Σελίδες

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος: Ο Εθελοντισμός στα καλύτερα του!

Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στις 25 - 28 Αυγούστου 2019 στη Σκόπελο.
Ήταν αδιαμφισβήτητα ένα πανέμορφο θέαμα!

Γράφει ο
Χρήστος Δ. Παλαιολόγος

Στις 25 Αυγούστου 2019 οι  εκατοντάδες χορευτές του 7ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» κύκλωσαν το λιμάνι της Σκοπέλου χορεύοντας και σημαίνοντας με αυτό το πρωτότυπο τρόπο την έναρξη του Φεστιβάλ. Ο χορός όταν έφτασε στο παλιό λιμάνι μετατράπηκε σε παρέλαση η οποία κατέληξε στο κατάμεστο ανοικτό Δημοτικό Θέατρο Σκοπέλου. Οι κάτοικοι του νησιού δεν παρέλειψαν και φέτος να δείξουν την αμέριστη υποστήριξη τους στη μεγάλη αυτή διοργάνωση.

Ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες τους: Maria Dion, Γιάννη Σκιαθίτη, Γιώργο Πούλιο

Ο εντυπωσιακός χορός στο λιμάνι της Σκοπέλου στην αρχή…

…και προς το τέλος 

Η συμμετοχή και γενικότερα η στήριξη των ανθρώπων του νησιού στη διοργάνωση είναι αμέριστη.

Κάπως έτσι ξεκινά κάθε χρόνο η τριήμερη γιορτή παράδοσης και πολιτισμού η οποία εκτός από τις βραδινές παραστάσεις συγκροτημάτων, περιλαμβάνει σεμινάρια χορού (φέτος από το Λίβανο), παιχνίδια βασισμένα στη παράδοση, ξεναγήσεις, παρουσίαση παραδοσιακών ενδυμασιών και προϊόντων και τρελά πάρτυ.


Οι Λιβανέζοι παρουσιάζουν τους χορούς τους στο σεμινάριο.

Πρέπει όμως να διευκρινιστεί πως ό,τι γίνεται έχει πίσω του πολύ δουλειά, μήνες καθημερινής ενασχόλησης και μια πολύ δυνατή και δεμένη ομάδα 70-80 περίπου εθελοντών! Ό,τι συμβαίνει σε αυτό το Φεστιβάλ έχει στηθεί με προσοχή, γνώση του αντικειμένου και βέβαια… μεράκι.

Για παράδειγμα τα 16 συγκροτήματα που συμμετείχαν φέτος είχαν επιλεγεί ανάμεσα σε περίπου 60 (!) αιτήσεις αξιόλογων χορευτικών τμημάτων απ’ όλη την Ελλάδα. Η επιλογή τους από τη καλλιτεχνική επιτροπή απαιτεί χρόνο, ψάξιμο, εμπειρία και είναι γενικά μια επίπονη διαδικασία.

Οι ξεναγήσεις στη χώρα της Σκοπέλου και στο νησί γίνονται από εθελοντές με βαθιά γνώση της ιστορίας, των ηθών και των εθίμων του τόπου.

Φέτος, η συμμετοχή των φιλοξενούμενων χορευτών στη ξενάγηση στο παραδοσιακό οικισμό της Σκοπέλου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.


Το Παιχνίδι-Κουίζ  του Φεστιβάλ  απαιτεί γνώση  αλλά συγχρόνως σκορπίζει γέλιο και χαρά στους συμμετέχοντες, αποτελεί έμπνευση και υλοποίηση του Φεστιβάλ και πρέπει να επισημάνουμε πως είναι το μοναδικό επιτραπέζιο παιχνίδι που κυκλοφορεί και αφορά την παράδοση της χώρας μας. Κάθε χρόνο στην πραγματοποίηση του λαμβάνουν μέρος επώνυμοι καλλιτέχνες. Φέτος ήταν μαζί μας ο Σπύρος Γραμμένος!

Ο τραγουδοποιός Σπύρος Γραμμένος

Οι συμμετέχοντες στο Κουίζ πρέπει εκτός από τη σωστή απάντηση να χτυπήσουν ταχύτατα και το παραδοσιακό κουδούνι.

Στην αρχή η οργάνωση των εθελοντών ήταν μια απλή διαδικασία του Φεστιβάλ αφού οι εθελοντές δεν ξεπερνούσαν τους είκοσι.  Φέτος όμως άγγιξαν τους ογδόντα και η επιλογή τους (γιατί πλέον είναι πάρα πολλοί αυτοί που επιθυμούν να συμμετέχουν) και η οργάνωση τους απαιτεί … εθελοντή ο οποίος ασχολείται αποκλειστικά με αυτό!  Άκρως ενθαρρυντικό είναι επίσης το γεγονός ότι το «κύμα» του εθελοντισμού έχει παρασύρει μεγάλο αριθμό Σκοπελιτών με πολλούς από αυτούς να είναι μαθητές του σχολείου.

Μερικοί από τους εθελοντές στη σκηνή του Φεστιβάλ

Η σκηνή και τα παρασκήνια στο ανοικτό θέατρο και γενικά ο χώρος όπου διεξάγεται το Φεστιβάλ αρχικά ήταν και αυτό μια απλή υπόθεση. Τώρα πλέον αποτελεί αποκλειστική ενασχόληση δύο εθελοντών που έχουν να διευθετήσουν πολλές λεπτομέρειες τις οποίες πριν από 7 χρόνια ούτε τις φανταζόμασταν και τώρα τις θεωρούμε απαραίτητες.
---------------------
Τεράστια και σταθερή η σκηνή προσφέρει άνεση και χώρο στα συγκροτήματα να ξεδιπλώσουν τις ικανότητες τους.

Η παρουσίαση των διάφορων μορφών της βαρύτιμης Σκοπελίτικης ενδυμασίας είναι από τις κορυφαίες στιγμές του Φεστιβάλ. Στηρίζεται πάνω στην πιο εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη  μελέτη στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Το «στήσιμο» της στη πλατεία Λούκι της Γλώσσας Σκοπέλου όπου τα «μοντέλα» ξεπροβάλουν ξαφνικά από τα στενά γραφικά σοκάκια του χωριού ανάμεσα σε εκατοντάδες θεατές, πραγματικά τα «σπάει»!


Η παρουσίαση της βαρύτιμης παραδοσιακής Σκοπελίτικης ενδυμασίας είναι από τις κορυφαίες στιγμές του Φεστιβάλ

Κλείνοντας αυτή τη συνοπτική περιήγηση στα «backstage» του Φεστιβάλ με πρωταγωνιστές τους εθελοντές θ’ αναφερθούμε στα πάρτυ τα οποία παραξενεύουν κάποιους και αναρωτιούνται «Μα είναι δυνατόν πάρτυ σε φεστιβάλ παραδοσιακών χορών;» Και όμως είναι … αποτελώντας ένα από τα δυνατά «χαρτιά»  μας.  Η ωραία τρέλα, η πρωτοτυπία, η ιδιαίτερη μουσική και το θέμα τους κάνουν τους φιλοξενούμενους να ξεχνούν τη κούραση τους  για να φτάσουν στο νησί, να νιώθουν την αγάπη και την έγνοια των εθελοντών  γι’  αυτούς και στο τέλος του πάρτυ χορευτές, εθελοντές και ντόπιοι κάτοικοι γινόμαστε «ένα» και διασκεδάζουμε μέχρι τελικής πτώσεως.

Το πάρτυ, που διοργάνωσαν οι εθελοντές προς τιμήν των φιλοξενούμενων χορευτών, συγκέντρωσε πάνω από 1000 άτομα!

Είναι πραγματικά μεγαλειώδης η προσπάθεια των εθελοντών και δικαιολογημένα  δηλώνω πως «Πρόκειται για ερασιτεχνική προσπάθεια με επαγγελματικές προδιαγραφές». Ευελπιστούμε να βρίσκει ανταπόκριση στους φιλοξενούμενους χορευτές οι οποίοι  να επιστρέφουν στο τόπο τους με τις καλύτερες εντυπώσεις από το Φεστιβάλ και το νησί μας.
Τελειώνοντας οφείλω να ομολογήσω ότι τα παραπάνω «μυστικά»  είναι πλέον κοινά και έχουν αντιγραφεί μέχρι τη τελευταία λεπτομέρεια όλα αυτά τα χρόνια. Ένα όμως πράγμα δεν αντιγράφεται: το ΠΑΘΟΣ γι’ αυτό που κάνουμε!!

Ο Μάντος, όπως ήταν γνωστός ο Διαμαντής Παλαιολόγος, πέρα από τους χορούς, μας δίδαξε κυρίως τον εθελοντισμό, τη συμμετοχή στα κοινά, την ανιδιοτέλεια. Ο Μάντος με παρέα πολύ σπουδαίους ανθρώπους όπως ο Νίκος, ο Γιώργος, ο Θανάσης…. μας ενέπνευσαν και μας καθοδήγησαν στη διαμόρφωση  μιας νέας κοινωνικής, πνευματικής  και πολιτισμικής κουλτούρας. Με το παράδειγμα τους μας πρότειναν το αυτονόητο: ενεργή συμμετοχή στα κοινά και μία στάση ζωής λιγότερο υλιστική και περισσότερο πνευματική, αναγκαία στοιχεία για τη στροφή σε εκείνα τα ιδεώδη που διατήρησαν αλώβητη την ψυχή του Ελληνισμού μέσα στους αιώνες.

Ραντεβού του χρόνου στο 8ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος»   που αυτή τη φορά  θα λάβει χώρα στις αρχές Ιουλίου 2020.

Ραντεβού στη μεγάλη γιορτή της Παράδοσης και  του Εθελοντισμού. Να είμαστε όλοι καλά να ξανανταμώσουμε!

Χρήστος Δ. Παλαιολόγος