Σελίδες

Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Σκόπελος / Τελετή βράβευσης του Καθηγητή Γιάννη Σίσκου

Τον Σκοπελίτη καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς Γιάννη Σίσκο* τίμησε χθες, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Σκοπέλου σε μια τελετή που έγινε στον όμορφο και φιλόξενο χώρου του Αρχοντικού Βακράτσα, παρουσία πάρα πολλών Σκοπελιτών, μεταξύ των οποίων και ο τέως Δήμαρχος Σκοπέλου και νυν πρόεδρος του ΤΧΣ Γιώργος Μιχελής.
Ο Δήμαρχος Σκοπέλου απονένει αναμνηστική πλακέτα
στον Καθηγητή Γιάννη Σίσκο
Την βραδιά άνοιξε η κα Ελισσάβετ Μακαρατζή, η οποία παρουσίασε το "βιογραφικό"* του Καθηγητή και στη συνέχει τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης ο οποίος είπε:

«Διπλή η χαρά  και η συγκίνηση που νιώθω απόψε… 

-Από τη μια, συνεχίζουμε μια προσπάθεια που ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική μας θητεία, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς Σκοπελιτών -και όχι μόνο- που διαπρέπουν στις Επιστήμες, τα Γράμματα και τις Τέχνες και  φιλοδοξούμε να γίνει ένας μικρός καλοκαιρινός θεσμός, ενταγμένος στην ετήσια δραστηριότητα του Δήμου μας. 

-Από την άλλη, είναι το πρόσωπο που τιμάμε σήμερα το...
βράδυ και προσδίδει μια ακαδημαϊκή αύρα στη θερινή μας σύναξη. Βέβαια, ομιλώ για τον συντοπίτη μας,  Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς, τον Γιάννη τον Σίσκο.
Αφιερώνω το χρυσό μετάλλιο στην οικογένειά μου,
στην Σκόπελο και στην επιστημονική μου κοινότητα,
που με αγαπάει και με περιβάλλει με εμπιστοσύνη

-Δεν θα μακρηγορήσω, ούτε θα απαριθμήσω τις επιστημονικές περγαμηνές του Γιάννη. Ούτε θα του επιδαψιλεύσω τιμές, φιλοφρονήσεις και επαίνους, επειδή γνωρίζω τη μετριοφροσύνη και τη σεμνότητά του. Θέλω να σταθώ όμως στο γεγονός ότι η διαδρομή και η εξέλιξη του στην πανεπιστημιακή κονίστρα δεν είναι ένα τυχαίο συμβάν. Συνδύασε  αρετές της ναυτοσύνης που είναι εγγεγραμμένη στο DNA της καταγόμενης από τη Μιτζέλα οικογένειάς του με την κοπιαστική δουλειά.  Συνταίριασε την αποφασιστικότητα και την  ευστροφία που πάντα χαρακτήριζαν τους ανυπότακτους καπεταναίους, με τις θεωρητικές και πρακτικές παρακαταθήκες του πατέρα του Πελοπίδα, μαθηματικού και Γυμνασιάρχη Σκοπέλου, τις οποίες μπόλιασε με την αποστροφή του προς την ήσσονα προσπάθεια.

-Στην ανέλιξη του αυτή όμως, παρότι ήταν  αναγκαία η μακρόχρονη αναζήτηση της επιστημονικής γνώσης σε σπουδαία πανεπιστήμια του εξωτερικού, ποτέ δεν ξέχασε τη Σκόπελο. Ανατροφοδοτεί τις ερευνητικές του ανησυχίες, όποτε του δίνεται η ευκαιρία, «αρμέγοντας» από τη θυμοσοφία των ψαράδων,  των ξωμάχων, των τεχνιτών μας  τους οποίους καθημερινά συναναστρέφεται όταν είναι στο νησί. Αλλά και βαθαίνει τις ρίζες που δημιούργησαν οι πρόγονοί του με τη δική του οικογένεια, την οποία, βεβαίως έπληξε πρόσφατα ο αδόκητος χαμός του αδελφού του, Κώστα.
Ο πρόεδρος του ΤΧΣ Γιώργος Μιχελής στην χθεσινή τελετή βράβευσης
Και αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει η αποψινή μας σύναξη για  τη νέα γενιά της Σκοπέλου, προς την οποία στέκεται αρωγός και μέντορας ο Γιάννης, όποτε του ζητηθεί. Να αξιοποιήσουν όλα τα τάλαντα που προσφέρει αυτός ο τόπος με τον δικό τους κάματο, ώστε να αφήσουν κι αυτοί ανεξίτηλο το στίγμα τους σε όποιον τομέα δραστηριοποιούνται. Να είναι σίγουροι ότι θα τύχουν της ίδιας αποδοχής και τιμής, όπως  απόψε ο Γιάννης ο Σίσκος, από τους εκλεκτούς παρισταμένους.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις,  Γιάννη, σε καλώ να παραλάβεις μια λιτή αναμνηστική πλακέτα σε ένδειξη αναγνώρισης της πορείας και της προσφοράς σου από τον Δήμο Σκοπέλου.»

Χρυσό μετάλλιο έρευνας της Διεθνούς Εταιρείας 
Πολυκριτήριων Συστημάτων Αποφάσεων
(International Society on MCDM), το οποίο
απονέμετε πρώτη φορά σε Έλληνα
Ο κ. Σίσκος εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε όλους για την τιμή που του έγινε, δηλώνοντας για το χρυσό μετάλλιο έρευνας της Διεθνούς Εταιρείας Πολυκριτήριων Συστημάτων Αποφάσεων (International Society on MCDM), που του απονεμήθηκε στις 6 Αυγούστου στο Αμβούργο, το οποίο σημειωτέο απονέμετε πρώτη φορά σε Έλληνα, ότι:
«παρέλαβα αυτό το χρυσό μετάλλιο και το πιο φυσικό πράγμα που είχα να κάνω ήταν να το φέρω στη Σκόπελο…΄Εστι, λοιπόν το βραβείο από το λιμάνι του Αμβούργου έφθασε στην πατρίδα μας, την Σκόπελο.

Ο Καθηγητής Κώστας Βεργόπουλος κατά την χθεσινή
 ενδιαφέρουσα ομιλία του στο "Βακράτσα"
Ακολούθησε ομιλία του καθηγητή Κώστα Βεργόπουλου με θέμα «Ευρώ ή Δραχμή», λέγοντας ότι «πολύς θόρυβος γίνεται για τα δυο νομίσματα, χωρίς να υπάρχει ικανή εξήγηση και από τις δυο πλευρές, σε τί δηλαδή θα ωφελήσει η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα ή η παραμονή μας στο κοινό νόμισμα και πόσο αξιόπιστες είναι η κάθε μια από τις δύο επιλογές. Υπάρχει μια υποβόσκουσα δια μάχη, αλλά καθαρά συνθηματολογικού χαρακτήρα, χωρίς να υπάρχει από καμία πλευρά προσπάθεια για τεκμηρίωση και επιχειρήματα Αμφιβάλλω δε αν και οι υποστηρικτές της μιας ή της άλλης εκδοχής έχουν καταλάβει και οι ίδιοι τί εννοούν… Δεν έχω να πάρω θέση, θα σας εκθέσω το πρόβλημα και τα συμπεράσματα δικά σας…»
___________
• ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΣΚΟΣ

Ο Γιάννης Σίσκος γεννήθηκε στη Σκόπελο. 

Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Πήρε το DEA και το διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Πέτρου και Μαρίας Curie στην πληροφορική και την επιχειρησιακή έρευνα με υποτροφία της UNESCO. 

Κατά  την τριετία 1981-84, καθηγήτευσε στο Πανεπιστήμιο Paris-Dauphine, στη βαθμίδα του Maître de Conférence, απ’όπου πήρε και το κρατικό διδακτορικό δίπλωμα (Doctorat d’Etat ) στις επιστήμες διοίκησης. Στα  35 χρόνια του, διορίζεται στη βαθμίδα  του καθηγητή και στο γνωστικό αντικείμενο «Επιστήμη των Αποφάσεων» στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ειδικευμένος στα πολυκριτήρια συστήματα αποφάσεων καθώς και στα συστήματα μέτρησης της ποιότητας, έχει συγγράψει πληθώρα θεωρητικών άρθρων και βιβλίων και έχει εκπονήσει μελέτες για επιχειρήσεις και οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει ακόμα παραδώσει μαθήματα στα Πολυτεχνεία Τορίνου, Ecole des Mines  του Nancy, Arts et Metiers του Παρισιού και τα  Πανεπιστήμια Laval και Montreal του Καναδά, Μασσαλίας, Rouen, Βρυξελλών και Κύπρου καθώς και σε μεταπτυχιακά προγράμματα του Ε.Μ.Π. (Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου) και του Ο.Π.Α.(Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Προήδρευσε για αρκετά χρόνια στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, όπου ίδρυσε το πρώτο εργαστήριο συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων (ΕΡΓΑΣΥΑ) στην Ελλάδα, ενώ την τετραετία 1993-97 διετέλεσε Αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης. 

Διετέλεσε ακόμη πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Επιχειρησιακών Ερευνών (ΕΕΕΕ) για τρεις θητείες καθώς και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Επιχειρησιακής Έρευνας (IFORS). Συντονίζει για πάνω από είκοσι χρόνια την Ελληνική Ομάδα Εργασίας της ΕΕΕΕ «Πολυκριτήρια Ανάλυση Αποφάσεων». Σε σχετική ηλεκτρονική έκδοση της EURO, o Γιάννης Σίσκος συγκαταλέγεται παγκοσμίως στους πρωτοπόρους  της πολυκριτήριας ανάλυσης. To 2005, του απονεμήθηκε το Εθνικό Βραβείο και χρυσό μετάλλιο επιχειρησιακής έρευνας της ΕΕΕΕ. Από τον Νοέμβριο του 2001, είναι καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων. Πριν λίγες μέρες (6 Αυγούστου 2015) του απονεμήθηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας το χρυσό μετάλλιο έρευνας της Διεθνούς Εταιρείας Πολυκριτήριων Συστημάτων Αποφάσεων (International Society on MCDM) το οποίο απονέμετε πρώτη φορά σε Έλληνα.

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ
Γνωστικό αντικείμενο της
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.