Σελίδες

Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Το ΚΚΕ κόντρα στις αντιλαϊκές πολιτικές και στην Τοπική Διοίκηση

H κυβέρνηση της Ν.Δ συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και στην Τοπική Διοίκηση, ψήφισε πρόσφατα νέο νόμο (4623/19), αλλάζοντας ρυθμίσεις του «Κλεισθένη 1», δήθεν για την εξασφάλιση «της κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ» που κατά την άποψή της «έπληξε» η κουτσουρεμένη έτσι κι αλλιώς απλή αναλογική. 
Τάσος Τσιαπλές, 
μέλος Κ.Ε του ΚΚΕ και 
περιφερειακός σύμβουλος 
Θεσσαλίας
Αυτές οι ρυθμίσεις δεν καταργούν, αλλά ενισχύουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του πλαισίου λειτουργίας της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης, όπως αυτός διαμορφώθηκε με τον «Κλεισθένη 1» και προηγούμενα από τον «Καλλικράτη» και τον «Καποδίστρια», αφού άσχετα με το εκλογικό σύστημα,

ο δημοσιονομικός έλεγχος της Τ.Δ παραμένει ασφυκτικός και ευθυγραμμισμένος με τις δημοσιονομικές πολιτικές και τους αντιλαϊκούς στόχους του κεντρικού αστικού κράτους και των κυβερνήσεων που το υπηρετούν,

συνεχίζεται η περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες και η προώθηση της αύξησης της τοπικής φορολογίας (θα περάσουν τον ΕΝΦΙΑ στους δήμους),

οι ΣΔΙΤ, η ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων όπως στη διαχείριση των σκουπιδιών, τη διαχείριση των υδάτων, τη διαχείριση του αποχετευτικού συστήματος και των βιολογικών καθαρισμών,

οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στους Δήμους και τις Περιφέρειες, γεγονός που σημαίνει υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών και παραχώρηση περισσότερων υπηρεσιών σε ιδιωτικές εταιρείες.

Απόδειξη γι’ αυτό, αποτελεί το γεγονός ότι λίγες μέρες πριν από την ψήφιση του νέου νόμου (4623/19), υπογράφτηκε ΚΥΑ από τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, με βάση την οποία οι προϋπολογισμοί των δήμων πρέπει να συνταχθούν με βάση τις κατευθύνσεις των μνημονίων και της ενισχυμένης εποπτείας. Όπως ακριβώς έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τι προβλέπουν οι νέες αντιλαϊκές ρυθμίσεις που ψήφισε η Ν.Δ:

Θεσμοθετούν τη σύμπραξη παρατάξεων «για τη διακυβέρνηση του δήμου» ή της «περιφέρειας» με κορμό την παράταξη του εκλεγμένου δημάρχου ή περιφερειάρχη, και στη βάση αυτής της νέας πλειοψηφίας διαμορφώνεται και το σύστημα της διοίκησης. Αυτή η σύμπραξη δηλώνεται με την έναρξη της θητείας και δεν μπορεί να ανακληθεί σε όλη τη διάρκειά της!

Δίνουν απόλυτη πλειοψηφία στα όργανα διοίκησης του δήμου και της περιφέρειας, δηλαδή στην Οικονομική Επιτροπή, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και σε Νομικά Πρόσωπα, στην παράταξη του δημάρχου και του περιφερειάρχη και ας μην έχει τέτοια στο συμβούλιο. Ταυτόχρονα μεταφέρονται σε αυτές τις επιτροπές σειρά από αρμοδιότητες που ήταν στην ευθύνη του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου.         
        
Για παράδειγμα, στην Οικονομική Επιτροπή, ένα όργανο με απόλυτη πλειοψηφία της παράταξης του δημάρχου, περνούν η ευθύνη για τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού και την προσφυγή ή μη σε ένδικα μέσα, η δυνατότητα διαγραφής χρεών και προσαυξήσεων, η διευκόλυνση μεγαλοοφειλετών με χρέη άνω των 150.000 ευρώ, η απόφαση για την απευθείας χρηματοδότηση κοινωφελών δημοτικών επιχειρήσεων, η παραχώρηση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού του δήμου, η έγκριση να θέτουν αντίτιμο σε μια σειρά από υπηρεσίες του δήμου.

Προσαρμόζουν τη διαδικασία κατάρτισης και ψήφισης τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού, θέλοντας να εξαλείψουν την πολιτική αντιπαράθεση και την έκφρασή της και με την αρνητική ψήφο απέναντι στις οποιεσδήποτε προτάσεις κατατίθενται είτε από τη δημοτική ή περιφερειακή αρχή είτε από άλλες δυνάμεις.

Γι’ αυτό επιβάλλουν στις παρατάξεις ως διαδικασία την κατάθεση ολοκληρωμένης αντιπρότασης για το Τεχνικό Πρόγραμμα και για τον Προϋπολογισμό, για θέματα που αφορούν φόρους και τέλη.  Και μάλιστα αυτή η αντιπρόταση θα πρέπει να έχει τη γνώμη των υπηρεσιών του δήμου ή της Περιφέρειας (Τεχνικής και Οικονομικής Υπηρεσίας) για το αν και κατά πόσο είναι υλοποιήσιμη και σύμφωνη με τις κατευθύνσεις του υπουργείου Εσωτερικών!

Η ίδια απαράδεκτη διαδικασία ακολουθείται και για την επιχειρηματική «αξιοποίηση» της δημοτικής ακίνητης περιουσίας, που δρομολόγησε με τον «Κλεισθένη» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεσμικά και με όρους Υπερταμείου, δηλαδή με κατεύθυνση την παραχώρηση ή τη συνέργεια με επιχειρηματικούς ομίλους.

Αφαιρεί από τις κοινότητες και τους ελάχιστους πόρους που θα παρείχε και πάλι το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ εκεί που δεν εκλέχθηκε πρόεδρος την α’ Κυριακή, τώρα δεν θα γίνει ψηφοφορία μεταξύ των 2 πρώτων, αλλά ορίζεται πρόεδρος ο πρώτος σε σταυρούς, του πρώτου συνδυασμού.

Το ΚΚΕ καταψήφισε κι αυτές τις αλλαγές, όπως είχε καταψηφίσει και τον «Κλεισθένη 1», πλην της απλής αναλογικής στην εκλογή των συμβούλων, τον Καλλικράτη και τον «Καποδίστρια» γιατί είναι σε αντιλαϊκή κατεύθυνση και θα τις αντιπαλεύει στην πράξη μέσα και έξω από τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια, διεκδικώντας αιτήματα για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών σε όλους τους τομείς.

Τάσος Τσιαπλές, 
μέλος Κ.Ε του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας