Σελίδες

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Συντήρηση και αποκατάσταση της Παναγίας Εικονίστριας Σκιάθου με 500.000€ από το ΕΣΠΑ


Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 του έργου  «Στερέωση και αποκατάσταση, συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου, του τέμπλου και των εικόνων του καθολικού της Ι. Μ. Εισοδίων της Θεοτόκου (Παναγίας Εικονίστριας) Σκιάθου»,  προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. 

Δικαιούχος του  έργου είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, και Φορέας Λειτουργίας, η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδας, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων. Το έργο περιλαμβάνεται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Νήσων Βορείων Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας .

«Σε συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, επενδύουμε 500.000 ευρώ για την προστασία, αποκατάσταση, διατήρηση και ανάδειξη  του καθολικού, των τοιχογραφιών, του ξυλόγλυπτου  τέμπλου και των εικόνων της ιστορικής Μονής Παναγίας Εικονίστριας στη Σκιάθο» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός.

«Με στρατηγική, σχέδιο και συνεργασίες, δρομολογούμε έργα που αναδεικνύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά και εμπλουτίζουν  το  τουριστικό προϊόν των νησιών των Βορείων Σποράδων. Παράλληλα, δημιουργούμε θέσεις εργασίας και μόχλευση στην πραγματική οικονομία» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Οι παρεμβάσεις στην Ι. Μ. Εισοδίων της Θεοτόκου Σκιάθου

Η Ι. Μ. Εισόδων της Θεοτόκου (Παναγία Εικονίστρια) βρίσκεται σε πευκόφυτη τοποθεσία ΒΔ της πόλης της Σκιάθου. Το καθολικό βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της αυλής του μοναστηριακού συγκροτήματος. Πρόκειται για μονόχωρο τρουλαίο ναό με μεταγενέστερο διώροφο νάρθηκα. Ο νάρθηκας  διαιρείται σε ισόγειο και όροφο που λειτουργούσε άλλοτε ως κελί. Το καθολικό είναι κτίσμα του τελευταίου τετάρτου του 17ου αι. Ανακαινίστηκε, σύμφωνα με δύο ενεπίγραφες πλάκες, το 1726, οπότε προστέθηκε ο διώροφος νάρθηκας, ο οποίος ανακαινίστηκε το 1798. Ο τοιχογραφικός διάκοσμος φιλοτεχνήθηκε το 1741. Αξιόλογο είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο και οι εικόνες του ναού. 

Πρόκειται να γίνουν  εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης του καθολικού, συντήρησης του τοιχογραφικού διακόσμου, του τέμπλου και των εικόνων, ώστε να αναδειχθεί η αρχιτεκτονική του μορφή και η καλλιτεχνική του αξία, με 2 υποέργα. Το πρώτο  υποέργο αφορά στη στερέωση και αποκατάσταση του καθολικού της Ι. Μ. Εισοδίων της Θεοτόκου (Παναγίας Εικονίστριας) Σκιάθου και θα υλοποιηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας ενώ το δεύτερο  υποέργο έχει ως αντικείμενο τη συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου, του τέμπλου και των εικόνων του καθολικού της ιεράς μονής και θα υλοποιηθεί από την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. 


Οι εργασίες ανά υποέργο είναι οι εξής:

 -1ο Υποέργο: 

-Διενέργεια διερευνητικών τομών περιμετρικά του ναού για τον έλεγχο των θεμελίων. 

-Έλεγχος αποστραγγιστικής τάφρου. 

-Καθαίρεση επικάλυψης στεγών, αποχωμάτωση των εξωρραχίων των θόλων, εξυγίανση, βαθύ αρμολόγημα και ένεμα, ενισχυτική επέμβαση στα εξωρράχια των θόλων, στεγάνωση των θόλων, διαμόρφωση ρύσεων, υγρομόνωση, επικάλυψη με σχιστόπλακες. 

-Καθαίρεση τσιμεντεπιχρισμάτων, σαθρών κονιαμάτων και σαθρών αρμολογημάτων. 

-Ενίσχυση των τοιχοποιιών με καθολικά υδραυλικά ενέματα. 

-Αρμολόγημα στις θέσεις, όπου δε διατηρείται το αρχικό, και εφαρμογή πατητών επιχρισμάτων. 

- Τοποθέτηση δύο ξύλινων και δύο ανοξείδωτων ελκυστήρων στον κυρίως ναό. 

-Διενέργεια διερευνητικών τομών στο δάπεδο του ναού για παλαιότερα ίχνη.

 -Καθαρισμός και στερέωση των πλακών του δαπέδου στα σημεία όπου κριθεί απαραίτητο. 

-Τοποθέτηση νέων ξύλινων κουφωμάτων από ξυλεία καστανιάς στις θύρες και στα παράθυρα. 

-Τοποθέτηση μεταλλικών κουφωμάτων στα παράθυρα του τυμπάνου του τρούλου. 

-Φωτογραφική τεκμηρίωση έργου. 

-Πινακίδες έργου: δημοσιότητας, πληροφόρησης κοινού και αναμνηστική. 

- Δίγλωσσο ενημερωτικό έντυπο και φυλλάδιο σε γραφή Braille. 

-Προμήθεια δύο φορητών μεταλλικών ραμπών για ΑμεΑ.

- 2ο Υποέργο: 

-Τοιχογραφικός διάκοσμος: α) στερέωση υποστρώματος και ζωγραφικής επιφάνειας, β) στερέωση αποκολλημένων τμημάτων, γ) περιμετρική στερέωση και συμπληρώσεις, δ) καθαρισμό της αιθάλης, ε) αφαίρεση αλάτων, στ) αφαίρεση επικαλύψεων και ζ) αισθητική αποκατάσταση 

-Ξυλόγλυπτο τέμπλο και εικόνες: α)  καθαρισμός της εμπρόσθιας και πίσω όψης, β) αφαίρεση επιζωγραφίσεων και οξειδωμένου βερνικιού, γ) συγκόλληση αποσπασμένων τμημάτων, δ) αισθητική αποκατάσταση και ε) απεντόμωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.