Σελίδες

Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Καθαρισμός του βυθού του Πανόρμου | Περιβαλλοντικές ευαισθησίες και δράσεις από το Skopelos Dive Center 


Στον καθαρισμό του βυθού του Πανόρμου προχώρησαν δύτες του Skopelos Dive Center, η ομάδα του οποίου διακρίνεται για την περιβαλλοντική της ευαισθησία, αλλά και την ανησυχία της για τη θαλάσσια ρύπανση και τον περιβάλλον γενικότερα, αποδεικνύοντας αυτό με τις δράσεις της.


Οι δύτες του Skopelos Dive Center σάρωσαν μια περιοχή 200 τ.μ. βυθού, από τα 5 έως και τα 18 μέτρα και έβγαλαν στη στεριά 40 κιλά απορριμμάτων, μεταξύ των οποίων λάστιχα αυτοκινήτων, πλαστικά και αλουμίνια κουτάκια, γυάλινες φιάλες και πολλά άλλα…


Να σημειώσουμε ότι η περιοχή του Πανόρμου έχει κηρυχθεί αρχαιολογική προστατευόμενη περιοχή από το 2018, οπότε δεν επιτρέπεται η κατάδυση ακόμη και για ενέργειες καθαρισμού, εκτός εάν υπάρχει ειδική άδεια και συνοδεία από αρχαιολόγους. 

Αυτός ήταν ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους ο βυθός του Πανόρμου μολύνεται σε μεγάλο βαθμό από τα απόβλητα μακρο και μικρο πλαστικών που συσσωρεύονται όλα αυτά τα χρόνια. 

Η ομάδα του Skopelos Dive Center έχει σκοπό  να οργανώσει και να πραγματοποιήσει αρκετούς στοχευμένους καθαρισμούς τους επόμενους μήνες.


Περιβαλλοντικές δράσεις και συνεργασίες του Skopelos Dive Center

Η ομάδα του Skopelos Dive Center έχει μια πολύ καλή και σταθερη συνεργασία με την iSea και εξακολουθούν να τρέχουν το πρόγραμμα (κλικ) που ξεκίνησει το 2019 με τίτλο #Zeroplastic και σε συνεργασία με καταδυτικά κέντρα από όλη την Ελλάδα. (Δείτε εδώ την έκθεση)

Όπως σημειώνει ο Κώστας Ντάνης «Συνεχίζουμε να κάνουμε δράσεις καθαρισμού οι οποίες  εντάσσονται σε πολλ απλά πλαίσια και κοινές δράσεις σε σχέση με την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης και οι οποίες  βέβαια δεν είναι αυτές που θα λύσουν το προβλημα, αλλά έχουν πρωτίστως και ένα συμβολικό χαρακτήρα και αποσκοπούν περισσότερο να ευαισθητοποιήσουν περισσότερο κόσμο αναδεικνύοντας και το μέγεθος του προβλήματος μεταξύ άλλων, που χρειάζεται άμεσες και καθολικές προσεγγίσεις σε πολλά επίπεδα, σε άλλη κλίμακα και σε παγκόσμιο επίπεδο.»

Επόμενος στόχος του Skopelos Dive Center είναι ένα  φιλόδοξο έργο διάρκειας 18 μηνών -μετά από πρόταση καινοτομίας που υποβάλαμε και εγκρίθηκε η Σκόπελος, μεσα από πολλές συμμετοχές από όλες τις χώρες της Μεσογείου-  για μια τοπική διαχείριση μέρους του πλαστικου απορρίμματος και πιλοτική ανακύκλωση - μεταποίηση με χρήση απλών και φθηνών μηχανημάτων βιοτεχνικής κλίμακας και ανοιχτού κώδικα, χρησιμοποιώντας το πρότυπο της Precious PLastic. (κλικ)


Όπως περιγράφει στην εφημερίδα «Βόρειες Σποράδες» ο Κώστας Ντάνης  «…είναι ένα σκέλος συλλογής δεδομένων και έρευνας στην παρούσα φάση, με πρωτοβουλίες διάχυσης σε όλα τα νησιά των Σποράδων, δράσεις καθαρισμού, αλλά και συλλογής  / διαχωρισμού / ανακύκλωσης πλαστικού με συλλογικότερο χαρακτήρα και τέλος εφαρμοσμένη αξιοποίηση υπάρχουσας τεχνολογίας για μηχανική ανακύκλωση πλαστικού μικρής κλίμακας και δημιουργία χρηστικών αντικειμένων που μπορούν να μεταπωληθούν ή να αξιοποιηθούν, μειώνοντας παράλληλα το πλαστικό αποτύπωμα. Με άλλα λόγια να μπορούμε να διαχειριστούμε ένα μέρος του πλαστικού απορρίμματος που παράγουμε στο νησί και αντί να το απορρίψουμε στο ΧΥΤΑ, να το χρησιμοποιήσουμε σαν πρώτη ύλη, η οποία είναι πολύτιμη, αφού “κουβαλάει” πάνω της το κόστος της εξόρυξης - διαχείρισης - εργασίας - σχεδιασμού - διακίνησης κ.α του πλαστικού, που μετά από 5 λεπτά χρήσης το θεωρούμε άχρηστο, για να κατασκευάσουμε αντικείμενα κατά προτίμηση χρηστικά, οπως πλαστικές πινακίδες σήμανσης, διαφημιστικά σταντ ξενοδοχείων, θήκη για κάποιο τύπο κινητού, κ.α, ή ακόμα και εύχρηστα αναμνηστικά, δεδομένου ότι είναι τουριστικός προορισμός και το ανακυκλωμένο προϊόν μπορεί να αποκτήσει και μια υπεραξία μέσα από την προβολη της διαδικασίας παραγωγής του. Στο τέλος του έργου βασικότερος στόχος είναι η δημιουργία μιας ΚοινΣεπ με μέλη από την τοπική κοινωνία, που σκοπό θα έχει είτε να εξελίξει την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, είτε πολύ περισσότερο να επεκτείνει τις δράσεις με σαφή προσανατολισμό στην διαχείριση γενικότερων ζητημάτων που σχετίζονται με ζητήματα τοπικά, περιβαλλοντικά, φυσικών πόρων, ενεργειας, αυτάρκειας κ.α.»






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.