Σελίδες

Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Παράνομη αλίευση εχινόδερμων και γαστερόποδων στη νήσο Ψαθούρα κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Θαλασσόλυκοι» του Σκάι

Στις 22 Ιουλίου στην εκπομπή «Θαλασσόλυκοι» που προβάλλεται στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, παρατηρήσαμε το επιτελείο της εκπομπής να επισκέπτεται τη νήσο Ψαθούρα που βρίσκεται  βορειοανατολικά της νήσου Αλοννήσου και εντός του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βόρειων Σποράδων (ΕΘΠΑΒΣ). Συγκεκριμένα παρατηρήσαμε να αποβιβάζονται άτομα από το σκάφος της εκπομπής στη νήσο Ψαθούρα και να αλιεύουν με τα χέρια αχινούς πιθανώς του είδους Paracentrotus lividus, άτομα πεταλίδων Patella spp. και θαλάσσια γαστερόποδα (σαλιγκάρια) πιθανώς του είδους Phorcus lineatus.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η αλιεία (επαγγελματική και ερασιτεχνική) των παραπάνω ειδών υπόκειται σε ρυθμίσεις και έλεγχο μέσω της αλιευτικής νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, η αλιεία ατόμων πεταλίδων απαγορεύεται από την 1η  Απριλίου μέχρι την 31η Μαΐου, ενώ η αλιεία των θαλάσσιων σαλιγκαριών που ανήκουν στην οικογένεια  Paguridae απαγορεύεται από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31ηΑυγούστου. (δείτε τις απαγορεύσεις εδώ). Παράλληλα η αλιεία των αχινών επιτρέπεται μόνο σε αδειοδοτημένους επαγγελματίες αλιείς και σε  όσους κατέχουν άδεια ερασιτεχνικής αλιείας, αλλά καθώς οι ερασιτεχνικές άδειες αλιείας έχουν καταργηθεί από το 2014 και υπάρχει ένα νομικό κενό στην απαγόρευση της αλιείας του αχινού εάν επιτρέπεται ή όχι.
Ιδιαίτερης σημασίας όμως και πέρα από το γεγονός πως την ημερομηνία που προβλήθηκε (ή γυρίστηκε) το συγκεκριμένο επεισόδιο της εκπομπής, απαγορευόταν η αλιεία των ατόμων του είδους Phorcus lineatus και πιθανόν και των αχινών Paracentrotus lividus, είναι πως εντός του ΕΘΠΑΒΣ, της μεγαλύτερης και παλαιότερης Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής της Ελλάδας, η ερασιτεχνική αλιεία απαγορεύεται συνολικά σε απόσταση μικρότερη του 1.5 ναυτικού μιλίου από τις ακτές της Ψαθούρας, αλλά και σε όλη την Ζώνη Α2 (η χερσαία επιφάνεια της νησίδας) (http://www.hcg.gr/alieia/ETHPAVS/alonisos.html).

Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό εκπομπές οι οποίες έχουν μεγάλη τηλεθέαση και απήχηση, να μην προωθούν παράνομες δραστηριότητες, αλλά να ενημερώνονται και να ενημερώνουν υπεύθυνα το κοινό ειδικά για τη σημασία της βιοποικιλότητας αλλά και της επιτακτικής ανάγκης να διατηρήσουμε και να προστατεύσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον της χώρας μας για τις επόμενες γενιές.






iSea