευής 10 Ιανουαρίου, που έχει προκηρυχθεί ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων με αφορμή τη δίκη των συνδικαλιστών δημοτικών υπαλλήλων για τις κινητοποιήσεις του 2011.

Παίρνοντας το λόγο η Κέρυ Ραμαντάνη είπε ότι οι πολιτικές που προωθούνται με πρόσχημα την κρίση σε όλες τις χώρες της Ευρώπης με μνημόνια, περικοπές δαπανών, χαράτσια, σάρωμα των εργασιακών δικαιωμάτων κ.ά. έχουν δρομολογηθεί εδώ και αρκετά χρόνια από τις συνθήκες του Μάαστρχτ και της Λισαβώνας. Είναι οι πολιτικές που εφαρμόζονται μέσω "μεταρρυθμίσεων" και "αναδιαρθρώσεων" και που έρχονται να εξειδικεύσουν σε κάθε τομέα διάφοροι γραφειοκράτες της Ε.Ε., τις συνέπειες των οποίων έχουμε δει όλοι στην Υγεία, την Παιδεία, το κλείσιμο των υπηρεσιών, την ερήμωση.

Αυτές τις πολιτικές ήρθε να εφαρμόσει, με τη συναίνεση των κυβερνήσεων και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου η Task Force ή αλλιώς ¨ομάδα δράσης για της Ελλάδα. Και, βέβαια, υπάρχουν δημοτικές αρχές που δεν διαφωνούν με τις κατευθύνσεις αυτές και προωθούν στα πλαίσια των Δήμων κοινωνικές δομές και δράσεις για να δείξουν ότι βοηθούν στη λύση, προσωρινά, προβλημάτων, χωρίς όμως να τα αντιμετωπίζουν ριζικά. Δίνουν έτσι άλλοθι για ωραιοποίηση αυτής της πολιτικής, η οποία παράγει φτώχεια, ενώ διευκολύνουν το κράτος να απαλλαγεί από βασικές του υποχρεώσεις προς τους πολίτες, στρώνοντας το δρόμο για τον αντιλαϊκό "Δήμο του μέλλοντος".

Εγκληματική υποβάθμιση

Κλείνοντας η Κέρυ Ραμαντάνη κάλεσε τους Σκοπελίτες να αντιδράσουν στην εγκληματική υποβάθμιση του νησιού, δυναμώνοντας την ταξική αλληλεγγύη, ώστε να μην είναι κανείς μόνος του μέσα στην κρίση και να παλέψουν:
-για την προστασία αυτών που πλήττονται από την αδηφάγο κρατική βία και απειλούνται με κατασχέσεις
-για να έχουν όλοι οι πολίτες πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας.
-για να στελεχωθεί άμεσα το Κ.Υ. και να αναβαθμιστεί η λειτουργία του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου και να υπάρχει μόνιμα γιατρός στη Γλώσσα.
-για να σταματήσει η υποβάθμιση των σχολείων μας.
-για να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο το κλείσιμο του ΕΠΑΛ, που είναι σχεδόν βέβαιο, παρά τις διαψεύσεις που κυκλοφορούν
-για να στελεχώνονται τα σχολεία μας έγκαιρα με όλες τις ειδικότητες
-για να μην επιτρέψουμε να κλείσει καμιά άλλη δημόσια υπηρεσία/
-για να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας να εξυπηρετούμαστε στον τόπο μας και να μην είμαστε αναγκασμένοι να μετακινούμαστε για κανένα λόγο εκτός Σκοπέλου.
Το ψήφισμα

Στο τέλος της συγκέντρωσης διαβάστηκε και εγκρίθηκε το παρακάτω ψήφισμα:

«Εμείς οι κάτοικοι της Σκοπέλου, που συγκεντρωθήκαμε σήμερα στην παραλία, μετά το κάλεσμα της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα, εγκρίνουμε ομόφωνα τα πιο κάτω:

Καταδικάζουμε την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που υλοποιεί πιστά τις κατευθύνσεις της άρχουσας τάξης της χώρας μας, της ευρωπαϊκής ένωσης και του ΔΝΤ, οδηγώντας στη φτώχεια και την εξαθλίωση τα λαϊκά στρώματα της πατρίδας μας.

Είναι η ίδια πολιτική που ακολουθεί τις ράγες του ευρωμονόδρομου και στόχο έχει να πληρώσει την καπιταλιστική κρίση ο λαός. Θέλουν δια πυρός και σιδήρου να επιβάλουν την κατάργηση όσων κατακτήσεων είχε το εργατικό κίνημα της χώρας μας.

Αδιαφορούν για τη θέρμανση των λαϊκών νοικοκυριών.

Τσακίζουν το δικαίωμα στη στέγαση με τους πλειστηριασμούς και τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Ειδικότερα για τη Σκόπελο η πολιτική αυτή:
  • Απαξιώνει το Κέντρο Υγείας με την έλλειψη όχι μόνο βασικών ιατρικών ειδικοτήτων, αλλά και για την κάλυψη του Π.Ι. Γλώσσας και το γράψιμο φαρμάκων, καθώς και εξοπλισμού.
  • Υποβαθμίζει από 6θέσιο σε 4θέσιο το Δημοτικό Σχολείο Γλώσσας, ενώ σχεδιάζεται το κλείσιμο του ΕΠΑΛ στο Έλιος.
  • Κλείνει βασικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως η ΔΟΥ Σκοπέλου, ενώ σειρά παίρνει το ΙΚΑ, με συνέπεια την οικονομική αιμορραγία και ταλαιπωρία των Σκοπελιτών.
  • Εντείνει τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό μας με το καθεστώς ασυδοσίας που παρέχει στο εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Θεωρούμε πρόκληση για την κατάσταση του βιώνουμε την έλευση της Task Force στο Δήμο Σκοπέλου με τη σύμφωνη γνώμη της δημοτικής αρχής. Είναι οι επίσημοι σύμβουλοι των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που προβλέπουν ο "Καλλικράτης" και οι μνημονιακές δεσμεύσεις για τους δήμους, στους οποίους επιφυλάσσουν ρόλο φοροεισπράκτορα. Προωθούν τις διαθεσιμότητες - απολύσεις προσωπικού, τις ιδιωτικοποιήσεις "φιλέτων" για τους επιχειρηματίες.

Παλεύουμε για:
  • Κατάργηση κάθε φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, άμεση γενναία μείωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, επανασύνδεση παροχών φτωχών οικογενειών χωρίς προϋποθέσεις.
  • Κατάργηση κάθε χαρατσιού στην Υγεία, άμεση στελέχωση του Κ.Υ. με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Μόνιμος γιατρός στη Γλώσσα. Θεώρηση των βιβλιαρίων των ασφαλισμένων χωρίς προϋποθέσεις.
  • Να μην υποβαθμιστεί το Δημοτικό Σχολείο Γλώσσας, να μην καταργηθεί το ΕΠΑΛ. Κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς από την αρχή της χρονιάς, άμεση λειτουργία τμημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας.
  • Καθημερινή, δημόσια, ασφαλή και φτηνή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία.
  • Καμία μετακίνηση για συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες. Διεκπεραίωση όλων των υποθέσεων των πολιτών στη Σκόπελο. Να μην κλείσει το ΙΚΑ.
  • Καμία διαθεσιμότητα - απόλυση δημοτικού υπαλλήλου. Να μην ιδιωτικοποιηθεί καμία υπηρεσία. Μείωση 50% των ανταποδοτικών τελών.
Κλιμακώνουμε τους αγώνες μας.

Σκλάβοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε.»

Η Λαϊκή Συσπείρωση Καρπενησίου για την Task Force

Οι λαϊκές οικογένειες και οι εργαζόμενοι στο Δήμο πρέπει να πονηρευτούν, με βάση τη μέχρι σήμερα πείρα τους, για τους πραγματικούς στόχους της επίσκεψης της «Ομάδας Δράσης» (Task Force) της ΕΕ στο Καρπενήσι, σημειώνει η«Λαϊκή Συσπείρωση», υπογραμμίζοντας ότι στην ουσία ο Δήμος, οι υπηρεσίες του και οι εργαζόμενοί του, θα αποτελέσουν πεδίο δοκιμής με στόχο την προετοιμασία, νομοθέτηση και προώθηση νέων αντιδραστικών και αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην τοπική διοίκηση.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της: «Στην 19η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε στις 11 Δεκέμβρη 2013 θέσαμε το ερώτημα τι συμφωνίες έχει κάνει ή διαπραγματεύεται πίσω από τις πλάτες του Δημοτικού Συμβουλίου με τους Γερμανούς και άλλους της ΕΕ ο κ. Μπακογιάννης.

Απάντηση φυσικά δεν πήραμε. Λίγες μέρες μετά, ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι η ομάδα δράσης της ΕΕ επισκέφθηκε το Δήμο μας, ο οποίος όπως γράφηκε είναι ένας από τους 5 που έχουν επιλεγεί πιλοτικά για τη "δοκιμή" νέων αντιλαϊκών μεθοδεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ουσία, ο Δήμος, οι υπηρεσίες του και οι εργαζόμενοί του, θα αποτελέσουν πεδίο δοκιμής με στόχο την προετοιμασία, νομοθέτηση και προώθηση νέων αντιδραστικών και αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην τοπική διοίκηση.

Οι λαϊκές οικογένειες και οι εργαζόμενοι στο Δήμο πρέπει να πονηρευτούν, με βάση τη μέχρι σήμερα πείρα τους, για τους πραγματικούς στόχους αυτού του προγράμματος της ΕΕ. Πρέπει τους προβληματίσει και η μεθόδευση, το πέπλο σιωπής με το οποίο περιβάλλει η Δημοτική Αρχή της ΝΔ το θέμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.