Σελίδες

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Αντιπελάργηση

Οι γαρ πελαργοί δικαιοπραγείς όντες επί των πτερύγων βαστάζουσι τους γεγηρακότας 
(Λεξικό Σουΐδα)

Από τα παλιά επίσης χρόνια πίστευαν πως όταν οι γέροι πελαργοί χάσουν τη δύναμη και τα φτερά που τους ζεσταίνουν, τότε οι νεαροί πελαργοί αναλαμβάνουν τη διατροφή τους και μαδούν τα δικά τους φτερά για να σκεπάσουν με αυτά τους γονείς τους. Η δοξασία αυτής της συγκινητικής αυτοθυσίας ήταν τόσο πολύ διαδεδομένη στις παραδόσεις όλων των λαών, ώστε ο νόμος που στην αρχαιότητα υποχρέωνε τα παιδιά να γεροκομούν τους γονείς τους, είναι γνωστός με το όνομα "πελαργικός νόμος" και η ανταπόδοση των τροφείων από τα φιλόστοργα παιδία στους γονείς ονομάστηκε "αντιπελαργία" ή "αντιπελάργηση".

[www.ornithologiki.gr/ekdp/ciconia/gr/an/laographia.htm]

Αντιπελαργώ: Ανταποδίδω περιποίηση, φροντίδα. ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ: Η λέξη πήρε τη σημασία της από τους πελαργούς, που θεωρούνται πτηνά με αλτρουιστικά αισθήματα κυρίως από το γεγονός ότι μεταφέρουν στις φτερούγες τους, τους μεγαλύτερους από αυτούς (σημ. δική μου: τους γονείς τους)

Αντιπελάργωσις: Ανταπόδοση στοργικής φροντίδας.
[Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας, Αρχαίας – Μεσαιωνικής – Νέας, Πάπυρος, 2007]

Ποια μεγαλύτερη τιμή για το γονιό απ’ το παιδί που τον τιμά; Ποια μεγαλύτερη τιμή για...
το δάσκαλο απ’ το μαθητή που τον τιμά και διαλαλεί την τύχη να βρεθεί στο διάβα του και να σημαδέψει τη ζωή του; Πόσοι γονείς και πόσοι δάσκαλοι έχουν ή θα έχουν τέτοια τύχη; Πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η τιμή;
Φανταστείτε, λέει, τα παιδιά σου ή οι μαθητές σου να σε κάνουν γνωστό σε όλο τον κόσμο! Να πάρουν το όνομά σου, εσένα του νησιώτη, να το διαλαλήσουν σ’ όλο το νησί.  Να φτάσει, ας πούμε, ο κάθε Σκοπελίτης και να λέει «τον γνώριζα κι εγώ!» ή «είχα κι εγώ πιει κρασί μαζί του!». Να πάρουν το όνομά σου και να το κάνουν γνωστό σε όλη την Ελλάδα και να μη σταματούν πουθενά. Να κάνουν το όνομά σου γνωστό παντού. Στον κόσμο όλο. Να μάθουν στο Νεπάλ, στη Γερμανία, στη Νέα Υόρκη, στη Ρωσία και στην Κίνα:

ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ !

Δε σε γνώρισα, γνώρισα τα παιδιά σου. Δε σε γνώρισα, γνώρισα τους μαθητές σου. Όλοι μου μίλησαν για σένα. Όλοι τους έδειξαν στον κόσμο τι τους έμαθες. Έδειξαν στον κόσμο πώς τους σημάδεψε το πέρασμά σου. Δεν έπιναν μόνο νερό στο όνομά σου, αλλά έκαναν το όνομα αυτό σημαία των παραδοσιακών χορών. Σημαία στη Σκόπελο, σημαία στην Ελλάδα και από φέτος σημαία στην Υφήλιο.
Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» μπαίνει υπό την αιγίδα της UNESCO. Ναι, της UNESCO! Κατάφεραν τα παιδιά σου και οι μαθητές σου σε όποιο σημείο της γης κι αν πεις «Διαμαντής Παλαιολόγος», ο συνομιλητής σου να καταλαβαίνει «παραδοσιακός χορός». Χορός της Σκοπέλου, της Κρήτης, της Μακεδονίας, της Μ. Ασίας, των Επτανήσων, της Ρούμελης, της Ηπείρου, της Θράκης, της Αρβανιτιάς, αλλά και του Νεπάλ και σε λίγο των Βαλκανίων, της Ευρώπης και της Αφρικής!
Έφυγες νωρίς, αλλά τιμημένος όσο λίγοι. Τα πελαργόπουλα που έφτιαξες, τα πελαργόπουλα μου έπλασες σε κρατούν στις φτερούγες τους. Και σε κρατούν ψηλά, ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΕ!

Νικόλαος Λ. Παπαϊωάννου
Μαθηματικός
Σχηματάρι Βοιωτίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.