Σελίδες

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Σκόπελος / Μερικές σκέψεις για την παραγωγή που την έχουμε και μας έχει ξεχάσει...

Γράφει ο
Ορφανός Νίκος
Τεχν.  Γεωπόνος 

Η Σκόπελος είναι ένα νησί με πλούσια βλάστηση και ένα πολύ μεγάλο μέρος της είναι καλυμμένο με ελαιώνα, ο οποίος αποτελείται, κυρίως, από δένδρα μεγάλης ηλικίας τα οποία βρίσκονται στην  παραγωγική φάση τους. Η ποικιλία που επικρατεί λέγεται “Αμφίσης” ή “Πηλίου” και είναι μια μικτή ποικιλία που δίνει βρώσιμη ελιά, αλλά και πολύ καλές αποδόσεις σε λάδι. Κανένας παλαιότερος Σκοπελίτης δεν ξεχνά τις μαύρες, βρώσιμες ελιές, που έφευγαν κατά χιλιάδες τόνους για τα συσκευαστήρια του Βόλου και το άφθονο λάδι που γέμιζε τα πιθάρια των σπιτιών μας τα προηγούμενα χρόνια.

Τι συμβαίνει όμως και όλα αυτά πλέον τα ακούμε σαν μια όμορφη ιστορία; 

Σήμερα τα ελαιοτριβεία είναι υπερσύγχρονα και οι αποδόσεις άριστες. Τι πρέπει όμως να κάνουμε για να φτάσουμε σε μια καλή λαδιά;


Πρώτο μέλημα του ελαιοπαραγωγού είναι η δακοκτονία, η οποία δεν μπορεί να γίνει μεμονωμένα και με λίγες ώρες απασχόλησης, αλλά χρειάζεται συλλογική και οργανωμένη δουλειά και τότε μόνο μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα.

Το κλάδεμα

Ακολουθεί το σωστό κλάδεμα. Κλαδεύουμε τα δένδρα μας ώστε να αερίζονται και να φωτίζονται σωστά, αφήνοντας ποδιές, αφού αυτές αποτελούν το παραγωγικότερο τμήμα του δένδρο. Αφαιρούμε τα ξερά κλαδιά και δεν εστιάζουμε στο να κάνουμε ξύλα για το τζάκι. Προσέχουμε να κλαδεύουμε τα άρρωστα δένδρα τελευταία και να απολυμάνουμε τα εργαλεία μας μετά την εργασία.

Κρατάμε τα δένδρα μας χαμηλά ώστε να μπορούμε να πάρουμε εύκολα την παραγωγή μας.

Ο αέρας και το φως είναι πολύ σημαντικοί  παράγοντες για την υγεία και παραγωγικότητα ενός δένδρου.

Το ψέκασμα

Κρατάμε τον ελαιώνα καθαρό από ζιζάνια. Κατά την διάρκεια του φθινοπώρου και μετά την ελαιοσυλλογή είναι απαραίτητο να ψεκάσουμε με χαλκούχα σκευάσματα. Οι ψεκασμοί αυτοί επαναλαμβάνονται και μετά τα κλαδέματα, νωρίς την άνοιξη και πριν από την έναρξη της νέας βλάστησης.

Η λίπανση

Ένα πολύ σημαντικό μέρος είναι η λίπανση. Το ιδανικό είναι πριν ξεκινήσουμε τη λίπανση να προηγηθεί μια ανάλυση εδάφους Έτσι γνωρίζουμε το τι ακριβώς λείπει από το έδαφος μας και έτσι κάνουμε στοχευμένες λιπάνσεις, οι οποίες μας γλιτώνουν από χρήματα. Πλέον στην αγορά υπάρχουν λιπάσματα σε όλους τους συνδυασμούς ειδικά λιπάσματα ελιάς για τα περισσότερα εδάφη.

Η ελιά έχει ανάγκη από άζωτο (Ν), φώσφορο (Ρ), κάλιο (Κ), αλλά και ιχνοστοιχεία όπως το βόριο (Β) είναι απαραίτητα.

Η λίπανση αρχίζει από μέσα Νοεμβρίου με θειική αμμωνία περίπου 3 κιλά ανά δένδρο με διάρκεια ως τέλος Δεκεμβρίου, όπου δίνει την σειρά της στην ασβεστούχο  νιτρική αμμωνία με 3-4 κιλά, που εφαρμόζεται στο έδαφος μέχρι τέλος Μαρτίου. Βέβαια σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα εφαρμόζεται και λιπάσματα ελιάς βραδείας αποδέσμευσης. Τα λιπάσματα κάθε μορφής είναι καλό να ενσωματώνονται στο έδαφος. 

Κατά την έναρξη της ανθοφορίας και συγκεκριμένα όταν το 2% των ανθέων είναι ανοιχτό κάνουμε την πρώτη εφαρμογή για την ανθόβια γενιά του πυρηνοτρήτη Εφόσον έχουμε καρπούς κάνουμε μια δεύτερη εφαρμογή για την καρπόβια γενιά.

Οι παραπάνω ψεκασμοί γίνονται με κατάλληλα εντομοκτόνα καθώς και βιολογικά σκευάσματα.

Η σωστή δακοκτονία

Αφού φτάσουμε στο τέλος Ιουνίου αρχίζει η δακοκτονία. Εδώ τα πράγματα απαιτούν συλλογικότητα  και συνεργασία, καθώς μια συλλογική προσπάθεια  με ψεκασμούς από μεγάλο μέρος παραγωγών και με τη βοήθεια των ψεκασμών της Ένωσης Συνεταιρισμών. Ο πληθυσμός του δάκου είναι ελεγχόμενος και η ελιά  καθαρή.

Ένα δευτερογενές πρόβλημα που δημιουργούν οι προσβολές του δάκου και του πηρηνοτρήτη είναι η βούλα, η σαποβούλα, που υποβαθμίζει την ποιότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου και η καταπολέμηση  πρέπει να γίνει στην αρχή εντομολογικών προσβολών.

Φέτος στη Σκόπελο παρατηρήθηκε και προσβολή από ανθράκωση και γλοιοσπορία, μυκητολογικές ασθένειες που, συνήθως καταπολεμούνται εύκολα στα πρώτα στάδια τους με χαλκό.

Πρέπει πάντα οι ψεκασμοί να γίνονται έγκαιρα και με σωστό τρόπο δοσολογίας και με εγκεκριμένα σκευάσματα.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι είναι απαραίτητο να απομακρυνθεί ο πεσμένος καρπός από το έδαφος η να ενσωματωθεί σε αυτό με άροση, γιατί θα αποτελέσει εστία μόλυνσης για την επόμενη χρονιά.

Μια άλλη παράμετρος είναι η κλιματική αλλαγή, η οποία έχει ανεβάσει την θερμοκρασία του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να μην έχουμε πολλές  ώρες με θερμοκρασίες χαμηλές ώστε να αδρανοποιήσουν τα σποριά των μυκήτων και τα αυγά των εντόμων, κάτι που θα προστατεύσει την επερχόμενη λαδιά.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι η ζωή και η ευημερία μας είναι δεμένη με τις παραγωγές μας. Η ελιά, το δαμασκηνό, τα σύκα, τα αμύγδαλα κάποτε μας ζούσαν και τώρα μπορούν να συμπληρώσουν το τουριστικό μας εισόδημα.    
        
Τα κτήματα μας πρέπει να τα βλέπουμε και να μας βλέπουν!

Skopelos Garden
Ορφανός Νίκος
Τεχν.  Γεωπόνος 

Τηλ. 24240 24365 - 697 2930036

ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ - ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ
ΦΥΤΑ - ΣΠΟΡΟΙ
ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ - ΑΝΤΛΙΕΣ
ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.