Σελίδες

Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τo Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του Δήμου Σκοπέλου

Καταρχάς, πρέπει να επισημάνουμε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση και τα στελέχη της διαχρονικά τάχθηκαν υπέρ της ύπαρξης ΓΠΣ, ώστε να μπει μια τάξη στη χωροθέτηση δραστηριοτήτων με γνώμονα πάντα την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων και του χαρακτήρα της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης του νησιού, με προστασία και σεβασμό του περιβάλλοντος, αρμονική ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. 
Με αυτά τα κριτήρια τοποθετούμαστε και ενόψει των παρατηρήσεων και αλλαγών που ενσωματώνονται στο Β΄ Στάδιο της διαδικασίας έγκρισης, η οποία και καθυστέρησε χαρακτηριστικά όλα αυτά τα χρόνια.

Κατά τη γνώμη μας, η προτεινόμενη επέκταση του οικισμού της Σκοπέλου είναι επιλεκτική. Αυτό φαίνεται γιατί δεν είναι ομοιόμορφη κατά μήκος των υπαρχόντων ορίων του οικισμού. Εάν ήταν ομοιόμορφη, όπως ζητούσαμε, θα κάλυπτε για πολύ περισσότερους κατοίκους λαϊκές ανάγκες σε ένα βαθμό και θα αντιστάθμιζε τις απώλειες των δικαιωμάτων των λαϊκών οικογενειών που υπέστησαν με τον πραγματοποιημένο νόμο της NATURA 2000, λόγω του οποίου και χάθηκαν τα δικαιώματα –αρτιότητες– εντός ζώνης των 500μ από τα όρια του οικισμού, που αφορούσε κυρίως μικρο-ιδιοκτήτες. Για αυτό το λόγο δεν ήταν τυχαία η παλιότερη πρότασή μας για να επεκταθούν τα όρια του οικισμού στα 500μ από τον οικισμό.

Η σημερινή πρόταση που έρχεται στο τραπέζι αντικειμενικά ενισχύει την  προώθηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και τη δυνατότητα συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης της τουριστικής δραστηριότητας. Για αυτό κι προτεινόμενη επέκταση είναι προς μία κατεύθυνση, κυρίως εκεί που υπάρχουν μεγαλύτερες ιδιοκτησίες, ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μία αυριανή μεγάλη επένδυση. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα αφού αφήνουν το μεγαλύτερο μέρος του οικισμού με τις μικρο-ιδιοκτησίες έξω από την πρόταση για επέκταση.

Πιστεύουμε ότι ακόμη και η πληθυσμιακή εκτίμηση και πρόβλεψη για το 2031 με μια αμελητέα διαφορά δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον περιορισμό της επέκτασης που από 2.000 στρέμματα περίπου, πέφτει στα 400, δηλαδή στο 20% περίπου της αιτούμενης από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές.

Επίσης μη ικανοποιητικές είναι και οι  απαντήσεις που αφορούν στις περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, καθώς δεσμεύουν χωρίς ανακήρυξη σε ΦΕΚ μεγάλες εκτάσεις σε πολλά σημεία των οικισμών.

Σε συνδυασμό με το σχέδιο νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση από την κυβέρνηση για την κατάργηση της κατά παρέκκλιση δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, θα έχουμε δραματικές επιπτώσεις στην αξία μικρών κτημάτων, που θα γίνουν εύκολη λεία των μεγαλοεπενδυτών.

Συνοψίζοντας λοιπόν, με την υπάρχουσα πρόταση:
• όχι κάλυψη των λαϊκών αναγκών και η μη ανάκτηση των χαμένων δικαιωμάτων των μικρό- ακινήτων έξω από τα όρια του οικισμού στα 500μ
• όχι ομοιόμορφη κατανομή της επέκτασης γύρω στα υπάρχοντα όρια του οικισμού
μόλις το 20% περίπου της αιτούμενης επέκτασης.

Τασσόμαστε ΚΑΤΑ στη συγκεκριμένη πρόταση επέκτασης των ορίων του οικισμού της Σκοπέλου και παραμένουμε στη θέση που είχαμε διατυπώσει και που ήταν και θέση των  προηγούμενων Δημοτικών Αρχών.