Σελίδες

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Σκιάθος | Θα ήταν ένα κακόγουστο αστείο, αν δεν ήταν μια θλιβερή ιστορία…

Ο Σύλλογος Σκιαθιτών “Οι Δύο Αλέξανδροι”, στην προσπάθειά του για την προστασία της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, ύστερα από πολλές δυσχέρειες, κατασκεύασε το περιτείχισμα της περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου της Αγίας Τριάδας, με τα σωζόμενα ερείπια παλαιοχριστιανικής εκκλησίας του 5ου αιώνα. Στην προσπάθειά του αυτή είχε την πολύτιμη βοήθεια τεχνιτών και επιχειρηματιών του νησιού και την απόλυτη πίστη στην αναγκαιότητα του σκοπού. Όλοι εμείς οι απλοί άνθρωποι νιώθαμε ότι πρέπει να προστατευθεί το μοναδικό αρχαίο μνημείο που απέμεινε στην πόλη της Σκιάθου.

Όμως το περιτείχισμα δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί και το κυριότερο δεν περιέκλεισε τα ερείπια του ναού. Και ο λόγος είναι ότι σύμφωνα με το Σχέδιο Πόλης, τα όρια του Αρχαιολογικού Χώρου περνούν μέσα από τα ερείπια και τα μισά ερείπια γίνονται πεζόδρομος!
Το περιβόητο Σχέδιο Πόλης έγινε με αεροφωτογραφίες το 1987 κι ενώ έχουν γίνει για διάφορους λόγους πολλές τροποποιήσεις του, για την προστασία αυτού του Βυζαντινού μνημείου δεν υπήρξε καμία μέριμνα. Τα ερείπια της πρωτοχριστιανικής εκκλησίας ήταν καταδικασμένα να εξαλειφθούν, αφού μάλιστα μπορεί και να ενοχλούσαν. Ο Σύλλογος Σκιαθιτών “Οι Δύο Αλέξανδροι” έχει υποβάλει, ως όφειλε, αίτημα στον Δήμο Σκιάθου για τροποποίηση του Σχεδίου Πόλης και προστασία του Μνημείου.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Αγίας Τριάδας αποτελεί ένα τραγικό παράδειγμα της τύχης που είχαν τα μνημεία της τρισχιλιόχρονης ιστορίας της Σκιάθου, παραδομένα στις καταστροφές των πολέμων και στη λεηλασία, την αδιαφορία, την άγνοια.

Σήμερα υπάρχει ένα σοβαρό έλλειμμα στην προστασία και την προβολή των ιστορικών λειψάνων του παρελθόντος. Οι κάτοικοι της Σκιάθου έχουν δικαίωμα και πρέπει να γνωρίζουν την ιστορία τους. Αλλά και οι επισκέπτες του νησιού πρέπει να έχουν προσβασιμότητα στην ιστορία του τόπου. Πρέπει να υπάρχουν ενημερωτικές επιγραφές για το Μπούρτζι, τις ερειπωμένες εκκλησίες της Αγίας Τριάδας και της Αγίας Σοφίας, τους ερειπωμένους, μύλους, τις αρχαίες φρυκτωρίες και τόσα άλλα. Πώς μπορεί να πάει κανείς στη Μονή της Αγίας Σοφίας; Περνάμε δίπλα από τα ερείπια του οικισμού του Καρδάση και δεν τον βλέπουμε. Χρειάζεται να τοποθετηθούν πινακίδες που να οδηγούν  στον Αρχαιολογικούς Χώρους. Και να είναι καθαρισμένοι οι χώροι, φροντισμένοι και φωτισμένοι.  Μέσα από τους αρχαίους τοίχους της Αγίας Τριάδας, στην καρδιά της πόλης της Σκιάθου, είχαν φυτρώσει συκιές, με κίνδυνο να τους καταστρέψουν οι ρίζες τους και οι κορμοί τους.

Ενδιαφέρον και χρήσιμο θα ήταν να δούμε πώς άλλοι τόποι φροντίζουν και προβάλλουν αξιοθέατα, αν και πολλές φορές υπολείπονται σημαντικά από τα ιστορικά Μνημεία της Σκιάθου.

Κι επειδή πλησιάζει η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ας θυμηθούμε τα λόγια του στρατηγού Μακρυγιάννη στους στρατιώτες του, αναφερόμενος σε δύο αγάλματα: «Αυτά και δέκα χιλιάδες τάλαρα να σας δώσουνε, να μη καταδεχτείτε να βγουν από την πατρίδα μας. Γι' αυτά πολεμήσαμε».

Το Δ.Σ. του Συλλόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.