Σελίδες

Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Σε λίγες ώρες αποχαιρετάμε οριστικά(;) την καραντίνα

"ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ" ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ SMS ΑΠΟ 4 ΜΑΪΟΥ – ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΜΑΣΚΑ – ΠΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ

Ο χαρακτηρισμός του νησιού ως covidfree περιοχή, μπορεί να μας δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι είμαστε άτρωτοι απέναντι στον ιό και αυτή η ψευδαίσθηση να αποδειχθεί ολέθρια για την υγεία των κατοίκων και την οικονομία του νησιού.
Μια βόλτα στην παραλία και στην αγορά μπορεί να μας πείσει ότι δεν τηρούνται τα μέτρα στο ακέραιο. Μεγάλες παρέες, μικρές αποστάσεις, επαφές, χαιρετισμοί, συνομιλίες από τα 30 εκατοστά, λες και έχασαν απότομα την ακοή τους και δεν ακούν από μακριά, κάποιοι επαγγελματίες χωρίς γάντια και μάσκα, πολίτες που όταν τους λες να προσέξουν σου απαντούν: «Έλα μωρέ, στη Σκόπελο τί μπορείς να πάθεις...»
Αρχίζει από τα ξημερώματα της Δευτέρας 4 Μαΐου η σταδιακή άρση των μέτρων, μετά από 50+ μέρες καραντίνας, sms, φόβου, άγνοιας, ιατρικών ανακοινωθέντων και συνομοσιολογικών συζητήσεων για την προέλευση του ιού, στο στιλ η "κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα"!

Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου, σταματάμε να στέλνουμε sms στο 13033 ή να έχουμε γραπτή βεβαίωση για τις μετακινήσεις μας εντός του νομού όπου είναι η μόνιμη κατοικία μας. Να τονίσουμε ότι ακόμη δεν επιτρέπεται η μετακίνηση σε άλλο νομό ή σε νησί.

Από τη Δευτέρα επαναλειτουργούν:
-Βιβλιοπωλεία
-Καταστήματα γραφικής ύλης
-Καταστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών
-Τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού
-Αθλητικού εξοπλισμού
-Ανθοπωλεία
-ΚΤΕΟ
-Κουρεία, κομμωτήρια
-Κέντρα αισθητικής
-Καταστήματα για γυάλισμα υποδημάτων
-Καταστήματα οπτικών και ακουστικών βαρηκοΐας.

Σε όλες τις παραπάνω επιχειρήσεις, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι πελάτες οφείλουν να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας καθυώς προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις.

Σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων επιτρέπεται ένας πελάτης ανά  15 τμ. Στα γραφεία πρέπει να τηρείται η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των εργαζομένων.

Η χρήση μάσκας

Όπως είναι γνωστό, η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα ΜΜΜ, ΤΑΧΙ, ασανσέρ, νοσοκομεία, ιατρεία και στα διαγνωστικά  κέντρα. Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους, στα ΜΜΜ, ΤΑΧΙ, στα σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων  που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, κομμωτήρια και κέντρα  αισθητικής.

Κεκλεισμένων θυρών οι ναοί έως 16 Μαΐου

Νέα παράταση στο καθεστώς των κεκλεισμένων των θυρών στους ναούς και άλλους θρησκευτικούς χώρους για λειτουργίες και λατρευτικές συνάξεις δίνει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, με ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, παρατείνεται μέχρι και τις 16 Μαΐου, με τις ήδη ισχύουσες προϋποθέσεις, η δυνατότητα τέλεσης λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων κλπ με την παρουσία μόνο θρησκευτικού λειτουργού και του απαραίτητου βοηθητικού προσωπικού και χωρίς την παρουσία άλλων προσώπων. Επίσης, επιτρέπεται εκ νέου η ατομική προσευχή.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες η άρση των παραπάνω μέτρων θα ισχύσει από την Κυριακή 17 Μαΐου, όταν οι ναοί και οι άλλοι θρησκευτικοί χώροι θα ανοίξουν στους πιστούς, με την τήρηση πάντως των προληπτικών μέτρων (μάσκες, συγκεκριμένος αριθμός ατόμων με βάση το χώρο κ.ά).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΚΥΑ «ο συνολικός αριθμός των εντός των χώρων λατρείας παρευρισκομένων καθορίζεται σύμφωνα με την αναλογία του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Σε περίπτωση που η επιφάνεια του χώρου λατρείας υπερβαίνει τα 500 τ.μ., ως μέγιστος αριθμός παρευρισκομένων ορίζεται ο αριθμός πενήντα.

Είναι πιθανό ένα νέο lockdown;

Μέσα στις επόμενες 15 με 20 ημέρες θα υπάρχει μία ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το κατά πόσο θα έχει επηρεάσει στη διασπορά του ιού η άρση των περιορισμών και η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών.

«Είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να διαγιγνώσκονται έγκαιρα οι νέες περιπτώσεις της νόσου με τον αυξημένο εργαστηριακό έλεγχο και την άμεση παρέμβαση με την ιχνηλάτηση των επαφών από τα νέα περιστατικά», επεσήμανε χθες ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας ότι «ακόμη δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις θα συνεχίσουμε να επιτηρούμε καθημερινά την εικόνα της νόσου και αν χρειαστεί να παρεμβαίνουμε, θα παρεμβαίνουμε για να ελεγχθεί η επιδημία».

Ερωτηθείς για το τι θα καθορίσει ένα νέο lockdown, είπε ότι αυτό θα είναι ο ενεργός παραγωγικός αριθμός R0 «που αυτή τη στιγμή είναι πολύ κάτω από 1», και προσέθεσε ότι θα χρησιμοποιηθούν και άλλοι δείκτες στην πορεία για την εκτίμηση της επιδημίας, οι οποίοι σχετίζονται με τις αντοχές του συστήματος Υγείας.