Σελίδες

Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Η Θεσσαλία στην καρδιά μας

Γράφει η
Αγάπη Καραμανλή
Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος 
για την Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων
με τον Υποψήφιο Περιφερειάρχη Νίκο Τσιλιμίγκα
Βόρειες Σποράδες: Ίσα δικαιώματα στην χρηματοδότηση των υποδομών και την ευημερία με τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 
(Μέρος 1ο)
Οι περιφερειακές εκλογές του 2019 δίνουν στην κοινωνία μας, σε όλους εμάς, την ευκαιρία να προσεγγίσουμε ουσιαστικές λύσεις πάνω σε παλιά και καινούργια προβλήματα. Πάνω στα βαρίδια που συσσωρεύονται μέσα στα χρόνια από την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την επίλυσης τους.

Γιατί πολλές φορές η ίδια η ζωή μας αποδεικνύει ότι παλιές λύσεις, όπως και η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, δημιούργησαν καινούργια προβλήματα. Και αποδείχτηκε ότι τελικά δεν έδιναν λύσεις.

Πρέπει λοιπόν να αναζητήσουμε καινούργιες προτάσεις, ικανές να φέρουν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες των νησιών μας.
Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα των εκλογών. Τα προγράμματα των υποψηφίων να μην αποτελούν προεκλογικές εξαγγελίες, που ξεχνιούνται λίγο μετά τις εκλογές, αλλά να παραμένουν δεσμεύσεις και πεδία εργασίας για τους εκλεγμένους. Να αποκτούν θεσμική συνέχεια και σταθερά να υλοποιούνται ανακουφίζοντας τους ίδιους τους πολίτες και ικανοποιώντας τις αγωνίες και τις ανάγκες τους. Γιατί από εκεί προέρχεται ένα προεκλογικό πρόγραμμα  και δημιουργείται ένα γόνιμο έδαφος για συνεργασία. Από την απάντηση στην ανάγκη των πολιτών και της κοινωνίας για μια καλύτερη ζωή.

Στις περιφερειακές εκλογές του 2019 καλούμαι να εκπροσωπήσω μια περιοχή, μια ενότητα της περιφέρειας Θεσσαλίας που αποτελεί τον μεγάλο ξεχασμένο την κάθε επαύριο μιας περιφερειακής εκλογικής αναμέτρησης. Τις Σποράδες. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας και οφείλουμε σταθερά να ξεπεράσουμε. Οι Σποράδες δεν μπορούν να παραμένουν αόρατες για την κάθε Περιφερειακή Αρχή. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που η προσπάθεια σύνθεσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων προϋποθέτει την αναγνώριση τους. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να κρατήσουμε.

Τα προβλήματα των Σποράδων όχι μόνο παραμένουν αλλά βαθαίνουν χρόνο με το χρόνο. Συσσωρεύονται και πολλαπλασιάζονται. Αυτό οδηγεί τους πολίτες των Σποράδων σε έλλειψη εμπιστοσύνης για την ίδια την Περιφέρεια. Δεν πρόκειται για προκατάληψη.
Την ξεπερνά η ίδια η ζωή και η αγωνία του κάθε δημότη, του κάθε επαγγελματία, του κάθε μαθητή, του κάθε ασθενή, του κάθε πολίτη που σταθερά βρίσκει απέναντι του μια αδιάφορη Αρχή χωρίς διάθεση για συζήτηση, σύνθεση και αναζήτηση λύσεων.

Αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε.

Σήμερα βρισκόμαστε λίγο πριν την Περιφερειακή Παραγωγική Ανασυγκρότηση. Θα μείνουν οι Σποράδες χωρίς εκπρόσωπο στην Περιφερειακή Αρχή αυτήν την τόσο σημαντική συγκυρία για την οικονομία τους;

Θα εξαιρούνται από τον διάλογο που θα κάνει η Περιφέρεια με την Τοπική Αυτοδιοίκηση  για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση;

Θα εξαιρούνται από τις δεσμεύσεις της ίδιας της κυβέρνησης;

Η συζήτηση για την παραγωγική ανασυγκρότηση, για το μοντέλο που η τοπική κοινωνία των νησιών έχει ανάγκη, πρέπει να συμπεριλαμβάνει:

Την θωράκιση του οδικού δικτύου των νησιών, την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών και την εκπόνηση σοβαρού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, ώστε οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να μην κινδυνεύουν από πλημμυρικά φαινόμενα λόγω φυσικών φαινομένων και να μπορούν να κυκλοφορούν με ασφάλεια στον τόπο τους.
Την καθολική πρόσβαση για όλους τους κατοίκους των Σποράδων σε ένα σύγχρονο και ασφαλές Σύστημα Υγείας.
Τις θαλάσσιες και εναέριες συγκοινωνίες και τον λειτουργικό τους σύνδεσμο με τα μεγάλα αστικά κέντρα ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να βρίσκονται στον τόπο προορισμού τους το συντομότερο δυνατόν. Ο συγχρονισμός των δρομολογίων ώστε να μην υποχρεούται ο επισκέπτης σε ανεπιθύμητη νυχτερινή διαμονή είναι κάτι που μπορεί να δρομολογηθεί με την απαραίτητη πολιτική βούληση.
Η συζήτηση για την δημιουργία υποδομών υδροπλάνων έχει κρατήσει πάρα πολύ καιρό χωρίς να προχωρά καθόλου στην κατεύθυνση υλοποίησης της. Πρόκειται για σταθερό αίτημα των κατοίκων των νησιών και δέσμευση της κυβέρνησης. Εφόσον αυτό αποφασιστεί δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος περεταίρω καθυστέρησης.
Η εκπόνηση έργου για την αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης ώστε οι κάτοικοι των νησιών να έχουν καθολική πρόσβαση σε ασφαλές και αξιόπιστο πόσιμο νερό. Το γεγονός αυτό πέρα από την εξασφάλιση της υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών θα απομειώσει τον όγκο των πλαστικών μπουκαλιών εμφιαλωμένου νερού που χρησιμοποιούνται στα νησιά μας.
Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία είναι μια νέα προοπτική για τις Σποράδες. Ανοίγουν τον δρόμο στην Οικονομική Δημοκρατία και αποτελούν τη νέα οικονομική πρακτική που υιοθετείται από εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Το τουριστικό δίκτυο που προτείνει τον εναλλακτικό τουρισμό με ανθρώπινο πρόσωπο και την αυθεντική εμπειρία στη χώρα φιλοξενίας για τον ταξιδιώτη είναι μια παγκόσμια πραγματικότητα. Οι κάτοικοι των Σποράδων μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην ΚΑλΟ και να γίνουν κομμάτι του δικτύου αυτού.
84 εκατ. Ευρώ προορίζονται στις 13 περιφέρειες για την οικονομική βοήθεια των φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ενώ η χαμηλότοκη δανειοδότηση τους είναι προτεραιότητα της Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Ο αγροτικός τομέας εντάσσεται κι αυτός στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα. Η καλλιέργεια των παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων των Σποράδων αλλά και η επέκταση της στα αρωματικά και θεραπευτικά φυτά, κλάδος που βρίσκεται σε εξαιρετική άνοδο σε παγκόσμιο επίπεδο και προωθεί παράλληλα τον αγρο-τουρισμό μπορεί να αποτελέσει μια συνέχεια στην σχέση των κατοίκων με την γη.
Το τεράστιο ζήτημα της Κυκλικής Οικονομίας, της Διαχείρισης Απορριμάτων και της Ανακύκλωσης δεν μπορεί πλέον να μας αφήνει αδιάφορους. Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει και απαιτεί τομές στις δράσεις μας. Η παιδεία για την Κυκλική Οικονομία, η καθημερινή πρακτική, τα τεράστια οφέλη για την κοινωνία και τα κέρδη για τις επιχειρήσεις κυκλικής οικονομίας και τους εργαζόμενους σε αυτές, αποτελούν την πολιτική ματιά με την οποία κοιτάζουμε το μέλλον μας. Αφορούν τον ανθρώπινο πολιτισμό του 21ου αιώνα.
Η Ενεργειακή Μετάβαση στην χωρίς άνθρακα εποχή, η δέσμευση της Ελλάδας για σταδιακή ενεργειακή αποδέσμευση από τον άνθρακα κατά 50% μέχρι το 2030 και η δέσμευση μας ως πολίτες απέναντι στην κλιματική αλλαγή αποτελούν την πυξίδα της δραστηριότητας μας.
Τα προγράμματα χρηματοδότησης από διεθνής, ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους για την ενεργειακή αυτάρκεια των νησιών είναι πραγματικότητα. Τα παραδείγματα στα ελληνικά νησιά όλο και πληθαίνουν. Αυτός είναι και ο δικός μας δρόμος και η ζωή μας, μάς καλεί να τον διαβούμε.

Οι Σποράδες μπορούν και πρέπει να έχουν μερίδιο σε όλα τα παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.