Σελίδες

Σάββατο 13 Ιουνίου 2020

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτοσεβασμός

Στις μέρες μας οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως του facebook, έχουν γίνει πια, καλώς ή κακώς, αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Ουσιαστικά είναι ένας ολόκληρος κόσμος, κόσμος καινούριος, όπου είμαστε απολύτως ελεύθεροι να εκφράσουμε την άποψή μας και να τη μοιραστούμε με φίλους και όχι και ι έχουν γίνει μια σημαντική πηγή ειδήσεων. 
Γράφει η
Λένα Κουτούμπα
Νηπιαγωγός

Ειδήσεων που μπορούν να κάνουν τον γύρο του κόσμου σε δευτερόλεπτα και που μπορούν επίσης κάποιες, σαφώς να αμφισβητηθούν. Το θετικό με τις πλατφόρμες αυτές, είναι ότι οι χρήστες έρχονται σε επαφή κι έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν άτομα που ανήκουν σε κουλτούρες διαφορετικές.

Επίσης υπάρχει μεγαλύτερη πολιτική ευαισθητοποίηση, καθώς και οργάνωση, που σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως έχει αποδειχθεί άλλωστε, μπορεί να ξαναγράψει από την αρχή ένα πολιτικό σκηνικό.

Επιπλέον έχει αλλάξει ολόκληρη η δυναμική της επιστήμης του μάρκετινγκ, γιατί οι εταιρείες έρχονται τώρα πιο κοντά στον καταναλωτή μέσω των social media.

Επομένως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αποκτήσει μια σταθερή θέση στη ζωή μας κι έχουν αλλάξει την καθημερινότητά μας.

Άραγε όλο αυτό το "φαίνεσθαι", μπορεί να υποκαταστήσει την αξία της πραγματικής ζωής? Μπορεί να υποκαταστήσει τις πραγματικές ουσιαστικές σχέσεις; Και τι μένει έπειτα? Σχέσεις μιας εικονικής πραγματικότητας, μέσα σε έναν κόσμο διαδικτυακά φτιαγμένο.. Και βλέπεις ανθρώπους που δε διεκδικούν από τη ζωή ουσιαστικά, αλλά επιδιώκουν μόνο το "φαίνεσθαι". Κι αυτό φανερώνει μια ασταμάτητη προσπάθεια να ακολουθήσουν αυτό που προβάλλεται.. Και βέβαια η τηλεόραση σιγοντάρει αυτήν την κατάντια. Γιατί δε λειτουργεί σαν μέσο μετάδοσης πληροφορίας, αλλά σαν μέσο καταστολής συνειδήσεων.

Και ερχόμαστε στην ευθύνη απέναντι στα παιδιά. Το λιγότερο μέσα σε όλο αυτό, είναι  η κατακρεούργηση της ελληνικής Γλώσσας... Το σοβαρότερο όμως είναι άλλο  Πώς θα τα διαφυλάξουμε από το ακατάλληλο και προκλητικό περιεχόμενο αναρτήσεων και σχολίων που προσβάλουν ανθρώπους και συνειδήσεις; Αν ο κάθε γονιός με τη στάση ζωής του δε διδάξει στο παιδί του τον σεβασμό προς τους άλλους, ας μην περιμένει αυτό να γίνει με μαγικό τρόπο στο Σχολείο. Αν δεν του πει "μίλησε στους άλλους όπως θέλεις να σου μιλάνε", το αφήνει εκτεθειμένο, χαμένο στον κόσμο των social media, χωρίς σεβασμό στην προσωπικότητα του άλλου ανθρώπου.. Του φίλου, του συμμαθητή... του αγνώστου.  Κι όταν το παιδί δε σέβεται τον διπλανό του, στην πραγματικότητα δε σέβεται ούτε τον εαυτό του.

Αυτοσεβασμός σημαίνει να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και να συμπεριφέρεσαι με ευγνωμοσύνη, τιμή και ειλικρίνεια...