Σελίδες

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Μητρικός θηλασμός: Νίκη για τη Ζωή

Πρωτοβουλίες της Διεύθυνσης Δημοσίας 
Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας
για την παγκόσμια εβδομάδα μητρικού
 θηλασμού «1-7 Νοέμβριου 2014»

Σεμινάριο Μητρικού θηλασμού την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Η Διεθνής κοινότητα καθιέρωσε την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού μέσα στον Αύγουστο. Στην Ελλάδα η Εβδομάδα αυτή γιορτάζεται κάθε χρόνο 1 με 7 Νοεμβρίου και ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1996. Το θέμα του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού «Μητρικός θηλασμός: Νίκη για τη Ζωή».

Οι στόχοι της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού είναι:


1. Η αναγνώριση των κινδύνων που ενέχει, αλλά και των ευκαιριών που παρέχει η παγκοσμιοποίηση για τις πρακτικές του μητρικού θηλασμού.


2. Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η παγκόσμια επικοινωνία για την ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας αλλά και...
του κοινού όσον αφορά στα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού και στα μειονεκτήματα της τεχνητής διατροφής.


3. Η προαγωγή του μητρικού θηλασμού και η πραγματοποίηση δράσεων στα πλαίσια της Παγκόσμιας Στρατηγικής για τη διατροφή του νεογνού και του νηπίου.


4. Η πιστή εφαρμογή του Διεθνούς Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων του Μητρικού Γάλακτος και υλοποίηση των σχετικών Αποφάσεων της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας.


5. Η δράση για τη δημιουργία συμμαχιών με άλλα πολιτικά και κοινωνικά κινήματα που αγωνίζονται για παγκόσμια δικαιοσύνη, ειρήνη και υγεία για όλους.


6. Η ολοκληρωμένη ενημέρωση και η ενδυνάμωση όλων των μελών της οργανωμένης κοινωνίας, προκειμένου να αναλάβουν δράση στην κοινότητα για την προστασία, προαγωγή και υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού.
  
 Τα Δέκα + 1 βήματα για την επιτυχία:

1. Όσο είστε έγκυος ενημερωθείτε από έγκυρες πηγές για το μητρικό θηλασμό. 
2. Ενημερώστε το γιατρό και τη μαία σας ότι επιθυμείτε να θηλάσετε και ζητήστε υποστήριξη γι’ αυτό. 
3. Ζητήστε να βάλετε το μωρό στο στήθος αμέσως μετά τον τοκετό. 
4. Ζητήστε να μην απομακρυνθεί το μωρό σας από το δωμάτιό σας όσο είστε στο μαιευτήριο. 
5. Ενημερωθείτε για τα σημάδια πείνας του μωρού σας, ώστε να το βάζετε στο στήθος όσο είναι ακόμη ήρεμο. 
6. Ξεκινήστε το θηλασμό από την πρώτη κιόλας ημέρα, ακόμα και εάν το γάλα σας είναι λίγο ή το μωρό δεν κάνει αρκετούς θηλασμούς. 
7. Προσφέρετε στο μωρό σας το στήθος, όσο συχνά και για όσο χρόνο αυτό επιθυμεί. 
8. Μην προσφέρετε τίποτα άλλο εκτός από μητρικό γάλα, εκτός εάν δοθεί οδηγία από τον παιδίατρο ότι υπάρχει ιατρική ένδειξη για συμπληρωματική διατροφή. 
9. Αποφύγετε τη χρήση πιπίλας ή άλλων θηλών τις πρώτες 40 μέρες ζωής του μωρού. 
10. Κατά την επιστροφή στο σπίτι, επικεντρωθείτε στη φροντίδα και τη διατροφή του μωρού σας. 

 Το πιο σημαντικό βήμα για την επιτυχία...

 Ζητήστε υποστήριξη και βοήθεια: 
 - Από το σύντροφό σας 
 - Από την οικογένειά σας 
 - Από τους επαγγελματίες υγείας που εμπλέκονται στη δική σας φροντίδα και του μωρού σας. 

Στο Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πραγματοποιούνται από 11ετίας μαθήματα Ψυχοπροφυλακτικής προετοιμασίας σε μέλλουσες μητέρες. Οι Μαίες του τμήματος έχοντας ως κινητήριο δύναμη την αγάπη για την μητέρα και το παιδί, εκτός από την γονεϊκή προετοιμασία, τόσο για τον τοκετό όσο και για την φροντίδα του βρέφους, βρίσκονται μέσα από την πολυετή εμπειρία τους, την συνεχή ενημέρωση για τον μητρικό θηλασμό και με την διαρκή στήριξη του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού, κοντά στις μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν. Στέκονται δίπλα τους στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια του θηλασμού, προσαρμόζοντάς τον στις ανάγκες της σύγχρονης μητέρας.

 Καθημερινά εξακολουθεί να λειτουργεί η ανοιχτή γραμμή θηλασμού στα τηλ: 2413 506290 -192 προσφέροντας χρήσιμες πληροφορίες, με παράλληλη βοήθεια κατ΄ οίκον όταν απαιτείται από τις Μαίες: Γεωργία Ντέλλα και Συρματένια Κουλακίδου.
Επίσης την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου και ώρα 10 π.μ. θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας - Π.Ε. Λάρισας ένα ξεχωριστό Ανοιχτό Σεμινάριο Μητρικού Θηλασμού με διανομή έντυπου υλικού για τις μέλλουσες μαμάδες και τις θηλάζουσες μητέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.