Σελίδες

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

Κατακαημένε Σκόπελε...

Τραγούδια από την Σκόπελο 

Επιτόπιες ηχογραφήσεις 
του Μάρκου Φ. Δραγούμη (1967)
για λογαριασμό 
του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου 
Μέλπως Μερλιέ

Μετά από ένα απρόβλεπτα μακρύ διάστημα προετοιμασίας, παραδίδεται στο κοινό η έκδοση «Κατακαημένε Σκόπελε …» που περιλαμβάνει τις επιτόπιες ηχογραφήσεις που πραγματοποίησε ο Μάρκος Φ. Δραγούμης στην Σκόπελο το 1967 για λογαριασμό του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου Μέλπως Μερλιέ. Η έκδοση αποτελείται από ένα δίσκο ακτίνας που συνοδεύεται από ένα βιβλίο 96 σελίδων με εισαγωγικά σημειώματα του Μάρκου Δραγούμη, του Κωστή Δρυγιανάκη και του Χρήστου Γ. Καλαντζή και αρκετό φωτογραφικό υλικό τόσο από την εποχή των ηχογραφήσεων όσο και νεώτερο.  

Καταγράφεται εδώ η τέχνη παραδοσιακών μουσικών της Σκοπέλου, όπως ο Μιχάλης Αναγνώστου, ο Κώστας Λιθαδιώτης, ο Βασίλης Πατσής και κυρίως ο Τριαντάφυλλος Μπουνταλάς όπως επίσης και η τέχνη λαϊκών τραγουδιστών ερασιτεχνών, με την κυριολεκτική σημασία της λέξης, όπως η Διαμαντούλα και ο Μιχάλης Κεχριώτης, η Ευλαλία Παχή, ο Νίκος Αντωνόπουλος, ο Νίκος Κορέντης, η Μοσχάνθη Σιναΐτη, ο Σπύρος Στιβαχτής κ.α. Εκτός από τους λίγους οργανικούς σκοπούς, ο δίσκος περιλαμβάνει τραγούδια του χορού και του γάμου, νανουρίσματα, κάλαντα, αποκριάτικα κ.α., που αποδίδονται χωρίς οργανική συνοδεία, φανερώνοντας τόσο τις τοπικές ιδιαιτερότητες της Σκοπέλου όσο και το δίκτυο των αλληλεπιδράσεων του νησιού με τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Η καταγραφή,  χωρίς καμιά διάθεση εξωραϊσμού, αναδεικνύει επίσης τη στενή σχέση (αλλά όχι ταύτιση) που υπάρχει ανάμεσα στην ψαλτική τέχνη της Ορθόδοξης Εκκλησίας και στο τοπικό λαϊκό τραγούδι, δυο τέχνες που αλληλοσυμπληρώνονται και φωτίζουν η μια την άλλη.

Με αυτή την έκδοση, η Εκδοτική Δημητριάδος συνεχίζει, με διακριτικά αλλά σταθερά βήματα, την παρέμβαση της για τη αναβάθμιση της πνευματικής ζωής της ευρύτερης περιοχής της. Τόσο με τα θεολογικού περιεχομένου βιβλία της όσο και με τις προσεγγίσεις της στον τοπικό πολιτισμό, αλλά και με τις μουσικολογικές εκδόσεις όπως η προκείμενη, επιχειρεί να προκαλέσει τον διάλογο με ένα κοινό που βρίσκεται πέρα από τα στενά γεωγραφικά ή και θρησκευτικά όρια.   

Ο Μάρκος Φ. Δραγούμης, στον οποίον οφείλεται η συλλογή και ο βασικός σχολιασμός του υλικού, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1934. Σπούδασε πιάνο και θεωρητικά της μουσικής στην Αθήνα και συνέχισε με σύνθεση και μουσικολογία στην Οξφόρδη, με καθηγητή τον Egon Wellesz. Συνεργάτης της Μέλπως Μερλιέ από το 1962 (μετά από ένα διάστημα μαθητείας στον Σίμωνα Καρά), διευθύνει το Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο από το 1970. Έχει στο ενεργητικό του πολλές δημοσιεύσεις σχετικά με την παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας (Από το Βυζάντιο στο Ρεμπέτικο, Η παραδοσιακή μας μουσική τ. 1 και 2, Αιγίνης Μουσική Περιήγησις κλπ) όπως επίσης και συνθετικό αλλά και ποιητικό έργο.   

Το βιβλίο διατίθεται σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία και δισκοπωλεία ή απευθείας από την Εκδοτική Δημητριάδος, στα τηλέφωνα 2421093573 και 6957836737.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.