Σελίδες

Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

Η Λαϊκή Συσπείρωση Σκοπέλου καταγγέλλει την απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργήθηκε με το ζήτημα της Ανακύκλωσης στο νησί

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει την απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργήθηκε με το ζήτημα της Ανακύκλωσης στο νησί την περίοδο μάλιστα της κορύφωσης της τουριστικής κίνησης. Είναι ακόμη ένα επεισόδιο στις σπασμωδικές κινήσεις στις οποίες έχουν καταφύγει όλες οι δημοτικές αρχές επενδύοντας τες με μεγαλόστομες διακηρύξεις, χωρίς σοβαρή προετοιμασία και σχέδιο. Κυρίως όμως οι αιτίες του φαινομένου αυτού  πηγάζουν  από τις κατευθυντήριες «περιβαλλοντικές» ευρωενωσιακές Οδηγίες που νομοθετούν οι κυβερνήσεις και εφαρμόζουν οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές, σύμφωνα με τις οποίες η διαχείριση των απορριμμάτων παραδίδεται βορά στη λογική του επιχειρηματικού κέρδους, ενώ παράλληλα φουντώνει η ανταποδοτικότητα αδειάζοντας τις τσέπες των λαϊκών οικογενειών για υποβαθμισμένες υπηρεσίες και βαθαίνουν οι κίνδυνοι για το περιβάλλον,  τη δημόσια υγεία και τους εργαζομένους στον Κλάδο.  Έχουμε εξάλλου  παραδείγματα πανελλαδικού βεληνεκούς με το ζήτημα της ΑΓΕΤ, το ΧΥΤΑ της Φυλής, τη Λευκίμμη στην Κέρκυρα, τα δεκάδες εργοδοτικά εγκλήματα για εργαζομένους σε δήμους και εργολάβους, με νεκρούς.

Μεγάλες είναι και οι ευθύνες της απερχόμενης  Δημοτικής Αρχής, που δεν προετοίμασε σε καμία περίπτωση ούτε εναλλακτικό σχέδιο, ενώ η αρμόδια Υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη,  σημαντικό μέρος του  στόλου είναι ακινητοποιημένο στα συνεργεία και λειτουργεί χάρη στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι σε συνθήκες σκληρής εντατικοποίησης της δουλειάς.

Όποια λύση κι αν δοθεί σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιβαρύνει κι άλλο τα ήδη υψηλά ανταποδοτικά τέλη. 

Εντύπωση, όμως, προκαλεί και η μη τοποθέτηση επί του προβλήματος της –κατά τα άλλα λαλίστατης- νεοεκλεγείσας δημοτικής αρχής και της μείζονος αντιπολίτευσης, σημάδι της συμφωνίας τους με τη γενικότερη πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα οδηγήσει  σε παρόμοιες καταστάσεις το επόμενο καλοκαίρι.

Η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη που όλα αυτά τα χρόνια αλλά και προεκλογικά έχει παρουσιάσει τις ολοκληρωμένες θέσεις της συνολικά για το ζήτημα στον αντίποδα των αντιλαϊκών πολιτικών, αποτελούν πρόταση πάλης για τους δήμους, τους εργαζομένους και τα λαϊκά νοικοκυριά απορρίπτοντας:

 –την εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή,

– τη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, όπως το χαράτσι ταφής και το “πληρώνω όσο πετάω”.

Το κόστος των προγραμμάτων, εξοπλισμού και έργων για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, να προέρχονται από κεντρικούς δημόσιους πόρους, από μια μεγαλύτερη φορολόγηση του κεφαλαίου.

Παλεύουμε για την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων, σε δημόσιους φορείς διαχείρισης των αποβλήτων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα με βασικούς άξονες τους εξής:

 -Πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή σε χωριστά ρεύματα των συσκευασιών, των μετάλλων, του έντυπου χαρτιού καθώς και του οργανικού κλάσματος (βιοαποβλήτων) με κομποστοποίηση. Το μέρος των αποβλήτων που δεν υπόκειται σε επεξεργασία καθώς και τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας οδηγούνται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ).

- Καθορισμός σύγχρονων όρων για την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή (συλλογή και μεταφορά) των απορριμμάτων από τις υπηρεσίες του κάθε δήμου με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό καθώς και με τις απαραίτητες υποδομές για τη χωριστή συλλογή των προδιαλεγμένων με διαλογή στην πηγή απορριμμάτων. Να εξετάζεται κάθε φορά, με συνδυασμένα κριτήρια, η αναγκαιότητα της κατασκευής Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).

-Κρατικός φορέας  επεξεργασίας, ανακύκλωσης και τελικής διάθεσης των αποβλήτων να γίνεται από τον κρατικό φορέα για τα δημόσια έργα. Να συγκροτηθεί, επίσης, ενιαίος δημόσιος φορέας, που θα αναλάβει τη λειτουργία τους με έσοδα που θα προέρχονται από κρατικούς πόρους.

Σκόπελος,  10-8-2019